Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, οι τρεις μεγαλύτεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας έχουν προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η Cosmote ανακοίνωσε την πρώτη σύνδεση πελάτη της στο Παλαιό Φάληρο, η Vodafone ξεκίνησε την παροχή σχετικών υπηρεσιών στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου Βύρωνα, ενώ η Wind υπενθύμισε ότι από πέρσι είχε δώσει τη δυνατότητα για συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι στην Καλαμάτα και ετοιμάζεται για περαιτέρω επέκταση.
Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι αποτελούν ουσιαστικά το επόμενο βήμα από την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι (Cosmote, Vodafone και Wind) έχουν αναλάβει να αναβαθμίσουν με τη χρήση οπτικής ίνας τουλάχιστον μέχρι την καμπίνα. Αυτό αφορά το μεγαλύτερο τμήμα του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της χώρας και θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά Vodafone και Wind έχουν αναλάβει τη διαχείριση τμημάτων (ή κόμβων) της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της χώρας. Σημειωτέον δε πως και οι τρεις πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν υπηρεσίες χονδρικής στους υπόλοιπους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν μία περιοχή την έχει αναλάβει η Vodafone όπως συμβαίνει με τον Βύρωνα, δεν σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα πρέπει υποχρεωτικά να πάρουν υπηρεσίες από τον συγκεκριμένο πάροχο αλλά από εκείνον που το επιθυμούν. Αρκεί, βέβαια, ο τελευταίος να έχει προχωρήσει στην αποκαλούμενη διασύνδεση των δικτύων.
Η αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών μέχρι την καμπίνα (σ.σ. το αποκαλούμενο fiber to the cabinet – FTTC) δίνει τη δυνατότητα για παροχή συνδέσεων με τη χρήση της υφιστάμενης υποδομής χαλκού με τις ταχύτητες να φθάνουν -τουλάχιστον προς το παρόν και ανάλογα με την περιοχή- έως τα 200 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων. Υπενθυμίζεται ότι η ταχύτητα στις συνδέσεις ADSL μπορεί να φθάσει έως τα 24 Mbps, ενώ στο VDSL τα 50 Mbps.
Βάσει του υπάρχοντος πλάνου μέχρι το τέλος του 2019 το 70% των ελληνικών νοικοκυριών θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες της τάξεως τουλάχιστον των 100 Mbps μέσω -τουλάχιστον- του υφιστάμενου δικτύου χαλκού.
Τι σημαίνει οπτική ίνα μέχρι το σπίτι;
Το επόμενο βήμα είναι να φθάσει η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Εδώ απαιτείται επιπλέον υποδομή και βάσει του υπάρχοντος ρυθμιστικού πλαισίου, οι πάροχοι που έχουν αναλάβει την αναβάθμιση μίας περιοχής δεν είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στις απαραίτητες υποδομές για να είναι διαθέσιμες συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι.
Κάθε πάροχος, όμως, έχει το δικό του πλάνο, το οποίο σχετίζεται και με το ενδιαφέρον που υπάρχει σε κάθε περιοχή, και πρακτικά εκτιμάται ότι μέχρι το 2022 περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σύνδεση μέσω οπτικής ίνας. Ο στόχος όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών είναι μέχρι το 2025 το 50% των ελληνικών νοικοκυριών να έχει αντίστοιχη δυνατότητα.
