Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Με 233 ψήφους εξελέγη Πρόεδρος ο Παυλόπουλος - 30 ψήφους έλαβε ο Αλιβιζάτος - ποιοι απουσίαζαν

















Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς έλαβε 233 ψήφους κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία που διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή.


Ο κ. Παυλόπουλος προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίχθηκε, επίσης, από τη Νέα Δημοκρατία και τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, που στηρίχθηκε από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε από 30 βουλευτές.

«Παρών» ψήφισαν 32 βουλευτές.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν πέντε βουλευτές:

- ο Κυριάκος Μητσοτάκης της ΝΔ που εξήγησε με δήλωσή του ότι διαφωνεί με την υποστήριξη της υποψηφιότητας Παυλόπουλου

- ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ασθενής

- η Ιωάννα Γαϊτάνη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούσε με την επιλογή Παυλόπουλου.

- ο Αλέκος Κοντός της ΝΔ που βρίσκεται στο εξωτερικό και δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Πρ. Παυλόπουλο.

- ο Σάββας Αναστασιάδης της ΝΔ που δήλωσε ότι βρίσκεται στο εξωτερικό σημειώνοντας ότι θα ψήφιζε τον Πρ. Παυλόπουλο.

Ο Τσίπρας σκούντηξε τον Βαρουφάκη!

Απορροφημένος από την κουβέντα του με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Οταν ήρθε η σειρά του να ψηφίσει, δεν άκουσε το όνομά του και χρειάστηκε να… επέμβει ο Πρωθυπουργός και να τον σκουντήξει!

Η παρατήρηση της Ζωής


Μετά το τέλος της ψηφοφορίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε σύσταση στους απόντες στο εξωτερικό βουλευτές στο μέλλον να μην συντάσσουν τις επιστολές τους από την Αθήνα!

Η συνεδρίαση στη Βουλή άρχισε με καθυστέρηση 26 λεπτών. H ονομαστική φανερή ψηφοφορία άρχισε στις 8.10 μ.μ., μετά την τοποθέτηση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία εξήγησε τα διαδικαστικά.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους.

Στο ενδεχόμενο που δεν συγκεντρωνόταν η πλειοψηφία των 180, η ψηφοφορία θα επαναλαμβανόταν μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που συγκεντρώνει 151 ψήφους. ΄

Στην περίπτωση που ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία συγκεντρωνόταν η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία θα επαναλαμβανόταν ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, οι βουλευτές δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που προτιμούν ή θα δηλώνουν «παρών».

Ψήφος «κατά» ή «όχι» δεν προβλέπεται στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε επίσης και αιτιολόγηση της ψήφου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.

1974 - 2015: Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας 

Από το 1974, οπότε καταργήθηκε με δημοψήφισμα η Βασιλευομένη Δημοκρατία, η Βουλή έχει εκλέξει έξι Προέδρους Δημοκρατίας, αρχικά με μυστική και στη συνέχεια με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

Προσωρινός Πρόεδρος της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας εξελέγη στις 18 Δεκεμβρίου 1974 ο Μιχαήλ Στασινόπουλος (ΝΔ) με 206 ψήφους υπέρ, έναντι 74 κατά.

Στις 19 Ιουνίου 1975 η Βουλή εξέλεξε Πρόεδρο τον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Τσάτσο (πρόταση της ΝΔ) με 210 ψήφους. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο οποίος προτάθηκε από την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις (Ε.Κ.-Ν.Δ) έλαβε 65 ψήφους.

Στα τέλη Απριλίου του 1980 η Βουλή κλήθηκε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υποψήφιος ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος είχε ήδη παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

Στην πρώτη ψηφοφορία ο Κ.Καραμανλής έλαβε 179 ψήφους, στην δεύτερη 181 και τελικά στην τρίτη, όπου ήταν απαραίτητοι τουλάχιστον 180, έλαβε 183 ψήφους.

Η εκλογή Προέδρου τον Μάρτιο του 1985 υπήρξε επεισοδιακή και ήταν η τελευταία με το σύστημα της μυστικής ψηφοφορίας.

Υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο αρεοπαγίτης Χρήστος Σαρτζετάκης, ο οποίος έλαβε στην πρώτη ψηφοφορία 178 ψήφους, στην δεύτερη 181 και στην τρίτη 180 ψήφους, οπότε εξελέγη.

Η εκλογή Σαρτζετάκη συνδέθηκε με δύο ζητήματα: την ψήφο του βουλευτή Ι. Αλευρά και τα διαφορετικού χρώματος ψηφοδέλτια. Ο Ι. Αλευράς ασκούσε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας. Είχε προηγηθεί η παραίτηση Καραμανλή, λίγο προτού λήξει η θητεία του και μόλις ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι δεν θα στήριζε την επανεκλογή του, όπως όλοι εκτιμούσαν.

Η ΝΔ είχε υποστηρίξει ότι τα διαφορετικού χρώματος ψηφοδέλτια παραβίαζαν τη μυστικότητα της διαδικασίας, ενώ για την ψήφο Αλευρά υπήρξαν διαφορετικές ερμηνείες από συνταγματολόγους, για το αν θα έπρεπε να ψηφίσει ως βουλευτής ή όχι, καθότι ασκούσε καθήκοντα Προέδρου.

Ίσως από τα χαρακτηριστικότερα στιγμιότυπα της διαδικασίας, η στιγμή που ο τότε βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Ελ.Καλογιάννης, πήρε την κάλπη στην οποία ψήφιζαν οι συνάδελφοί του και επιχείρησε να βγει από την Ολομέλεια.

Τον Απρίλιο του 1990 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανεξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Είχε προηγηθεί η διάλυση της Βουλής, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου.

Στην τέταρτη πλέον ψηφοφορία, ο Κ. Καραμανλής έλαβε 149 ψήφους, έναντι 123 του Ι. Αλευρά (ΠΑΣΟΚ) και 21 του ακαδημαϊκού Κ. Δεσποτόπουλου (ΣΥΝ). Στην πέμπτη ψηφοφορία ο κ. Καραμανλής έλαβε 153 ψήφους, ο Ι. Αλευράς 125 και ο Κ. Δεσποτόπουλος 21.

Τον Φεβρουάριο του 1995, το ΠΑΣΟΚ και η Πολιτική Άνοιξη πρότειναν για Πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Ο Κ. Στεφανόπουλος έλαβε στην πρώτη ψηφοφορία 181 ψήφους, έναντι 109 του υποψηφίου της ΝΔ Αθ. Τσαλδάρη. Στην δεύτερη ψηφοφορία ο κ. Στεφανόπουλος έλαβε 181 ψήφους και ο κ. Τσαλδάρης 108 και στην τρίτη εξελέγη τελικά Πρόεδρος με 181 ψήφους, έναντι 109 του κ. Τσαλδάρη.

Τον Φεβρουάριο του 2000, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος επανεξελέγη Πρόεδρος με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ  (162 έδρες) και της ΝΔ  (108 έδρες). Έλαβε 269 ψήφους, έναντι 10 του Λεωνίδα Κύρκου (ΣΥΝ,10 έδρες).

Τον Φεβρουάριο του 2005, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πρότεινε για Πρόεδρο τον επί σειρά ετών βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υπουργό Κάρολο Παπούλια.  Ο κ. Παπούλιας εξελέγη με 279 ψήφους, αριθμός-ρεκόρ.

Τον Φεβρουάριο του 2010, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια, πρόταση που αποδέχθηκε και η ΝΔ  αλλά και το ΛΑΟΣ. Ο κ. Παπούλιας εξελέγη με 266 ψήφους.

Τον Δεκέμβριο του 2014, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρότειναν για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα.  Τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και ΧΑ) είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Ο κ. Δήμας έλαβε στην πρώτη ψηφοφορία 160 ψήφους, έναντι 135 παρών, στην δεύτερη ψηφοφορία 168 έναντι 131 παρών και στην τρίτη ψηφοφορία 168 ψήφους, έναντι 132 παρών. Η Βουλή δεν εξέλεξε Πρόεδρο, διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου 2015.
http://www.tanea.gr/