Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Βουλή: Τροπολογία καταργεί τις μετακινήσεις γιατρών -Αποζημίωση 2.000 ευρώ/μήνα σε οικογενειακούς ιατρούς

Βουλή: Τροπολογία καταργεί τις μετακινήσεις γιατρών -Αποζημίωση 2.000 ευρώ/μήνα σε οικογενειακούς ιατρούς

Καταργείται το άρθρο 129 του ν.4600/2019 (Α' 43) για τις Μετακινήσεις προσωπικού δημόσιων μονάδων υγείας

Με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, καταργείται το άρθρο 129 του ν. 4600/2019 περί μετακινήσεων προσωπικού δημόσιων μονάδων υγείας και αίρονται αυτοδίκαια όσες μετακινήσεις ιατρών πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, άνευ τεκμηριωμένης αιτιολογίας, περί καλύψεως υπηρεσιακών αναγκών και διασφάλισης λειτουργίας τμημάτων ή μονάδων.
Με απόφαση του διοικητή του ενιαίου Ν.Π.Δ.Δ., οι εν λόγω ιατροί επανατοποθετούνται στην οργανική μονάδα προέλευσης, που κατείχαν πριν υπαχθούν στις διατάξεις της υπό κατάργηση διάταξης, σε κενή οργανική θέση ή προσωποπαγή, της ειδικότητάς τους, διατηρώντας το βαθμό τους.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση απολύτως απαραίτητες ειδικότητες, βρέθηκαν με αίτησή τους και απλή απόφαση του Διοικητή του ενιαίου ΝΠΔΔ σε κεντρικά νοσοκομεία περιφερειακών ενοτήτων, αφήνοντας ακάλυπτα τα νοσοκομεία προέλευσης τους και αποστερώντας τους πολίτες των περιοχών αυτών από το συνταγματικό τους δικαίωμα στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
Ακόμα, με την ίδια Τροπολογία καθορίζεται το ποσό της καταβλητέας μηνιαίας αποζημίωσης στους οικογενειακούς ιατρούς των άρθρων 6 και 11 του ν. 4486/2017, καθώς και στους ασκούντες καθήκοντα οικογενειακού ιατρού και στους ιδιώτες ιατρούς, με ενεργές συμβάσεις κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 που ανέρχεται στο ποσό των 2.000€.
Απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των περιοδικώς χορηγούμενων παροχών του ΕΟΠΥΥΕπιπλέον, απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των περιοδικώς χορηγούμενων παροχών του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που αφορούν στην καταπολέμηση της διάδοσης του κορωνοϊού και για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 Ιουνίου 2020.
Ακόμα χορηγείται παράταση στην προθεσμία εκτέλεσης των μη εκτελεσμένων παραπεμπτικών, αφετέρου αναστέλλεται προσωρινά η υποχρέωση θεώρησης γνωματεύσεων από ελεγκτή ιατρό, όπου αυτή προβλέπεται κατά τον Ενιαίο Κανονισμό.
Η τροπολογία αναλυτικά έχει ως εξής
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
«Κύρωση της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. "Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης" (Α' 68) και άλλες διατάξεις»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Επί του άρθρου 1
Η δυνατότητα μετακίνησης, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, που προβλέπεται με τη διάταξη του άρθρου 129 του ν. 4600/2019, ειδικευμένων ιατρών από την οργανική μονάδα που υπηρετούν σε κενή οργανική θέση της ίδιας ειδικότητας άλλης οργανικής μονάδας του ίδιου νοσοκομείου, με απλή αίτηση των ενδιαφερομένων και απόφαση του Διοικητή του ενιαίου ΝΠΔΔ, προκάλεσε περισσότερα προβλήματα στη λειτουργία των περιφερειακών νοσοκομειακών μονάδων, από όσα έλυσε.
Με την ανωτέρω διάταξη ιατροί που είχαν προσληφθεί και καταλάβει οργανική θέση σε περιφερειακές νοσοκομειακές μονάδες, καλύπτοντας κρίσιμες και απολύτως απαραίτητες ειδικότητες, βρέθηκαν με αίτησή τους και απλή απόφαση του Διοικητή του ενιαίου ΝΠΔΔ σε κεντρικά νοσοκομεία περιφερειακών ενοτήτων, αφήνοντας ακάλυπτα τα νοσοκομεία προέλευσής τους και αποστερώντας τους πολίτες των περιοχών αυτών από το συνταγματικό τους δικαίωμα στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
Με την παρούσα διάταξη καταργείται η παρεκκλίνουσα αυτή διαδικασία, επαναφέρονται όσοι ιατροί μετακινήθηκαν στις αρχικές οργανικές τους θέσεις και αποκαθίσταται η λειτουργία νοσοκομειακών μονάδων, που είχε διαταραχθεί από τις μετακινήσεις ιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων.
Επί του άρθρου 2
Επανέρχεται σε ισχύ το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο διεξαγωγής μη παρεμβατικών μελετών φαρμάκων, διότι η καταργούμενη διάταξη δεν κατέστη δυνατόν να εφαρμοσθεί. Κατά συνέπεια, τυχόν εκκρεμείς στον Ε.Ο.Φ. αιτήσεις επιστρέφονται στον αιτούντα ή αναπέμπονται στον αρμόδιο κατά περίπτωση φορέα. Ο Ε.Ο.Φ. είναι και παραμένει αρμόδιος για τις μη παρεμβατικές μελέτες φαρμάκων σε περίπτωση μετεγκριτικής δέσμευσης, για λόγους ασφάλειας. Σημειώνεται ότι η καταργούμενη διάταξη προσέθετε υπέρμετρο διοικητικό κόστος στον Ε.Ο.Φ., χωρίς τούτο να προσδίδει προστιθέμενη αξία στη δημόσια υγεία, ενώ περαιτέρω περιείχε ασάφειες και ανακρίβειες, μη επιδεκτικές διόρθωσης με κανονιστικές πράξεις, που την κατέστησαν εξ αρχής ανεφάρμοστη.