Για να είναι εφικτή η παροχή σύνδεσης FTTH (fiber to the home), όπως είναι γνωστές αυτές οι συνδέσεις, θα πρέπει ο πάροχος να έχει δημιουργήσει τη σχετική υποδομή και το δίκτυο οπτικών ινών να έχει φθάσει πολύ κοντά στα κτίρια, σχεδόν στην πόρτα των κτιρίων. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να φθάσει μέχρι τα αποκαλούμενα ducts, τα οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθένα από αυτά χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση πολλαπλών γειτονικών κτιρίων. Κατά κάποιον τρόπο, η λογική που ακολουθείται είναι αντίστοιχη με εκείνη του φυσικού αερίου. Ανάλογα με το σε πόσα ducts έχει φθάσει οπτική ίνα είναι και η κάλυψη στην οποία αναφέρονται οι πάροχοι. Δηλαδή, όταν ένας πάροχος υποστηρίζει ότι καλύπτει σε μία περιοχή 1000 νοικοκυριά σημαίνει ότι έχει φέρει οπτική ίνα σε τόσα ducts όσα και αυτά που εξυπηρετούν κτίρια με συνολικά 1000 νοικοκυριά.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση του ένας νέος πάροχος, η Inalan, η οποία δημιουργεί το δικό της δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Για τη δημιουργία αυτού του νέου δικτύου, η Inalan σκάβει κανονικά τους δρόμους στις περιοχές που καλύπτει με το δίκτυο της να διευρύνεται διαρκώς.
Τι προσφέρει μία σύνδεση FTTH;
Το μεγάλο -και πλέον πολυδιαφημισμένο- ατού των FTTH συνδέσεων είναι οι ταχύτητες πρόσβασης που προσφέρουν, οι οποίες μπορούν να φθάσουν το 1 Gbps ή αν προτιμάτε τα 1024 Mbps. Τόσο για την αποστολή δεδομένων (upload) όσο και για τη λήψη δεδομένων (download). Η σύνδεση στο 1 Gbps θεωρείται αυτή τη στιγμή ως εντυπωσιακά υψηλή και μη απαραίτητη αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε μερικά χρόνια, ενδεχομένως να μην είναι καν
αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού.
Πέραν των ταχυτήτων, όμως, το FTTH έχει και ορισμένα ακόμη πλεονεκτήματα, όπως είναι η «σταθερότητα» στη σύνδεση και η πολύ χαμηλή «καθυστέρηση», το αποκαλούμενο latency. Για εφαρμογές όπως είναι το online gaming, το χαμηλό latency ενδεχομένως να είναι σημαντικότερο ακόμη και από τις εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες.
Σε γενικές γραμμές, η αναβάθμιση σε FTTH από τις υφιστάμενες συνδέσεις μέχρι χαλκού είναι μία κίνηση που αξίζει να κάνει όποιος καταναλωτής επιθυμεί να έχει αξιόπιστη, γρήγορη και ποιοτική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Τι ταχύτητες μπορώ να έχω;
Θεωρητικά, οι συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι μπορούν να προσφέρουν ταχύτητες μέχρι 1 Gbps. Προς το παρόν, όμως, Cosmote, Vodafone και Wind έχουν επιλέξει να προσφέρουν πακέτα με τη σύνδεση να είναι είτε στα 100 Mbps (download) και 10 Mbps (upload) είτε στα 200/20 Mbps.
Σημειώνεται πως η Inalan στους δικούς της πελάτες προσφέρει ταχύτητα σύνδεσης στα 100/100 Mbps με το πολύ υψηλό upload να αποτελεί ένα σημαντικό δέλεαρ.
Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι Cosmote, Vodafone και Wind υποστηρίζουν ότι θα προσφέρουν και υψηλότερες ταχύτητες όταν κριθεί ότι υπάρχει και αντίστοιχο εμπορικό ενδιαφέρον, όπως και ζήτηση από τους καταναλωτές. Προς το παρόν, και οι τρεις πάροχοι υποστηρίζουν ότι ακόμη και τα 200 Mbps είναι υπεραρκετά για το σύνολο των Ελληνων καταναλωτών.
Σε κάθε περίπτωση, ήδη προσφέρονται υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης σε επιχειρήσεις με αντίστοιχες απαιτήσεις.
