Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Holter πιέσεως: Πότε είναι απαραίτητο;



Μια ''ύπουλη΄΄ πάθηση είναι η υπέρταση η οποία  ''χτυπά'' όλο και περισσότερους Έλληνες.

Συνήθως η αρτηριακή πίεση μετριέται με το γνωστό σε όλους πιεσόμετρο. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτωσεις, όπου ο θεράπων ιατρός συστήνει στους πάσχοντες την 24ωρη καταγραφή της, μέσω Holter.
Τι είναι αυτή η συσκευή; Σε ποιες περιπτώσεις συστήνετε;
Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.
Αντώνιος Δ. Βραχάτης
Επεμβατικός Καρδιολόγος - τέως Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ.Γεννηματάς»
 
Είναι η σε 24ωρη βάση καταγραφή της αρτηριακής πιέσεως από μία μικρή φορητή συσκευή, η οποία ανά τακτά διαστήματα συνήθως 15 ή 30 λεπτών της ώρας, μετρά και καταγράφει την πίεση του ασθενούς. Αργότερα τα αποτελέσματα διαβάζονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος παράγει και ενδεικτικές καμπύλες όπου απεικονίζονται σαφέστερα οι μεταβολές της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του 24ώρου.
Πρόκειται για ακίνδυνη εξέταση, ίσως όμως ελαφρά ενοχλητικής από τα επανειλημμένα φουσκώματα της περιχειρίδος. Πατώντας ένα κουμπί ο ασθενής έχει τη δυνατότητα για επί πλέον μετρήσεις επί ενοχλημάτων (για παράδειγμα αν αισθανθεί λιποθυμική τάση).
 
Σε μερικές περιπτώσεις δυσκολευόμαστε να αποφανθούμε ότι υφίσταται πρόβλημα αρτηριακής υπέρτασης, είτε γιατί πριν την οριστική εγκατάσταση της είναι ασταθής είτε γιατί ο ασθενής επηρεάζεται από τη διαδικασία μέτρησης και λαμβάνουμε ψευδώς υψηλές τιμές (η αποκαλούμενη και υπέρταση της ‘άσπρης μπλούζας’).
Σε άλλες περιπτώσεις είναι χρήσιμη η καταγραφή των διακυμάνσεων την ημέρα και την νύκτα. Η πίεση μας είναι χαμηλότερη τη νύκτα και υψηλότερη την ημέρα. Η διακύμανση αυτή καταργείται συνήθως στη δευτερογενή υπέρταση ενώ παραμένει στην πρωτοπαθή. Το Holter πιέσεως είναι επίσης ιδανικό για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της εφαρμοζόμενης φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να βρεθεί ατελής ή και υπερβολική με πρόκληση υποτασικών επεισοδίων.
 
Είδος εύκολου (αποτελεσματικού ωστόσο) Holter πιέσεως είναι η καταγραφή από τον ίδιο τον ασθενή της πίεσης 2-3 φορές την ημέρα (σε ήρεμη πάντα κατάσταση), για χρονικά διαστήματα μερικών ημερών (συνήθως 5-15) και η εκτίμηση της καταγραφής από τον ιατρό.
http://www.iatropedia.gr/