Επί του άρθρου 3
Με την παρούσα διάταξη καθορίζεται το ποσό της καταβλητέας μηνιαίας αποζημίωσης στους οικογενειακούς ιατρούς των άρθρων 6 και 11 του ν. 4486/2017, καθώς και στους ασκούντες καθήκοντα οικογενειακού ιατρού και στους ιδιώτες ιατρούς, με ενεργές συμβάσεις κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 που ανέρχεται στο ποσό των 2.000C. Επίσης καθορίζονται, στην παρ. 2, ο τρόπος και τα επιμέρους κριτήρια προσδιορισμού του τρόπου αποζημίωσης των οριζόμενων στο άρθρο ομάδων προσώπων μετά την παρέλευση της 30ης Ιουνίου 2020.
Επί του άρθρου 4
Με την παρούσα διάταξη απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των περιοδικώς χορηγούμενων παροχών του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που αφορούν στην καταπολέμηση της διάδοσης του κορωνοϊού και για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 Ιουνίου 2020. Πέραν της περ. γ της παρ. 7 και της παρ. 8 του άρθρου 2 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) προστίθενται στην απλοποιημένη αυτή διαδικασία και άλλες περιοδικώς χορηγούμενες παροχές και συγκεκριμένα αυτές των άρθρων 10,39,40,41, 42 και 53 του ΕΚΠΥ.
Επί του άρθρου 5
Με την παρούσα διάταξη λαμβάνονται έκτακτα μέτρα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της διάδοσης του κορωνοϊού για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Αφενός χορηγείται παράταση στην προθεσμία εκτέλεσης των μη εκτελεσμένων παραπεμπτικών, αφετέρου αναστέλλεται προσωρινά η υποχρέωση θεώρησης γνωματεύσεων από ελεγκτή ιατρό, όπου αυτή προβλέπεται κατά τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).
Επί του άρθρου 6
Με την παρούσα διάταξη νομιμοποιούνται δαπάνες πραγματοποιηθείσες εντός του έτους 2019, για υπηρεσίες παρασχεθείσες από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ στον ΕΟΠΥΥ, και ορίζεται η διαδικασία εξόφλησής τους.
Επί του άρθρου 7
Με την παρούσα διάταξη λαμβάνονται έκτακτα μέτρα που αφορούν την παρούσα περίοδο καταπολέμησης της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και συνίστανται κατά κύριο λόγο στη λήψη μέτρων διευκόλυνσης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και εξασφάλισης της αδιατάρακτης παροχής υπηρεσιών προς αυτούς. Για τον λόγο αυτό παρατείνονται αυτοδικαίως, με τους ίδιους όρους από την ημερομηνία της λήξης τους, όλες οι συμβάσεις με παρόχους του ΕΟΠΥΥ.
Επί του άρθρου 8
Με την παρούσα διάταξη ορίζεται ότι η ΙΦΕΤ Α.Ε., ως φορέας υλοποίησης των αγορών αναγκαίων προϊόντων για την καταπολέμηση της διάδοσης του κορωνοϊού, δύναται να συνομολογεί, στο πλαίσιο σύμβασης για την αγορά προϊόντων, και την κάλυψη των σχετικών μεταφορικών εξόδων. Η ανάγκη κάλυψης του κόστους μεταφοράς απορρέει από την ύπαρξη σημαντικών ελλείψεων στις διεθνείς αγορές στα προμηθευόμενα προϊόντα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού παγκοσμίως και ενόψει της αμεσότητας των αναγκών τροφοδοσίας των νοσοκομείων με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και τον αναγκαίο εξοπλισμό. Η ανάληψη της σχετικής υποχρέωσης προβλέπεται εξάλλου μόνο ως παρεπόμενη προς τη σύμβαση προμήθειας προϊόντων, όταν απορρέει από τη συμβατική συμφωνία αγοράς των προϊόντων.
Επί του άρθρου 9
Με την παρούσα διάταξη ορίζεται, προς διασφάλιση της ικανοποίησης των σχετικών αιτημάτων των ασφαλισμένων, η καταβολή δαπανών που προκλήθηκαν ή προκαλούνται μέχρι την 30η Ιουνίου 2020 και ζητείται με ατομικά αιτήματα που υποβάλλονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο άρθρο 27 του ν. 4549/2018 (Α' 105).
Επί του άρθρου 10
Με την παρούσα διάταξη ορίζεται η διαδικασία επιβολής των αναγκαστικών μέτρων των περ. α', β', γ' και ε' της παρ. 2 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 ΠΝΠ (Α' 42) με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» σε συνδυασμό με το μέτρο του άρθρου τέταρτου της ίδιας ΠΝΠ. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης του άρθρου τέταρτου της από 25.2.2020 ΠΝΠ για την αναγκαστική διάθεση των χώρων, δύναται να έπεται της επιβολής του μέτρου του περιορισμού των φυσικών προσώπων σε αναγκαστικά διατιθέμενους χώρους, προς τον σκοπό της προηγούμενης αποσαφήνισης της έκτασης των αναγκών, της αποζημίωσης για το σύνολο των καλυπτόμενων αναγκών και κάθε συναφούς προς τα ανωτέρω λεπτομέρειας.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Μετακινήσεις προσωπικού δημόσιων μονάδων υγείας