Σε ποιες περιοχές προσφέρεται αυτή τη στιγμή;
Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των νοικοκυριών που μπορεί να αποκτήσει σύνδεση FTTH είναι στις 23 – 25 χιλιάδες με τους κατοίκους του δήμου Βύρωνα να είναι οι πιο τυχεροί. Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι πως δεν έχει σημασία ποιος από τους 3 παρόχους καλύπτει μία περιοχή όσον αφορά τον πάροχο που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει ο καταναλωτής. Γι’ αυτό, για παράδειγμα, στον Βύρωνα υπάρχουν διαφημίσεις της Cosmote για συνδέσεις FTTH αν και η Vodafone είναι εκείνη που ανέπτυξε το δίκτυο. Πρακτικά, ένας πελάτης που θα επιλέξει, για παράδειγμα, την Cosmote θα πρέπει απλά να γνωρίζει ότι η τελευταία θα πάρει τη σύνδεση FTTH χονδρικά από τη Vodafone.
Ποιες είναι, όμως, οι περιοχές που προσφέρονται συνδέσεις FTTH;
Η Cosmote καλύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, 4000 νοικοκυριά στις περιοχές του Παλαιού Φαλήρου, της Αγίας Παρασκευής, του Χολαργού, του Βυζαντίνου (Καλαμαριά) και του αστικού κέντρου που καλύπτει το Μέγαρο ΟΤΕ στο Μαρούσι.
Η Vodafone καλύπτει 17.000 νοικοκυριά στον Βύρωνα και το άμεσο πλάνο της είναι να καλύψει ολόκληρο το δήμο.
Η Wind έχει διαθέσιμες υπηρεσίες FTTH στην Καλαμάτα.
Η Inalan είναι μία διαφορετική περίπτωση καθώς αναπτύσσει μόνη το δίκτυο της και παρέχει συνδέσεις FTTH μόνο στους πελάτες της. Το δίκτυο της εταιρείας στην Αθήνα καλύπτει περιοχές στους δήμους Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Γαλατσίου, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι σε τμήματα των περιοχών Ευκαρπία, Σταυρούπολη, Πολίχνη και Αμπελόκηποι.
Επόμενα πλάνα
Το σίγουρο είναι πως είμαστε ακόμη στην αρχή της υλοποίησης των υποδομών για την παροχή συνδέσεων FTTH.
Η Cosmote σκοπεύει να προσφέρει τη σχετική κάλυψη σε 150.000 νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2019 και σε 1 εκατ. νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2022.
Η Vodafone εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα έχει καλύψει 120.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων τα 40.000 θα είναι μέχρι το τέλος του 2018. Τα άμεσα πλάνα επέκτασης περιλαμβάνουν τον Πειραιά, την περιοχή πλησίον της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα, καθώς και τις περιοχές της Τούμπας και τη Περαίας στη Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά της, η Wind μετά την Καλαμάτα, έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη περιοχών στη Λάρισα αλλά και στο δήμο Αθηναίων.
Σε συνολικό επίπεδο, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2018 δεν αποκλείεται 80-90 χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σύνδεση FTTH.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στηρίξει την ανάπτυξη των υποδομών FTTH. Γι’ αυτό και ξεκίνησε τη δράση Super Fast Broadband (SFBB), μέσω της οποίας επιδοτούνται με ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 360 ευρώ οι συνδέσεις FTTH. Το διαθέσιμο κονδύλι για τον πρώτο χρόνο είναι στα 50 εκατ. ευρώ για την επιδότηση περίπου 120.000 συνδέσεων με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να δηλώνει έτοιμο να την επεκτείνει σε περίπτωση που υπάρξει έντονο ενδιαφέρον.
Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν μέσω της ιστοσελίδας κατά πόσον μπορούν να πάρουν την επιδότηση, η οποία παρέχεται υπό τη μορφή κουπονιού. Το κουπόνι δίνεται στον πάροχο που επιλέγει ο καταναλωτής. Τι κερδίζει ο καταναλωτής; Έκπτωση 48 ευρώ στο κόστος της αρχικής εγκατάστασης και του εξοπλισμού αλλά και έκπτωση 13 ευρώ το μήνα για διάστημα 2 ετών.
