Κολυμπάτε αμέριμνοι και ξαφνικά βλέπετε μέδουσες; Μην πανικοβάλλεστε αλλά βοηθήστε τους επιστήμονες που μελετούν τις αιτίες και τις συνέπειες από τις εξάρσεις μεδουσών στο οικοσύστημα, ενημερώνοντάς τους για την τοποθεσία που τις είδατε.
Στοιχεία για τον πληθυσμό των μεδουσών στη Μεσόγειο συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" που συμμετέχει, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου (CIESM), στη διαμεσογειακή δράση "Jellywatch".
"Μέσω της δράσης αυτής, συγκεντρώνουμε πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό μεδουσών σε όλη τη Μεσόγειο με τη βοήθεια ψαράδων, ιστιοπλόων, δυτών, κολυμβητών και πολλών άλλων που παρατηρούν τις θάλασσες μας με ενδιαφέρον" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια έρευνας του "Αρχιπελάγους" Αναστασία Μήλιου, προτρέποντας όσους βλέπουν μέδουσες, να τις φωτογραφίζουν και να στέλνουν τις φωτογραφίες στο medousa@archipelago.gr.
"Αν και δεν έχουμε έξαρση στη Μεσόγειο, εντούτοις η πρόληψη και η γνώση είναι σημαντικές για μελλοντικές πληθυσμιακές εξάρσεις που συνδέονται με την υπεραλίευση καθώς, λαμβάνοντας πάρα πολλά ψάρια από τα αλιευτικά οικοσυστήματα, δημιουργείται χώρος για τις μέδουσες να ευδοκιμήσουν" εξηγεί η κ.Μήλιου.
Επιπλέον, η συστηματική απομάκρυνση μεγάλου αριθμού ψαριών θηρευτών, όπως ο τόνος και ο μπακαλιάρος καθώς και η υπεραλίευση καρκινοειδών και μαλακίων μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές αλλαγές αφού σταδιακά, οι μεγάλοι οργανισμοί, η βιοποικιλότητα και η δομική ποικιλότητα των οικοσυστημάτων, αντικαθίστανται από πιο πρωτόγονες κατηγορίες θαλάσσιων ειδών που είναι οι μέδουσες.
"Η χειρότερη πάντως επίδραση των εξάρσεων μεδουσών, είναι ότι τρέφονται με τα αυγά και τις προνύμφες των ψαριών, προκαλώντας δραματική επιβάρυνση στην αφθονία των ιχθυαποθεμάτων" τονίζει η κ.Μήλιου. "Γι΄αυτό", συμπληρώνει, "είναι σημαντική η συμβολή του κόσμου στην καμπάνια μας για να μπορούμε να "διαβάζουμε" τα μηνύματα που στέλνει κάθε φορά η θάλασσα".
http://www.imerisia.gr/