Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Οι δικές μας αλήθειες για το ΠΑΛΑΙ



















Το ΠΑΛΑΙ στις μέρες μας συνεχίζει να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι της πόλης με πολλά βέβαια και εύλογα ερωτήμα,εντάσεις ,ενστάσεις απορίες διαφορετικές προτάσεις  και φυσικά διαφορετικό τρόπο διεκδίκησης από όσα ακούγονται από όπου και αν ακούγονται.
Είναι ένα θέμα που απασχολεί (δεν είμαι βέβαιος ) την ευρύτερη κοινωνία,  φορείς και διοίκηση, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο..Περίεργες συγκυρίες, και άσκοπη αδράνεια κάποια περίοδο( μετά Χαραγιώνη εποχή) έδωσε το δικαίωμα να υπάρξει μέχρις και σήμερα ένα εξίσου περίεργο κλίμα  που κάποιες φορές και με την παρουσία μικρής ομάδας  αλλά και κομματικών παραγόντων φαίνονταν να  εξυπηρετεί και να συμπορεύονται.Δεν θα σταθούμε εκεί,δεν θα σχολιάσουμε ότι δίπατε περισσότερο.Πράγματα χιλιοειπωμένα και γνωστά που βέβαια δεν κρύβουν κάτι κακό αλλά δεν μπορούμε και να παραβλέψουμε. Άλλωστε αυθαίρετο δικαίωμα του καθενός μας είναι να επιλέξει τον δρόμο που μπορεί και του ταιριάζει.
Το να βλέπει κανείς κάτι το διαφορετικό από κάποιους άλλους δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προσωπική αντιπαράθεση η εμπάθεια όπως θέλουν να το ονομάσουν  μερικοί,αλλά μια άλλη  άποψη. Έχουμε και εμείς όπως οι περισσότεροι στο Γαλάτσι τις δικές μας απορίες,τους δικούς μας εύλογους προβληματισμούς που αφορούν όχι μόνο το χθές αλλά και το σήμερα.Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να δούμε πως και που φθάσαμε σήμερα και φυσικά τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια.Για να γίνει κατανοητό κάτι τέτοιο πρέπει να γράψουμε πολλά  γιατί είναι μια μεγάλη και περίεργη ιστορία που κουράζει. Για το ΠΑΛΑΙ  φρόνιμο είναι να γνωρίζουμε όλοι  την ιστορική του διαδρομή  ως εδώ που φτάσαμε και πως ακριβώς φτάσαμε.
Ο χώρος πέριξ του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου (Παλαί) αποτελεί το βορειοδυτικότερο άκρο των Τουρκοβουνίων που χωρίζεται τεχνητά από αυτά με τη λεωφόρο Βεϊκου. Στα ανατολικά βρίσκεται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γαλατσίου, στα σύνορα του Γαλατσίου με την Φιλοθέη. Το σύνολο της περιοχής αυτής μαζί με τα υπόλοιπα Τουρκοβούνια, εκτείνεται σε τέσσερις δήμους: Αθήνα, Νέα Ιωνία, Φιλοθέη-Ψυχικό, Γαλάτσι, με το μεγαλύτερο τμήμα να ανήκει διοικητικά στο Γαλάτσι. Ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς του λεκανοπεδίου, που καταλαμβάνεται μεν από δασώδεις εκτάσεις, ωστόσο οι χρήσεις ποικίλουν. Ενώ ταυτόχρονα το ιδιοκτησιακό καθεστώς συνθέτει ένα μεταβαλόμενο παζλ λόγω της χρόνιας  διεκδίκησης μεταξύ ιδιωτών, δημοσίου και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η αντιμετώπιση του Παλαί δεν μπορεί να γίνει ξεκομμένα από τα Τουρκοβούνια και την μελλοντική τους τύχη. Στην αναδρομή μας όμως, θα επικεντρωθούμε στο ολυμπιακό ακίνητο μαζί με τις εκτάσεις και τις εγκαταστάσεις πέριξ αυτού. Έτσι, την πρώτη νομική πράξη που ορίζει την περιοχή ως δασική-αναδασωτέα αποτελεί τοΒασιλικό Διάταγμα του 1915 που συμπληρώνεται από υπουργική απόφαση του 1934 Μεσολαβεί μισός αιώνας, έως το 1987, οπότε με υπουργική απόφαση ορίζεται η δημόσια χρήση της. Με την επιλογή της χώρας μας για την εκτέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η έκταση επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη χωροθετεί εκεί το Ολυμπιακό Γυμναστήριο το οποίο προορίζεται για τη φιλοξενία των αγωνισμάτων της γυμναστικής και της επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ-πονγκ).