1.Το άρθρο 129 του ν. 4600/2019 (Α' 43) καταργείται.
2.Όσες μετακινήσεις ιατρών πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου του καταργούμενου άρθρου 129 του ν. 4600/2019 άνευ τεκμηριωμένης αιτιολογίας ως προς την ανάγκη διασφάλισης της λειτουργίας τμημάτων ή μονάδων, καταργούνται αυτοδίκαια. Με απόφαση του διοικητή του ενιαίου Ν.Π.Δ.Δ., η οποία εκδίδεται εντός (30) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος, οι εν λόγω ιατροί επανατοποθετούνται στην οργανική μονάδα προέλευσης, που κατείχαν πριν υπαχθούν στις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 129 του ν. 4600/2019, σε κενή οργανική θέση ή προσωποπαγή θέση της ειδικότητάς τους διατηρώντας τον βαθμό τους.
Άρθρο 2
Μη παρεμβατικές μελέτες

Το άρθρο 4 του ν. 4523/2018 (Α' 41) καταργείται.
Άρθρο 3
Μηνιαία αποζημίωση οικογενειακών ιατρών

1.Η μηνιαία αποζημίωση των οικογενειακών ιατρών των άρθρων 6 και 11 του ν. 4486/2017 (Α' 115), και των ασκούντων καθήκοντα οικογενειακού ιατρού ιδιωτών ιατρών, με ενεργές συμβάσεις κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος, ορίζεται για το χρονικό διάστημα από 1ης Απριλίου 2020 μέχρι την 30η Ιουνίου 2020 στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ.
2.Μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος της παρ. 1 και για τους δικαιούχους του παρόντος που δεν έχουν συμπληρώσει το πρώτο έτος της σύμβασής τους, η αποζημίωση προσδιορίζεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία του εγγεγραμμένου πληθυσμού ευθύνης, σε κάθε οικογενειακό ιατρό ή ασκούντο καθήκοντα οικογενειακού ιατρού, με ανώτατο όριο το ποσό των δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ.
Άρθρο 4
Διαδικασία επανέκδοσης γνωματεύσεων στο πληροφορικό σύστημα υποβολής δαπανών του ΕΟΠΥΥ e-dapy

