Σε όλον τον κόσμο 3-5 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές λόγω της εποχικής γρίπης, εκ των οποίων οι 250.000-500.000 καταλήγουν. Η παχυσαρκία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτές τις επιπλοκές και η ανάγκη πρόληψης της νόσου επιβεβλημένη, καθώς περισσότεροι από 500 εκατομμύρια ενήλικοι είναι σήμερα παχύσαρκοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν επιπλοκές όταν μολύνονται από τον ιό της γρίπης είναι σε μεγάλο ποσοστό παχύσαρκοι. Ενώ σε γενικές γραμμές οι θάνατοι από αυτές προκύπτουν κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών, η παχυσαρκία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου και συνεπώς παρατηρείται συχνά να καταλήγουν άνθρωποι μέσης ή και μικρότερης ηλικίας. Μάλιστα οι πιθανότητες θανάτου είναι σχεδόν τριπλάσιες από αυτές που έχει ένας άνθρωπος φυσιολογικού βάρους» εξηγεί ο χειρουργός κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος.
Ο «δεσμός» της παχυσαρκίας με τη γρίπη παρατηρήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της έξαρσης της γρίπης Α (H1N1) το 2009, όταν αναλύσεις των δεδομένων από πολλές χώρες όλου του κόσμου κατέδειξαν ότι ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων που νοσηλεύθηκαν ή έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη ήταν δυσανάλογος συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.
Οι παχύσαρκοι ή οι νοσηρά παχύσαρκοι ασθενείς (όσοι δηλαδή έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος >40) φάνηκε ότι διέτρεχαν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να εισαχθούν, λόγω επιπλοκών της γρίπης, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και κατά τη νοσηλεία τους σε αυτήν είχαν μεγαλύτερη διάρκεια μηχανικού αερισμού, αλλά και παρέμεναν περισσότερο σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν περιττό βάρος.
Επειδή ορισμένες χρόνιες παθήσεις (συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών) που θέτουν τα άτομα σε κίνδυνο επιπλοκών εξαιτίας της γρίπης σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την παχυσαρκία, έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες, μεταξύ των οποίων μια καναδική που δημοσιεύθηκε στο «Clinical Infectious Diseases». Η συγκεκριμένη αποτελεί ανάλυση ερευνών που κάλυπταν 12 περιόδους έξαρσης της γρίπης και περιέλαβαν άτομα ηλικίας 18-64 ετών από το Οντάριο του Καναδά. Οι ερευνητές αφού έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες, όπως φύλο, ηλικία, κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας λόγω αναπνευστικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια των περιόδων της εποχικής γρίπης. Για τα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία (BMI≥ 35), η σχέση διαπιστώθηκε τόσο στα άτομα που υπέφεραν από σχετιζόμενες με την παχυσαρκία χρόνιες ασθένειες όσο και σε άτομα χωρίς διάγνωση τέτοιων νόσων.
«Η νοσογόνος παχυσαρκία θα πρέπει να υπολογίζεται ως σοβαρός παράγοντας κινδύνου και γι' αυτό θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα εμβολιασμού στους παχύσαρκους ασθενείς, είτε πάσχουν από συνοδά νοσήματα είτε όχι, καθώς ο εμβολιασμός αποτελεί το κύριο μέσο προστασίας τους» τονίζει ο κ. Σπηλιόπουλος και προσθέτει: «Αν και έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που δείχνουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα αποτελεσματικότητας του εμβολίου, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν τελικά ότι τα άτομα με υπερβολικό βάρος ανταποκρίνονται καλά στο εμβόλιο κατά της γρίπης».
http://www.tovima.gr/