Η πορεία προς την αλλαγή χρήσης και την ιδιωτική αξιοποίηση ξεκινά ήδη με την επιλογή της συγκεκριμένης θέσης για το χτίσιμο ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Το 2000, οι κάτοικοι της περιοχής στρέφονται εναντίον της χωροθέτησης, ωστόσο το ΣτΕ, με οριακή πλειοψηφία 14 προς 13, απορρίπτει την προσφυγή . Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή Ομορφόκκλησιας-Τουρκοβουνίων, περιλαμβανομένης εκείνης όπου βρίσκεται το Παλαί, παραμένει αμετάκλητα δασική-αναδασωτέα, τόσο με νόμο του 1994 όσο και με απόφαση του ΣτΕ . Παράλληλα, το Ρυθμιστικό Σχέδιο του 1985 δεν επιτρέπει εμπορικές δραστηριότητες 
Ο δρόμος για το χτίσιμο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Γαλατσίου (ΟΑΚΓ) είναι πλέον ανοιχτός. Παράλληλα ανοίγουν οι πόρτες για την αλλαγή χρήσης της εγκατάστασης, μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.


Παρά τις προολυμπιακές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προς τους κατοίκους της περιοχής ότι το Γυμναστήριο θα διατηρήσει την αποκλειστικά αθλητική του χρήση και μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2005 αλλάζουν άρδην τα δεδομένα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με νέο νόμο, καθορίζει τους όρους αλλαγής χρήσης των εγκαταστάσεων της «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» με τη γενική επισήμανση της «περιστασιακής βραχυχρόνιας εμπορικής χρήσης» .Πιο συγκεκριμένα, για το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου προβλέπει την εγκατάσταση εμπορικών καταστημάτων και χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας εντός του κτιρίου.

Μέσα στην επόμενη χρονιά ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εκχώρησης του Παλαί και -μέσω διαγωνισμού- η κοινοπραξία Park Avenue (Ακροπόλ Χαραγκιώνης και Sonnae Sierra) μισθώνει την εγκατάσταση για διάρκεια σαρανταέξι ετών. Έξι μήνες μετά τη σύναψη της σύμβασης μίσθωσης, το Φεβρουάριο του 2007, ο δήμος Γαλατσίου προσφεύγει στο ΣτΕ εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, στη βάση ότι το τελευταίο παρέλειψε να χορηγήσει έγγραφα που σχετίζονται με την μεταολυμπιακή χρήση και λειτουργία του ΟΑΚΓ.
