Επτά στις 10 γυναίκες με καρκίνο του μαστού στο εξής θα μπορούν να παραλείψουν τη χημειοθεραπεία και να αποφύγουν τις δυσάρεστες παρενέργειές της, χάρη σε ένα γενετικό τεστ ικανό να προσδιορίζει πόσο επικίνδυνος είναι ένας όγκος και πόσο πιθανό είναι να οδηγήσει σε υποτροπή.
Τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής φάσης 3 από τη χρήση του τεστ παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Κλινικής Ογκολογίας (ΑSCO) στο Σικάγο και, σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλάζουν άρδην το τοπίο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε το Κέντρο Καρκίνου Albert Einstein της Νέας Υόρκης, με το νέο τεστ, που εξετάζει 21 διαφορετικά γονίδια που προσδιορίζουν πόσο επιθετικός ή μη είναι ένας όγκος, οι ειδικοί μπορούν να εντοπίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο υποτροπής.
Εφαρμογή
Οσες δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο θα μπορούν να αντιμετωπίζονται στο εξής μόνο με χειρουργική επέμβαση και ορμονοθεραπεία, αποφεύγοντας τη χημειοθεραπεία και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που τη συνοδεύουν!
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» έχουν εφαρμογή μόνο στους καρκίνους αρχικού σταδίου, που δεν έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και ανταποκρίνονται στην ορμονοθεραπεία, αλλά και στους καρκίνους που δεν έχουν τη μετάλλαξη HER2, η οποία συμβάλλει στην ταχύτερη αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων.
«Χρησιμοποιώντας το τεστ των 21 γονιδίων για να αξιολογήσουμε τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου, μπορούμε να γλιτώσουμε μια γυναίκα από περιττές θεραπείες, αν το τεστ δείξει ότι η χημειοθεραπεία δεν θα της προσφέρει όφελος» τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής διευθυντής στο Albert Einstein Cancer Center, Joseph A. Sparano.
Η είδηση χαιρετίστηκε από την επιστημονική κοινότητα ως μια μεγάλη εξέλιξη, που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού.
https://www.presspublica.gr/