Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ο Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου στην Τεγέα Αρκαδίας και τις Καρυές Λακωνίας.( φωτογραφίες)



Την Κυριακή 22-3-2015 ο πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου  πραγματοποίησε πολιτιστική ημερήσια εκδρομή στην Τεγέα Αρκαδίας και τις Καρυές Λακωνίας.
Ο καιρός μουντός με καλές για την εποχή θερμοκρασίες.Από την την Τεγέα του νομού Αρκαδίας ξεκινήσαν την επισκεψή τους οι εκδρομείς και από το λαογραφικό μουσείο της περιοχής με είσοδο ελεύθερη.Στις αίθουσες του μουσείου ξετυλίχθηκε μπροστά τους ολόκληρος ο πολιτισμός και καθημερινός τρόπος ζωής της αγροτικής Τεγέας μέσα από τα διάφορα αντικείμενα – εκθέματα, που αποτελούν ένα θησαυρό μνήμης. Εδώ στεγάζονται φιλόξενα οι αναμνήσεις μιας άλλης εποχής. Εδώ ζωντανεύει η νεότερη κληρονομιά της Τεγέας. Η συνέχεια επίσκεψη και προσκύνημα στον ιερό ναό της Επισκοπής που βρίσκεται κοντά στο λαογραφικό μουσείο σε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους όλης της Ελλάδας. Η ανθρώπινη παρουσία ήταν αδιάλειπτη, οπότε υπάρχουν ευρήματα αρχαϊκά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά. Σώζονται επίσης υπολείμματα μεσαιωνικού κάστρου.
Η συνέχεια στο νέο σύγχρονο διαδραστικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας επίσης με είσοδο ελεύθερη και ξενάγηση. 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας βρίσκεται στο χωριό Αλέα του Δήμου Τρίπολης, λίγα μόλις μέτρα από το ιερό της Αλέας Αθηνάς. Είναι ένα από τα πρώτα μουσεία της χώρας που μετά επτά χρόνια αναστολής της λειτουργίας του, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 2 Σεπτεμβρίου αφού εκσυγχρονίστηκε πλήρως.
Οι εκδρομείς παρακολούθησαν τις διαδραστικές τράπεζες μέσα από τις οποίες  εμβάθυναν στην ιστορία της Τεγεάτιδος και  
γνώρισαν τη γένεση και εξέλιξη της Τεγέας, πόλης – κράτους. Εντυπωσιακή υπήρξε η  κορυφαία ενότητα της εκθεσιακής αφήγησης  αφιερωμένη στο ιερό της Αλέας Αθηνάς.
Μετά την περιήγηση των εκδρομέων στο αξιόλογο αυτό μουσείο, συνέχισαν την ημέρα τους στους πρόποδες του Πάρνωνα στον νομό Λακωνίας σε 950 μέτρα υψόμετρο στις Καρυές Λακωνίας, που βρίσκονται σε μια τοποθεσία που είναι γνωστή από την αρχαιότητα, με αναφορές τόσο στους κατοίκους της όσο και στο ιερό της Καρυάτιδας Αρτέμιδος. Το χωριό συνδέεται επίσης με τις Καρυάτιδες, δηλαδή τα νεαρά κορίτσια των Καρυών, οι οποίες υπήρχαν στο πασίγνωστο μνημείο που βρίσκεται στο Ερεχθείο της Ακρόπολης και φυλάσσονται στο μουσείο της Ακρόπολης εκτός από δύο που βρίσκονται στο Λονδίνο, καθώς και σε ομοίωμα που υπάρχει σε ύψωμα του οικισμούΕκεί στις άνω Καρυές στην  πλατεία του Αγίου Ανδρέα γευμάτισαν οι εκδρομείς σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής.Μετά το γεύμα  ακολουθήσει
περίπατος για όσους από τους εκδρομείς επιθυμούσαν να επισκευθούν  το μνημείο των Καρυάτιδων όπου δεσπόζει, κατά τους ιστορικούς, πάνω στην αρχαία ακρόπολη των Καρυών και αποτελεί αντίγραφο του τμήματος του αρχαίου Ναού του Ερέχθειου στην Ακρόπολης των Αθηνών,και περίπατος στους  αιωνόβιους πλάτανους, που  φύτεψε ο Μενέλαος το 1100 πχ.
Η συνέχεια για το απογευματινό καφεδάκι σε παραδοσιακά καφενεία της περιοχής,και γύρω στις 5 το απόγευμα οι εκδρομείς έπερναν  τον δρόμο της επιστροφής με μοναδικό ολιγόλεπτο ενδιάμεσο σταθμό στα Ίσθμια για ξεμούδιασμα και επιστροφή στο Γαλάτσι με υπέροχες αναμνήσεις και την προσμονή της επόμενης εκδρομής του Συλλόγου .