Για τα επόμενα τρία χρόνια γύρω από το Παλαί εξελίσσεται ένας πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αναδόχου εταιρείας και του ελληνικού δημοσίου, καθηλώνοντας ουσιαστικά τις διαδικασίες μετατροπής και εμπορικής χρήσης του γυμναστηρίου. Η Park Avenue προχωρά στην κατασκευή (αυθαίρετου) διώροφου λυόμενου κτιρίου εκτός της εγκατάστασης, το οποίο και αναγκάζεται να απομακρύνει και στη συνέχεια λαμβάνει άδεια οικοδομής από το ΥΠΕΧΩΔΕ που όμως και αυτή ανακαλείται μετά από αντίδραση του δήμου και της Γ’ Δ/νσης Αρχαιοτήτων (σημ.: ανάμεσα στα άλλα, υφίσταται ζήτημα και με το διατηρητέο ναό του Αγ. Γεωργίου, γνωστού και ωςΟμοφοκκλησιά, που είναι χτισμένος τον 12ο αιώνα και βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα από τα όρια της εγκατάστασης). Μέσα στο 2008,  η κοινοπραξία υποβάλλει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που και αυτή με τη σειρά της προσκρούει στοΝομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας όπου και απορρίπτεται ομοφώνως . Την αντίθεσή της με τα πορίσματα της ΜΠΕ εκφράζει και η 1η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτωνκαι μόνο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) την κάνει αποδεκτή παρά τις αντιρρήσεις των εμπλεκόμενων φορέων του ΥΠΠΟ. Η γνωμοδότηση τουΕπιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας που εκδίδεται τον Απρίλιο του 2008 αποτελεί καταπέλτη για την ΜΠΕ. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του Ε’ Τμ. του ΣτΕ, Μ. Δεκλερής, ο οποίος υπογράφει τη γνωμοδότηση, δε διστάζει να χαρακτηρίσει το σύνολου του νόμου 3342/2005 για την αλλαγή χρήσης των ολυμπιακών ακινήτων ως αντισυνταγματικό, ενώ χαρακτηρίζει το Ολυμπιακό Γυμναστήριο ως «καθαιρετέον», ανεξαρτήτως της χρήσης του. Φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικές οργανώσεις τονίζουν ότι όχι μόνο η ΜΠΕ περιέχει αρκετές αυθαιρεσίες, αλλά και ότι, λόγω του μεγέθους του έργου, θα έπρεπε να έχει υποβληθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως ορίζει και ο νόμος. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, τα αρμόδια υπουργεία αποφεύγουν να αποφανθούν τελικώς για την ΜΠΕ, τόσο επί διακυβέρνησης ΝΔ, όσο όμως και μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
Έως και τον Μάρτιο του 2010 το έργο έχει ουσιαστικά παγώσει εντελώς με τον Θεόδωρο Χαραγκιώνη να υποβάλλει τελικά ένσταση στο Δημόσιο. Μόνο κάποιες σποραδικές ανακοινώσεις στον Τύπο καθώς και ερωτήσεις στη Βουλή, υπενθυμίζουν τα εμφανή νομικά προβλήματα της όλης διαδικασίας μετατροπής του Παλαί σε εμπορικό κέντρο.
Τον  Μάρτιο του 2010 ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, ανακοινώνει στην ανάδοχο εταιρεία, ότι πρόκειται να αρθεί η εμπλοκή της υλοποίησης της σύμβασης παραχώρησης. Είναι ενδεικτικό, ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ξεπαγώσει την υπόθεση του Παλαί, γίνεται γνωστή μέσω της ευχαριστήριας επιστολής που απέστειλε ο Θ. Χαραγκιώνης στον Θ. Πάγκαλο. Είχε προηγηθεί, την 28/2/10, η έκδοση μίας περίεργης υπουργικής απόφασης σύμφωνα με την οποία το τμήμα της λεωφ. Βεϊκου έξω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις μετατρέπεται από δημοτική οδό σε άξονα εθνικού επιπέδου, κάτι που, λέγεται, ότι έχει να κάνει και με την άρση των περιβαλλοντικών περιορισμών που υφίστανται για το έργο.
Στην συνέχεια άρθηκαν πολλά από τα νομικά κωλύματα του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τη δεδηλωμένη μετραστροφή του ΠΑΣΟΚ υπέρ της ολοκλήρωσης της μετατροπής του Παλαί σε «Mall». Δεν γνωρίζουμε τι  είχε τελικά γίνει  με την  προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τον αρχικό φάκελο του έργου,και την  μήνυση του δήμου Γαλατσίου εναντίον του ΠΕΧΩΔΕ για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, αλλά και μήνυση του Θ. Χαραγκιώνη εναντίον του δήμου.Δεν μπορούμε να πούμε κάτι γιατί οι άνθρωποι του δήμου τότε και ο περιγυρός τους κρατούσαν κάποια πράγματα για τους ίδιους και ο λαός τούτης της πόλης έβοσκε κουτόχορτο.Μονάχα ξέρουμε όταν δεν μπορούμε όταν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά να λέμε εκείνο το περιβόητο δεν έχει ενημερωθεί ο κόσμο η το άλλο το πόρτα –πόρτα.Τότε θυμούνται την πόρτα του καθενός μας,τότε θυμούνται τα αεροπανώ για να ξυπνήσουν τα βόδια.Εμ  αυτά είναι που μας χαλάνε από όπου και να ποέρχονται.Και μην σας κακοφαίνεται καθόλου.Είτε αρέσει σε μερικούς είτε όχι έτσι έχουν τα πράγματα.
