Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr
kzakinthinos@pegasus.gr
Τη ζωή 23.000 ανθρώπων ετησίως κοστίζει η σκόνη από την καύση άνθρακα στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ να απαιτούνται σε δαπάνες για προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα έκθεση τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης, οι εκπομπές από τις 257 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, συνδέθηκαν με 22.900 πρόωρους θανάτους το 2013, όπως αναφέρει η έκθεση για την οποία συνεργάστηκαν η Συμμαχία Υγείας και Περιβάλλοντος, η WWF, η Climate Action Network Europe και η Sandbag. Παρ’ όλο που η Ε.Ε. μετατοπίζεται προς τις ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, ο άνθρακας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 18% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία του 2014, καθώς και το 25% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας για το 2015.
Εκτός από τους θανάτους, η ρύπανση των μονάδων άνθρακα ήταν υπεύθυνη για σχεδόν 12.000 νέες περιπτώσεις χρόνιας βρογχίτιδας και περισσότερες από 500.000 κρίσεις άσθματος σε παιδιά στην Ε.Ε. το 2013. Η απαιτούμενη ιατρική φροντίδα, καθώς και η μείωση της παραγωγικότητας που προκαλείται από την απουσία από την εργασία, αναλογεί σε κόστος 32,4 με 62,3 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει η έκθεση. Περίπου το 83% των θανάτων αποδίδεται στην εισπνοή μικροσωματιδίων ΡΜ2.5, με διάμετρο κάτω από 2,5 μικρόμετρα, τα οποία εισέρχονται βαθιά στους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα.
«Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου που συνδέονται με την έκθεση σε σωματίδια είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι καρδιακές παθήσεις, οι χρόνιες πνευμονικές νόσοι και ο καρκίνος του πνεύμονα», όπως αναφέρει η έκθεση.
Τα σωματίδια μεταφέρονται εκατοντάδες χιλιόμετρα πέρα από τα εθνικά σύνορα, επηρεάζοντας την υγεία των ανθρώπων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας παραγωγής όσο και σε γειτονικές χώρες. Οι χειρότεροι παραβάτες της Ε.Ε. είναι η Πολωνία με 4.690 πρόωρους θανάτους λόγω των σταθμών καύσης άνθρακα, η Γερμανία με 2.490, η Ρουμανία με 1.660, η Βουλγαρία με 1.390 και το πρώην πλέον μέλος Βρετανία με 1.350 θανάτους. Οι πέντε χώρες που πλήττονται περισσότερο τόσο από τη δική τους ρύπανση, όσο και των γειτονικών χωρών, είναι η Γερμανία με 3.630 θανάτους, η Ιταλία με 1.610, η Γαλλία με 1.380, η Ελλάδα με 1.050, και η Ουγγαρία με 700.
Παρόμοια μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε αποδώσει πάνω από 13.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στη ρύπανση του άνθρακα, ενώ αντίστοιχη ινδική έρευνα αποδίδει περίπου 115.000 πρόωρους θανάτους και 20 εκατομμύρια κρούσματα άσθματος ανά έτος στην καύση άνθρακα.
Ταυτόχρονα, όπως αποδεικνύεται η συγκέντρωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης επηρεάζει την ψυχική υγεία των νέων ατόμων, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Ούμεα της Σουηδίας. Η νέα έρευνα προστίθεται στις αρκετές προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος και η ανθρώπινη γνωστική ανάπτυξη επηρεάζονται από τη ρύπανση. Η σουηδική ερευνητική ομάδα εξέτασε τη συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε κατοικημένες περιοχές, και την ψυχιατρική υγεία παιδιών και εφήβων. Οι ερευνητές αντιπαρέθεσαν τα στατιστικά δεδομένα από το μητρώο χορήγησης φαρμάκων όλων των Σουηδών με το εθνικό μητρώο καταγραφής συγκέντρωσης της ρύπανσης της ατμόσφαιρας της Σουηδίας. Η μελέτη επικεντρώθηκε στον πληθυσμό κάτω των 18 ετών στις επαρχίες της Στοκχόλμης, της Βέστρα Γιόταλαντ, της Σκόνε και της Βεστερμπότεν.
Οι Στοκχόλμη, Βέστρα Γιόταλαντ και Σκόνε είναι επαρχίες που βρίσκονται στα νότια, πιο πυκνοκατοικημένα κομμάτια της χώρας, και περιέχουν τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Σουηδίας, με πυκνότητα πληθυσμού μεταξύ 68 και 338 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ η Βεστερμπότεν βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας με πυκνότητα πληθυσμού μόλις 5 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Συνεπώς, οι τέσσερις επαρχίες έχουν διαφορές, όχι μόνο από την άποψη της γεωγραφικής θέσης, του μεγέθους και της πυκνότητας του πληθυσμού, αλλά και όσον αφορά τη μετανάστευση, τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, την αστικοποίηση και τις συγκεντρώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την πιθανότητα χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής για τουλάχιστον μία ψυχιατρική διάγνωση σε παιδιά και εφήβους. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά 9% για μία αύξηση 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο στη συγκέντρωση του διοξειδίου του αζώτου, ακόμη και αν ληφθούν υπ’ όψιν οι κοινωνικοοικονομικοί και δημογραφικοί παράγοντες.
«Τα αποτελέσματα ενδεχομένως σημαίνουν ότι η μείωση της συγκέντρωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως αυτής που σχετίζεται με την κυκλοφορία των οχημάτων, μπορεί να μειώσει τις ψυχιατρικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους», όπως δήλωσε η Άννα Ούντιν, επικεφαλής της μελέτης.
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Αέρας... δηλητήριο
Αέρας... δηλητήριο
Πέρα από το μείζον πρόβλημα σκόνης, από την καύση άνθρακα, προστίθεται το γενικευμένο κρίσιμο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκαλύπτει ότι το 80% των κατοίκων των πόλεων του κόσμου εκτίθεται σε αέρα που ξεπερνά τα όρια ασφαλείας.
Ερευνητές συνέκριναν 795 διαφορετικές πόλεις σε 67 χώρες μεταξύ 2008 και 2013, εξετάζοντας τα επίπεδα των μικροσωματιδίων στον αέρα, δηλαδή τους τύπους ρύπανσης που θέτουν τον υψηλότερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, προκαλώντας καρκίνο του πνεύμονα, άσθμα, και εγκεφαλικά επεισόδια. Σε όλο τον κόσμο, αυτό το είδος ρύπανσης εκτιμάται ότι προκαλεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.
Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος επηρεάζονται περισσότερο από την κακή ποιότητα αέρα, με επίπεδα ρύπανσης που φτάνουν έως και πέντε με δέκα φορές πάνω από τα όρια του Οργανισμού.
Σε αυτές τις περιοχές, το 98% των πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν κακή ποιότητα του αέρα, σε σύγκριση με μόνο το 56% στις πλουσιότερες χώρες.
Οι πόλεις στην Ευρώπη, την Αμερική και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού είχαν την καλύτερη ποιότητα αέρα, ενώ η Νοτιοανατολική Ασία και η Ανατολική Μεσόγειος ήταν οι πιο μολυσμένες περιοχές. Για τις πόλεις στην Αφρική υπήρχαν λιγότερα διαθέσιμα δεδομένα, ωστόσο, οι περιοχές που εξετάστηκαν είχαν υψηλότερη ρύπανση από το μέσο όρο.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι το κοινό έχει ευαισθητοποιηθεί περισσότερο στις αρνητικές της συνέπειες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα αυξήθηκαν κατά 8% από το 2008 έως το 2013.
http://www.imerisia.gr/