Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

«Κόλαση» για τα ακίνητα το 2019

«Κόλαση» για  τα ακίνητα το 2019

Ανώμαλη επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα της υπέρμετρης φορολογίας, περιμένει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ακόμα και στις αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές, καθώς πέρα από την ενεργοποίηση της «βόμβας» των αυξημένων αντικειμενικών αξιών του περασμένου καλοκαιριού, έρχεται και νέο κύμα αυξήσεων στις Τιμές Ζώνες, όπου το υπουργείο Οικονομικών έβαλε «φρένο» τον περασμένο Μάιο, προς αποφυγήν κοινωνικών εκρήξεων.
Τον περασμένο Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να «κρύψει» τις ανατροπές που έφεραν οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε 3.792 περιοχές, είτε περιορίζοντας αυτές τις αυξήσεις εντός των κλιμακίων του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ είτε «πειράζοντας» οριακά τα κλιμάκια στις «λαϊκές» περιοχές, με αποτέλεσμα τα εκκαθαριστικά του φόρου κατοχής να μην έχουν αλλαγές ή σε κάποιες περιοχές ο τελικός φόρος να είναι ελαφρώς αυξημένος. Από την Πρωτοχρονιά αυτό το… τρικ πήρε τέλος, καθώς αυτές οι αυξημένες Τιμές εφαρμόζονται σε όλους τους υπόλοιπους φόρους και τέλη επί των ακινήτων, με αποτέλεσμα περιοχές όπως η Αγία Βαρβάρα, ο Βύρωνας, το Ίλιον, το Καματερό, η Κερατέα, ο Ασπρόπυργος, το Πέραμα, η Περαία, ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης, η Τήνος, να βυθίζονται σε ένα τέλμα επιβαρύνσεων.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος επιθυμεί να αποκτήσει κεραμίδι στη Νέα Πέραμο, ο φόρος μεταβίβασης ως 31 Δεκεμβρίου ήταν 2.550 ευρώ, αλλά πλέον έχει «πετάξει» στις 2.850 ευρώ. Αν πρόκειται, δε, για νεόδμητο, όπου επιβάλλεται ΦΠΑ 24%, η επιπλέον επιβάρυνση φτάνει στις 2.400 ευρώ!
Και τι γίνεται αν κάποιος κληρονομήσει ένα ακίνητο σε μια από αυτές τις περιοχές; Αν για παράδειγμα πρόκειται για ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. στο Ελληνικό, ο φόρος ως 31 Δεκεμβρίου ήταν μηδενικός για την Α’ Κατηγορία κληρονόμων, δηλαδή για συζύγους, παιδιά, εγγόνια και γονείς, αφού ισχύει αφορολόγητο 150.000 ευρώ. Πλέον, υπάρχει επιβάρυνση 180 ευρώ, λόγω της αύξησης της Τιμής Ζώνης κατά 12%, ενώ οι κληρονόμοι πρέπει να υπολογίζουν και στο ετήσιο κόστος για ΕΝΦΙΑ, ΤΑΠ, δημοτικά τέλη κ.λ.π., που υπολογίζονται επί των αυξημένων αντικειμενικών αξιών. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Επιδημία αποποίησης κληρονομιών.
Μελέτη του ΙΟΒΕ υπολογίζει ότι οι αποποιήσεις έφτασαν τις 150 χιλ. περίπου το 2017, έναντι 30 χιλ. το 2013. Σύμφωνα με στοιχεία των ειρηνοδικείων, το μεγαλύτερο μέρος
των περιουσιών είναι με παθητικό, δηλαδή υπάρχουν οφειλές του κληρονομούμενου, τις
οποίες δεν θέλει να επωμιστεί ο κληρονόμος. Με βάση όσα εκτιμούν οι δικαστικοί, περίπου
των 30% των αποποιήσεων πραγματοποιείται είτε διότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα συντήρησης της περιουσίας, είτε επειδή δεν αποτελεί συμφέρουσα επιλογή.
Ταυτόχρονα, όμως, εντοπίζεται και ένα σημαντικό ποσοστό «εικονικών» αποποιήσεων
που πραγματοποιείται κυρίως από τα άτομα με ανήλικα παιδιά, με σκοπό η περιουσία
να μεταβιβαστεί κατευθείαν στα δικά τους παιδιά (εγγόνια κληρονομούμενου), ώστε
να μην πληρώσουν δύο φορές φόρο, δηλαδή μια φορά φόρο κληρονομίας στους
ίδιους και άλλη μια προς τα παιδιά τους!
Δυστυχώς, η χρονιά που μόλις ξεκίνησε δεν τελειώνει με τις περσινές επιβαρύνσεις. Έχει και… δικές της, καθώς μετά από την περσινή… ντρίπλα του υπουργείου Οικονομικών, που «φρέναρε» τις αναπροσαρμογές των Τιμών Ζώνης, φέτος θα πρέπει οι αντικειμενικές αξίες να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο τις εμπορικές τιμές, ενώ θα ακολουθήσει μια ακόμα αναπροσαρμογή το 2020! Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των μεγάλων κτηματομεσιτικών δικτύων, η «ψαλίδα» εμπορικών- αντικειμενικών αξιών παραμένει ανοικτή στις «λαϊκές» περιοχές, όπου και θα πρέπει να αναμένεται νέα ψυχρολουσία για τους ιδιοκτήτες, κόντρα στις πρόσφατες ρυθμίσεις για μείωση του βάρους του ΕΝΦΙΑ στις εν λόγω περιοχές, ο οποίος πιθανότατα θα υπολογιστεί με τις Τιμές που ίσχυαν την Πρωτοχρονιά, δηλαδή πριν το… πανηγύρι της δεύτερης αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Με δεδομένο, πάντως, ότι η κυβέρνηση άλλαξε στο παρά 1’ τον τρόπο καθορισμού των Τιμών Ζώνης, αναθέτοντας τη δουλειά σε εκτιμητές- όπως πέρσι- είναι πιθανό να μετατοπιστούν τεχνηέντως τα βάρη στις μεσαίες περιουσίες.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις της ΕΕ αναφορικά με την επιβάρυνση που θέτουν οι φόροι ακίνητης περιουσίας συγκριτικά με το μέγεθος κάθε οικονομίας. Ειδικότερα, με κριτήριο το σύνολο των εσόδων από φόρους ακίνητης περιουσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, με… επίδοση 3,2%, ενώ στις υψηλότερες θέσεις βρίσκεται η Γαλλία, με ποσοστό 4,7% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 4,3%.
Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας
https://www.fpress.gr/