Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το αρχαιότερο ψωμί του κόσμου



Η «υψηλή μαγειρική» έκανε την εμφάνισή της στον πλανήτη μας χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δείγματα περίπλοκης μαγειρικής ανάμεσα σε ευρήματα της Λίθινης Εποχής, σε μια ανασκαφή στη Μέση Ανατολή. Η ηλικία τους μάλιστα προσδιορίζεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στα 14.400 χρόνια, γεγονός που εκπλήσσει τους επιστήμονες.
Μέχρι εκείνη την εποχή, εικάζεται πως οι τροφές καταναλώνονταν κυρίως για λόγους επιβίωσης. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της προϊστορίας, όλες οι διαδικασίες συλλογής και επεξεργασίας της τροφής φαίνεται πως αποσκοπούσαν στη διασφάλιση της ασφαλούς κατανάλωσής της, αλλά και στη βελτιστοποίηση της ενέργειας που παρείχε. Κάποια στιγμή όμως, πριν από 14 και κάτι χιλιετίες, ο άνθρωπος αποφάσισε να δημιουργήσει – και να ψήσει – ένα είδος πρωτόγονου ψωμιού, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει (όπως φαίνεται) σε κάποια θρησκευτική ή μυστηριακή τελετή.
Η σημαντική ανακάλυψη του αρχαιότερου ψωμιού του κόσμου έγινε στην τοποθεσία Σουμπάικα, που βρίσκεται στην έρημο στης βορειοανατολικής Ιορδανίας.
Αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο ψωμί και καθιστά τη δημιουργία του «σταθμό» στην ανθρώπινη ιστορία είναι πως παρασκευάστηκε από δημητριακά και δεν προσέφερε στον πληθυσμό της εποχής «καθαρό διατροφικό όφελος». Αυτό σημαίνει ότι για τη δημιουργία του εκείνη την εποχή απαιτούνταν περισσότερη ενέργεια από εκείνη που παρείχε διατροφικά. Επομένως, είναι από τις πρώτες «ειδικές» τροφές που δεν παρασκευάστηκαν καθαρά για διατροφικούς λόγους, αλλά για πολιτισμικούς, κοινωνικούς και – ενδεχομένως – ιδεολογικούς λόγους.
Το ψωμί αυτό δημιουργήθηκε 3.500 χρόνια πριν από τη γέννηση της γεωργίας και βρέθηκε σε μια τοποθεσία όπου έχουν εντοπιστεί τα αρχαιότερα λίθινα μνημεία του κόσμου. Αυτά τα μνημεία, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, συνέθεταν ένα σύμπλεγμα ναών. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη τροφή καταναλωνόταν κατά τη διάρκεια κάποιας τελετής.
https://www.aftodioikisi.gr/