Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένουν οι αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες στην Ελλάδα. Παρά τη συνεχή υποχώρηση που σημειώνει η χώρα μας στην κατάταξη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο εξετάσεις πραγματοποιούνται ετησίως σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα.
Το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ ξεπερνά κάθε χρόνο τα 148 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θεωρείται σημαντικό για τη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση του Οργανισμού. Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός έχει επισημάνει το πρόβλημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μαζί με ένα «πακέτο» παρεμβάσεων για τον έλεγχο και τη διαχείριση της δαπάνης.
Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα κατέχει σταθερά μία από τις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ σε εξετάσεις υψηλής τεχνολογίας. Τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού δείχνουν ότι η χώρα μας κατέχει την όγδοη θέση σε μαγνητικές τομογραφίες (68 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους) και την τέταρτη θέση σε αξονικές (181 ανά 1.000).
Η Τουρκία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον ΟΟΣΑ σε μαγνητικές τομογραφίες (119 ανά 1.000 κατοίκους) και οι ΗΠΑ στις αξονικές (240 ανά 1.000). Στην πρώτη περίπτωση, οι πολλές εξετάσεις αποδίδονται στην προκλητή ζήτηση και στη δεύτερη στην απουσία συγκροτημένου συστήματος Υγείας.
Στο πρόσφατο παρελθόν, η χώρα μας αποτελούσε μόνιμο πρωταγωνιστή στους πίνακες του ΟΟΣΑ, καταλαμβάνοντας ακόμη και την πρώτη θέση. Η κρίση οδήγησε σε περιοριστικά μέτρα και εξομάλυνση της εικόνας.
Το 2014 ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε 53,6 εκατομμύρια ευρώ για αξονικές τομογραφίες και 94,9 εκατομμύρια για μαγνητικές. Τα αντίστοιχα ποσά που έχει πληρώσει το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι 25,2 εκατομμύρια για αξονικές τομογραφίες (493.703 εξετάσεις) και 47,7 εκατομμύρια ευρώ για μαγνητικές (299.542 εξετάσεις).
Οι διαγνωστικές εξετάσεις αποτελούν συνολικά μία οικονομική «αιμορραγία» για τον ΕΟΠΥΥ. Κάθε χρόνο δαπανάται πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ για τομογραφίες, αιματολογικές εξετάσεις και αναλύσεις κάθε είδους.
Εκτιμάται ότι το 2015 θα πληρωθούν συνολικά 508 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 602 εκατομμυρίων το 2014. Η μείωση αυτή προέκυψε από μία σειρά παρεμβάσεων που έγιναν φέτος, όπως οι κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης και τα επιτρεπόμενα όρια παραπομπής στους γιατρούς.
Προτάσεις
Η απερχόμενη διοίκηση του Οργανισμού έχει προτείνει στο υπουργείο Υγείας και άλλα μέτρα ελέγχου της δαπάνης, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική έκπτωση με βάση τον αριθμό των εξετάσεων που διενεργεί κάθε πάροχος (κλιμακωτό rebate).
Η απερχόμενη διοίκηση του Οργανισμού έχει προτείνει στο υπουργείο Υγείας και άλλα μέτρα ελέγχου της δαπάνης, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική έκπτωση με βάση τον αριθμό των εξετάσεων που διενεργεί κάθε πάροχος (κλιμακωτό rebate).
Η πρόταση αυτή αφορά έξι κύριες κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων, δηλαδή μαγνητικές - αξονικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, σπινθηρογραφήματα, υπερήχους και εξετάσεις αίματος. Σε περίπτωση που υλοποιηθεί η συγκεκριμένη έκπτωση, μπορούν να εξοικονομηθούν ετησίως 110 εκατομμύρια ευρώ.
Θεωρείται περισσότερο από βέβαιο πως η πολιτική ηγεσία θα προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα για τον έλεγχο της δαπάνης. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η ανακοστολόγηση δεκάδων εξετάσεων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
πηγή http://www.ethnos.gr/