Εχουν περάσει μόλις τρεις ημέρες από τότε που το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, και ήδη απολαμβάνει ευρύτατη ανταπόκριση.
Διαθέτοντας μία από τις πιο σημαντικές ιδιωτικές συλλογές τέχνης που δημιουργήθηκαν κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα, το νέο μουσείο εκπληρώνει τη βασική του αποστολή: να τη στεγάσει και να την κάνει προσβάσιμη σε κάθε πολίτη σύμφωνα με την επιθυμία των ιδρυτών. «Ενα μουσείο ανοικτό σε όλους, μυημένους και αμύητους, πλούσιους και φτωχούς, μικρούς και μεγάλους», είχε προαναγγείλει άλλωστε ο διευθυντής του ιδρύματος, Κυριάκος Κουτσομάλλης, στην παρουσίαση του εγχειρήματος, που έγινε πριν από μερικούς μήνες προς τους δημοσιογράφους.
Tα προγράμματα του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή θα καλωσορίσουν συντόμως παιδιά, εφήβους και ενηλίκους στα εργαστήριά του.
Σε εκείνη την συνάντηση είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον παιδαγωγικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει ένα τέτοιο μουσείο, ως φορέας πολιτισμού διεθνούς εμβέλειας. Ολες εκείνες οι δεσμεύσεις, επαληθεύθηκαν στην πορεία. Αυτή τη φορά, τα χρονοδιαγράμματα τηρήθηκαν απολύτως. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου να έχει μια συνολική εμπειρία στον νέο χώρο, η οποία ξεκινά από τη γνωριμία με τα 180 έργα και αντικείμενα τέχνης της μόνιμης συλλογής και εξελίσσεται μέσω της βιβλιοθήκης και του χώρου των εργαστηρίων για να καταλήξει στο καφέ-εστιατόριο και στο πωλητήριο. Ηδη, με την έναρξη του μουσείου εγκαινιάστηκε και ο μηνιαίος προγραμματισμός των εκδηλώσεών του. Μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, δράσεις για μικρούς και μεγάλους συμπληρώνουν τη φιλοσοφία του ιδρύματος με μια σειρά πρωτότυπων εκδηλώσεων που εντάσσονται αρμονικά στον μουσειακό χώρο.
Ειδικότερα, από το προσεχές Σάββατο (12/10), τα εκπαιδευτικά προγράμματα καλωσορίζουν παιδιά, εφήβους και ενηλίκους, προσφέροντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε δημιουργικά εργαστήρια και δραστηριότητες με αφετηρία τις τέχνες και στόχο την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Οπως είπε στην «Κ» η Κατερίνα Γεωργοπούλου, υπεύθυνη για την οργάνωση και τον συντονισμό τους, «σκοπός των προγραμμάτων για τα παιδιά είναι η εξοικείωση με την τέχνη και η διεύρυνση της φαντασίας με αφετηρία τις εικαστικές τέχνες». «Ακου το χρώμα της μουσικής, δες τους ήχους και δώσε σχήμα στα χρώματα!» προτρέπει τους μικρούς συμμετέχοντες το πρώτο εργαστήριο, που έχει τίτλο «Μια φορά σε έναν πίνακα» και υλοποιείται από την έμπειρη ομάδα Very Young Contemporary Art (VYCA). Επίσης, για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών έχει προγραμματιστεί εργαστήριο λιθογραφίας.
Το πωλητήριο βρίσκεται στο ισόγειο, δίπλα στον χώρο υποδοχής, και διαθέτει ευρεία γκάμα πρωτότυπων προϊόντων, αποκλειστικά σχεδιασμένων για το νέο μουσείο. Ολα τα είδη, όπως τα μανικετόκουμπα (επάνω αριστερά), εμπνέονται από τη μόνιμη συλλογή.
Ολα τα προγράμματα έχουν ως βάση τη μόνιμη συλλογή του μουσείου, αντλούν έμπνευση από τα εκθέματά της, βασίζονται στη διάδραση και σχεδιάζονται από εξειδικευμένους συνεργάτες. Τα εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά (4 έως 12 ετών) είναι προς το παρόν αυτοτελή και αφορούν μικρές ομάδες 20 ατόμων, αλλά από τον Ιανουάριο θα δέχονται επίσης σχολικές μονάδες. Προβλέπεται δε να εμπλουτιστούν και να διευρυνθούν. Το ίδιο ισχύει και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα των εφήβων και ενηλίκων.
Οσο για το πωλητήριο του μουσείου, αυτό βρίσκεται στο ισόγειο, δίπλα στον χώρο υποδοχής. Διαθέτει ευρεία γκάμα πρωτότυπων και αποκλειστικά custom-made προϊόντων με χρηστικά αντικείμενα, αλλά και αντικείμενα τέχνης, σχεδιασμένα και υλοποιημένα από Ελληνες δημιουργούς και κατασκευαστές. Στόχος του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή είναι η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγικότητας, τόσο στην κατασκευή όσο και στον σχεδιασμό. Το σύνολο των προϊόντων είναι επίσης εμπνευσμένο από τη συλλογή του ιδρύματος με άμεσες ή έμμεσες αναφορές στα έργα της συλλογής. Σε αρμονία με το όραμα των ιδρυτών, τα προϊόντα του πωλητηρίου προβάλλουν αποκλειστικά τα έργα τέχνης και τους δημιουργούς τους.
Πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο τηλέφωνο: 210-01.02.117.
https://www.kathimerini.gr/