Μετά το 2010 και με “σύμμαχο την... οικονομική κρίση (άρχιζε πλέον να είναι ασύμφορη η μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί πριν την κρίση) η αγορά ναυάγησε οριστικά , τον Οκτώβριο του 2013.


Στην συνέχεια το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ για να “αξιοποιηθεί”έπειτα από απόφαση που έλαβε  η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, καθώς με βάση το μνημόνιο πρέπει να υπάρχει σταθερή ροή μεταβιβάσεων προς το Ταμείο.


Έγιναν από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ δύο άγωνοι διαγωνισμοί δίχως δηλαδή να υπάρξει ενδιαφερόμενος.


Έτσι έχει η πορεία του ΠΑΛΑΙ μέχρις και σήμερα.
Στην περιοχή μας θα πρέπει να τονίσω  σε όλη την πορεία του ΠΑΛΑΙ μέχρις και σήμερα σθανερή υπήρξε η αντίδραση ομάδας πολιτών του γνωστού κινήματος δίχως ουσιαστικά την καθολική στήριξη η την στήριξη της πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλις του Γαλατσίου.Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς ας δεχθούμε ότι έγιναν δυό συναυλίες( η τελευταία πέρυσι τον Ιούλιο με  πολύ μικρή  συμμετοχή Γαλατσιωτών ) όπως επίσης και πορεία διαμαρτυρίας ομάδας 35 περίπου πολιτών μετά το πέρας του αγώνα δρόμου που είχε οργανώσει τον περασμένο Χειμώνα ο Δήμος Γαλατσίου.Εδώ ακριβώς δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει.Η δεν αρέσκεται η τοπική κοινωνία μας σε αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις,η δεν αρέσκεται σε αυτού του είδους ομάδες και κινήματα,η είναι αδιάφορη ( γιατί:) σε τέτοια θέματα που έπρεπε να ενδιαφέρονται για το αύριο των παιδιών τους,η σκέπτονται κάτι το διαφορετικό ( ας έρθουν να το πουν ) η τους έχουμε κουράσει.Πέρα όμως από τις όποιες διαφωνίες που και εγώ σε καθαρά συλλογικό επίπεδο μπορεί να έχω και για λόγους που πολλές φορές έχω εκθέσει και αφορούν την γραμμή πλεύσης και το τι βαφτίζει ο καθένας μας, μπορώ να πω ότι αυτή η ομάδα πραγματικά δούλεψε,έτρεξε αγωνίστηκε.Έχω το θάρος να μιλήσω και να απονείμω τα εύσημα ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο αν χρειαστεί γιατί υπάρχουν και εύσημα..Τώρα αν πίσω από την κουρτίνα υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, ε έφτασε και η ώρα της κουρτίνας.Πέρα όμως από τις συναυλίες και την πορεία της ομάδας που προανάφερα υπήρξε και πορεία διαμαρτυρίας με επικεφαλής τον εμπορικό σύλλογο με την συμμετοχή του δήμου και των πολιτιστικών φορέων.Και σε αυτή την πορεία που συμμετείχα και εγώ, αριθμητικά ελάχιστοι επίσης υπήρξαν οι συμμετάσχοντες  και το σπουδαιότερο σε αυτή την πορεία που έκανε ο εμπορικός Σύλλογος προασπίζοντας τα συμφέροντα του εμπορικού κόσμου της περιοχής   όλα μα όλα τα καταστήματα στην Βεΐκου και όχι μόνο ήταν ολάνυχτα και δεν συμμετείχε κανένα μαγαζί στην προσπάθεια του συλλόγου τους.Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος με διάφορα τρικ και υπεκφυγές αρνείται να αναλάβει την όποια πρωτοβουλία και  μόνο συμμετάσχει πάντα (αν είναι δυνατόν) ακόλουθος της γνωστής ομάδας πολιτών, με αποτέλεσμα να κωλυσιεργεί ένα μεγάλο δυναμικό της πόλης.Το ΠΑΛΑΙ παλιότερα το χρησιμοποίησε η μπασκετική ΑΕΚ που από ότι έχω μάθει ακόμα υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες. Κακά τα ψέματα επειδή κάθε λίγο και λιγάκι κάποια blog χρησιμοποιούν το όνομα του εν λόγω σωματείου ψευδώς ότι ενδιαφέρετε για ενοικίαση η παραχώρηση του ΠΑΛΑΙ λέμε κατηγορηματικά ότι δεν νομίζουμε ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να ενοικιάσει η να αγοράσει το ερασιτεχνικό αυτό σωματείο το ΠΑΛΑΙ.