Όσον αφορά τις τιμές, για τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους, είναι αυτές που προσφέρουν για τα πακέτα τους στα 100 Mbps και στα 200 Mbps, μείον, φυσικά, την έκπτωση των 13 ευρώ για όσους καταναλωτές πάρουν το κουπόνι της δράσης SFBB.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι πάροχοι είναι σε περίοδο που κάνουν προσφορές στα συγκεκριμένα πακέτα και οι τιμές τους είναι αρκετά χαμηλότερες από τις αρχικές. Όλα τα πακέτα περιλαμβάνουν και υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, όπως είναι αναμενόμενο.
Στην Cosmote, το πακέτο Cosmote Double Play Fiberspeed 100 XL (100/10 Mbps) είναι -αυτή τη στιγμή- στα 49,50 ευρώ (χωρίς την επιδότηση των 13 ευρώ), ενώ στο Cosmote Double Play Fiberspeed 200 XL (200/20 Mbps) στα 59,50 ευρώ (χωρίς την επιδότηση των 13 ευρώ).
Στη Vodafone, η τιμή του Super Fiber double play 100 Mbps είναι στα 48,50 ευρώ και εκείνη του πακέτου των 200 Mbps στα 62,50 ευρώ το μήνα. Με την επιδότηση των 13 ευρώ, πέφτουν στα 35,50 ευρώ και στα 49,50 ευρώ αντίστοιχα. Η Vodafone προσφέρει, επίσης, και πακέτα με ενσωματωμένες υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης όπου η τιμή διαμορφώνεται -χωρίς την επιδότηση των 13 ευρώ- στα 58,40 ευρώ για το Super Fiber triple play family 100 Mbps, στα 56,50 ευρώ για το Super Fiber triple play Sports+ 100 Mbps, στα 72,40 ευρώ για το Super Fiber triple play family 200 Mbps και στα 70,50 ευρώ για το Super Fiber triple play Sports+ 200 Mbps.
Στη Wind, το κόστος είναι στα 42 ευρώ για το Wind Fiber 100 Plus (100 Mbps) και στα 55 ευρώ για το Wind Fiber 200 Plus. Οι τιμές αυτές είναι χωρίς την επιδότηση των 13 ευρώ το μήνα.
Είναι προφανές ότι με την επιδότηση για 2 χρόνια, οι τιμές δεν είναι διόλου απαγορευτικές με δεδομένο τα οφέλη που προσφέρονται στους καταναλωτές.
Όσον αφορά την Inalan, η σύνδεση στα 100/100 Mbps είναι στα 28 ευρώ και στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει επιδότηση.
Ένα ενδιαφέρον θέμα έχει να κάνει με το κόστος εγκατάστασης. Κατ’ αρχήν, να επισημάνουμε ότι από τη στιγμή που θα γίνει μία αίτηση για σύνδεση FTTH απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την ικανοποίηση της δεδομένου ότι απαιτείται ειδική εγκατάσταση που θα συνδέει το σπίτι του καταναλωτή με το duct. Η εγκατάσταση απαιτεί και ειδική καλωδίωση στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου.
Το κόστος εγκατάστασης για τους τρεις παρόχους κινείται στα επίπεδα των 200 ευρώ περίπου. Η επιδότηση από τη δράση SFBB, όπως προαναφέρθηκε είναι στα 48 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, τουλάχιστον με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, καταβάλλεται σε …δόσεις. Δηλαδή, ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει ένα μέρος στην αρχή και το υπόλοιπο επιμερίζεται στον μηνιαίο λογαριασμό του για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Vodafone για τους επόμενους 3 μήνες προσφέρει εντελώς δωρεάν την εγκατάσταση σε όσους καταναλωτές την επιλέξουν για να αποκτήσουν σύνδεση FTTH σε όποια περιοχή υπάρχει η σχετική διαθεσιμότητα.
Όσον αφορά την Inalan, το κόστος εγκατάστασης είναι στα 35 ευρώ.
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να επισημανθεί είναι πως σε περίπτωση που ο συνδρομητής αποφασίσει να διακόψει τη σύνδεση FTTH πριν την ολοκλήρωση του συμβολαίου του, υπάρχει τέλος αποσύνδεσης που καταβάλλει αυτός που έκανε την αίτηση.
https://www.cnn.gr