Το άρθρο 53 της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας KOL της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» (Α' 68), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 Ιουνίου 2020, μηνιαίες ή επαναλαμβανόμενες γνωματεύσεις χρονίως πασχόντων, που αφορούν περιοδικώς χορηγούμενες παροχές της περ. γ' της παρ. 7 και της παρ. 8 του άρθρου 2 της παρούσας, καθώς και των άρθρων 10, 39, 40, 41, 42 και 53 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ανανεώνονται μετά από τη λήξη τους με την εξής διαδικασία: Οι θεράποντες ιατροί δύνανται να εκδίδουν ηλεκτρονικά γνωματεύσεις για τις παροχές αυτές, κατόπιν αιτήματος των δικαιούχων που διατυπώνεται μέσω τηλεφώνου, τηλεομοιοτυπίας, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου. Για τις εν λόγω γνωματεύσεις, δεν απαιτούνται η έκδοση και η εκτύπωσή τους σε έντυπη μορφή, καθώς και η θεώρηση από ελεγκτή ιατρό. Ο θεράπων ιατρός αναγράφει ότι η ηλεκτρονική γνωμάτευση εκδίδεται δυνάμει της παρούσας και ενημερώνει τον δικαιούχο για τον κωδικό της γνωμάτευσης (barcode) με κάθε δυνατό τρόπο, όπως τηλεφωνικά, μέσω τηλεμοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι δικαιούχοι μπορούν να βλέπουν τους κωδικούς (barcode) των γνωματεύσεων και στον φάκελο υγείας τους. Με την έκδοση της γνωμάτευσης από τον ιατρό, η γνωμάτευση είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στα συμβεβλημένα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους παρόχους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μέσω του αναγραφόμενου κωδικού γνωμάτευσης (barcode), για υποχρεωτική εκτέλεση μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος εκτέλεσης και υποβολής δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (e-dapy). Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 δύνανται να εκδίδονται γνωματεύσεις με την ως άνω διαδικασία, οι οποίες εκτελούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης, όπως αυτή ορίζεται επί της εκδοθείσας ηλεκτρονικής γνωμάτευσης. Οι δικαιούχοι περίθαλψης, οι συγγενείς α' και β' βαθμού αυτών ή τρίτα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα προσέρχονται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ταυτοποίησής τους, ήτοι ταυτότητα και ΑΦΜ, στα συμβεβλημένα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους της επιλογής τους με τον κωδικό (barcode) της γνωμάτευσης. Τα στοιχεία ταυτοποίησης του παραλήπτη αναγράφονται στο φύλλο εκτέλεσης γνωμάτευσης ή στο έντυπο παραλαβής κατά την παραλαβή των συνταγογραφημένων ειδών.
Άρθρο 5
Ειδικές ρυθμίσεις θεώρησης παραπεμπτικών κατά την περίοδο διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19.

1.Για τις παρακλινικές εξετάσεις του άρθρου 6 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.), ΚΥΑ ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157/2018 (Β' 4898), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, χορηγείται παράταση στην προθεσμία εκτέλεσης τόσο των μη εκτελεσμένων παραπεμπτικών, που έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, όσο και όσων θα εκδοθούν μέχρι την 30η Απριλίου 2020, κατά τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες σε σχέση με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης επί του παραπεμπτικού.
2.Η υποχρέωση θεώρησης γνωματεύσεων από ελεγκτή ιατρό, όπου αυτή ορίζεται από τον Ε.Κ.Π.Υ., ΚΥΑ ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157/2018 δεν ισχύει από τη δημοσίευση του παρόντος και μέχρι την 30Π Απριλίου 2020.
3.Με απόφαση του Υπουργού Υγείας οι ρυθμίσεις των παρ. 1 και 2 δύνανται να παραταθούν και πέραν της 30ης Απριλίου 2020 και για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού, όχι όμως πέραν της 30ης Ιουνίου 2020.
Άρθρο 6
Νομιμοποίηση δαπανών για παρασχεθείσες υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ ΑΕ

Οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2019, συνολικού ποσού ενός εκατομμυρίου εκατόν εξήντα τριών χιλιάδων τριακοσίων τριάντα έξι ευρώ και δύο λεπτών (1.163.336,02€) και αφορούν σε υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ στον ΕΟΠΥΥ είναι νόμιμες και πληρώνονται στον δικαιούχο με ένταλμα πληρωμής που εκδίδει η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και με μόνα παραστατικά τα εκδοθέντα κατά το έτος 2019 σχετικά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών.
Άρθρο 7
Παράταση συμβάσεων με παρόχους του ΕΟΠΥΥ κατά την περίοδο της διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η ισχύς των συμβάσεων που έχουν συναφθεί μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των κάτωθι κατηγοριών παροχών του και αφορούν:
α) παροχή υγειονομικού υλικού και ιατροτεχνολογικών προϊόντων,
β) παροχή ακουστικών βαρηκοΐας, ορθοπεδικών και αναπνευστικών συσκευών/ειδών,
γ) παροχή διαιτητικών τροφίμων που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς,
δ) παροχή οπτικών ειδών και
ε) στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης,
παρατείνεται αυτοδίκαια με τους ίδιους όρους από την ημερομηνία της λήξης τους, εφόσον λήγουν εντός τριμήνου από την έκδοση της παρούσας, και για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την ημερομηνία λήξης τους, και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 10ης Οκτωβρίου 2020.
Άρθρο 8
Κάλυψη δαπάνης μεταφοράς προϊόντων ατομικής προστασίας και νοσοκομειακού εξοπλισμού από την ΙΦΕΤ ΑΕ.

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ης Μαΐου 2020, η ΙΦΕΤ Α.Ε. δύναται να αναλαμβάνει, στο πλαίσιο συμβάσεων αγοράς μέσων ατομικής προστασίας και νοσοκομειακού εξοπλισμού, αναγκαίων για την καταπολέμηση της διάδοσης του κορωνοϊού, τις δαπάνες μεταφοράς των προμηθευόμενων προϊόντων από χώρες του εξωτερικού προς την ελληνική Επικράτεια.
Άρθρο 9
Τροποποίηση του άρθρου 68 του ν. 4603/2019 (Α' 48)

Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 68 του ν. 4603/2019, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, δαπάνες που προκλήθηκαν ή θα προκληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 και υποβάλλονται με ατομικά αιτήματα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δύνανται να αποζημιώνονται και απευθείας στους δικαιούχους ασφαλισμένους, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο άρθρο 27 του ν. 4549/2018 (Α' 105). Οι δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου εκκαθαρίζονται και εξοφλούνται σύμφωνα με την υπ' αρ. ΕΑΛΕ/ΓΠ/80157/2018 (Β' 4898) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας ή την υπ' αρ. ΕΜΠ/5/2012 (Β'3054) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Προνοίας και Υγείας. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα οριζόμενα στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας. Οι γενόμενες πληρωμές των ανωτέρω δαπανών, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, είναι νόμιμες».
Άρθρο 10
Διαδικασία λήψης μέτρων περιορισμού κρουσμάτων ή επαφών κρουσμάτων κορωνοϊού Covid-19 σε επιτασσόμενους χώρους

Εφόσον συντρέχουν οι κατά νόμο προϋποθέσεις για τη λήψη των μέτρων των περ. α', β', γ' και ε' της παρ. 2 του πρώτου άρθρου της από 25.2.2020 ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (Α' 42), σε συνδυασμό με το τέταρτο άρθρο της ίδιας ΠΝΠ, για την επιβολή περιορισμού φυσικών προσώπων σε αναγκαστικά διατιθέμενους χώρους και αποκλειστικά και μόνο προς τον σκοπό της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, δύναται να εκδίδεται η κοινή υπουργική απόφαση επιβολής του μέτρου του περιορισμού με αναφορά στον χώρο υλοποίησης του περιορισμού, και να έπεται της απόφασης αυτής, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης του άρθρου τέταρτου της από 25.2.2020 ΠΝΠ για την αναγκαστική διάθεση των χώρων, με τον προσδιορισμό της έκτασής τους, του χρόνου διάρκειάς της και του προσδιορισμού της αποζημίωσης για τη δέσμευσή τους. Εφόσον ο περιορισμός των φυσικών προσώπων για την υλοποίηση της διαδικασίας περιορισμού έχει λάβει χώρα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η ανωτέρω Γενική Γραμματεία μεριμνά για τη διαβίβαση ενημερωτικού εγγράφου για την αναγκαιότητα της διενέργειας επίταξης του χώρου υλοποίησης του περιορισμού των φυσικών προσώπων, προς το Υπουργείο Υγείας ως επισπεύδον τη διαδικασία της αναγκαστικής διάθεσης του τέταρτου άρθρου της από 25.2.2020 ΠΝΠ. Στο ανωτέρω έγγραφο αναφέρονται η αναγκαία για την υλοποίηση των δράσεων αυτών έκταση της υπό αναγκαστική δέσμευση εγκατάστασης, ιδίως δωματίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών.
Αθήνα, 7 Απριλίου 2020
Κατεβάστε εδώ την Τροπολογία

https://www.e-nomothesia.gr/