Δύο μήνες προ των εθνικών εκλογών έρχονται βουλευτές της σημερινής κυβέρνησης με επερώτηση τους στον υπουργό πολιτισμού και οικονομικών της συγκυβέρνησης και λένε  μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα :
Επειδή,
•    Για μια ακόμη φορά, ήδη από το καλοκαίρι, χωρίς στοιχειώδη, προσχηματικό έστω, διάλογο και προβλεπόμενη δημόσια διαβούλευση, προωθούνται σχέδια μετατροπής σε εμπορικό κέντρο της ολυμπιακής εγκατάστασης Γαλατσίου, αδιαφορώντας για τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
•    Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, όπου το κυρίαρχο επιχείρημα ήταν το “κόστος συντήρησης”, τώρα το επιχείρημα είναι η πληρωμή των δανειστών της χώρας, μέσω του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
•    Η εγκατάσταση του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου έχει χωροθετηθεί για χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού.
•    Οι Δήμοι Αθήνας, Ν. Ιωνίας και Γαλατσίου όπως και η περιφέρεια Αττικής αντιτίθενται στην εκποίηση του ΠΑΛΑΙ σε ιδιωτικά συμφέροντα, επισημαίνοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε χώρους αθλητικούς και πολιτιστικούς στη περιοχή και ζητούν να παραμείνει το ΠΑΛΑΙ δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους πολίτες.
•    Ο Δήμος Γαλατσίου αποφάσισε να μη δεχτεί τη μετατροπή και τη χρήση του ΠΑΛΑΙ, έστω και μερικώς, σε εμπορικό κέντρο με ήπιες ή κανονικές χρήσεις, ούτε να επιτρέψει σε κανένα οργανωμένο συμφέρον να χρησιμοποιήσει ως όχημα και πρόσχημα άστεγα αθλητικά σωματεία για να το μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
•    Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα των εν λόγω εγκαταστάσεων και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτά;
•    Πρόκειται να αξιοποιήσει το χώρο (ακίνητο) σύμφωνα με το βασικό αίτημα της δημοτικής αρχής και των πολιτών του Δήμου Γαλατσίου, για τις ανάγκες δηλαδή των κατοίκων;
•    Πρόκειται να αξιοποιήσει την πρόταση – μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου για την ανάδειξη της περιοχής, με σκοπό τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και την επιπλέον οικονομική ενίσχυση των δημόσιων και δημοτικών ταμείων μέσω της συγκεκριμένης μελέτης;
Πέραν της προαναφερόμενης επερώτησης υπήρξε και η δημόσια δέσμευση στην περιοχή μας της σημερινής υπουργού κ. Βαλαβάνη περί καταργήσεως του ΤΑΙΠΕΔ και φυσικά την μεταβίβαση του ΠΑΛΑΙ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάμβανε την εξουσία ( την ανέλαβε ) στον δήμο η την περιφέρεια  για δημόσια χρήση.
Έτσι λοιπόν για το Ολυμπιακό ακίνητο υπήρξε μια μεγάλη διαδρομή κατά την οποία σε πρώτη φάση το κράτος παρέδωσε στον Χαραγιώνη το ΠΑΛΑΙ όταν υπήρχαν οι προϋποθέσεις Moll και οι συνθήκες εμπορικής επένδυσης από οικονομικούς παράγοντες .Ο εν λόγω επιχειρηματίας  δεν ξεκίνησε καθόλου καλά και λόγω λαθών αλλά και λόγω των μεθοδευμένων εύστοχων ενεργειών του Δήμου και της ομάδας πολιτών.Όμως επαναλαμβάνω υπήρχαν λάθη που ο Χαραγιώνης μπορούσε και να είχε αποφύγει και να κάνει την δουλειά του δίχως φόβο και πάθος. Όταν πλέον ο Πάγκαλος του άνοιξε διάπλατα τον δρόμο η οικονομική κρίση άρχισε να μαστίζει την Ελλάδα. Από ότι λέγεται ο εν λόγω επιχειρηματίας έπαθε μεγάλη οικονομική ζημιά και αποχώρησε για να μην καταστραφεί ολοσχερώς.Στην συνέχεια το ΠΑΛΑΙ περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ που με την σειρά του έκανε δύο διαγωνισμούς δίχως να υπάρξει ενδιαφερόμενος.Ο οικονομικός κατήφορος της Ελλάδας ήταν η ταφόπλακα των όποιων επιχειρηματικών σχεδίων.Κάτι απαράδεκτες σκέψεις ότι δεν επέτρεψε η γνωστή ομάδα είναι  παραμύθια για μικρά παιδιά. Ναι μεν αντέδρασε αλλά όχι και απέτρεψε την συμμετοχή του όποιου επιχειρηματία στον διαγωνισμό. Τουλάχιστον έτσι να μιλάμε με την δέουσα σοβαρότητα και να λέμε τα πράγματα με το ονομά τους.Δεν υπήρξε απλά κανένα μα κανένα ενδιαφέρον λόγω οικονομικής κρίσης. Και είναι σήμερα στην εξουσία η πολιτική παράταξη με τις επερωτήσεις και τις υποσχέσεις σχετικά με το ΠΑΛΑΙ που φυσικά για την ώρα  δεν έχει τουλάχιστον προσπαθήσει να υλοποιήσει, και για την ώρα τουλάχιστον δεν έχει  ονομάσει τα ψάρια κρέας όσο αφορά ο ΤΑΙΠΕΔ αλλά διατηρεί καθώς πρέπει το ΤΑΙΠΕΔ και την πολιτική του. Όμως η αλήθεια φίλοι μου τουλάχιστον κατά την δική μου άποψη είναι αλλού. Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να διατηρήσει το κάθε ΠΑΛΑΙ σε πείσμα των καιρών να σαπίζει αφού είναι δύσκολο έως αδύνατο  να υπάρχει αγοραστής μέσα σε αυτή την οικονομική εξαθλίωση . Και δεν μπορεί να το ενοικιάσει σε σωματεία που δεν μπορούν ούτε τις φανέλες τους να αγοράσουν και όχι να προβούν σε συντήρηση και απόδοση ενοικίου στο κράτος. Φυσικά το μεγάλο αγκάθι εδώ ακούει στο όνομα ΤΑΙΠΕΔ. Από εκεί δύσκολα φεύγεις δίχως αμοιβή.Φυσικά μέχρις σήμερα εμμένει η κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες να διατηρεί το ΤΑΙΠΕΔ . Όμως ενα ακίνητο που δεν πουλιέται και φθείρεται μόνο καλό δεν είναι.Έτσι λοιπόν μου φαίνεται ότι η κυβέρνηση λογικά δυό δρόμους έχει.Η το συντηρεί η ίδια και το αποδίδει για λαϊκή χρήση κομμάτι δύσκολο με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα,η παρακάμπτοντας νομικά το ΤΑΙΠΕΔ  η και καταργώντας το όπως είχε υποσχεθεί , το μεταβιβάζει  στην περιφέρεια η τον δήμο μας να το ξεφορτωθεί.  Όμως ο Δήμος μας δύσκολα βλέπω θα το  αναλάβει.Δεν γνωρίζω αν ισχύει το ίδιο για την περιφέρεια. Εδώ στο άλσος ακριβώς απέναντι υπάρχει εικόνα εγκατάλειψης. Δεν υπάρχει αρκετές ώρες της ημέρας φύλαξη και μέσα επικρατεί μα εικόνα που δεν θυμίζει το άλσος που γνωρίζαμε. Και δικαιολογημένα βέβαια όσο αφορά την δημοτική αρχή όταν δεν υπάρχουν υπάλληλοι και χρήματα. Βέβαια κερδίζει από κολυμβητήριο και κτίσματα αλλά από ότι φαίνεται και δεν επαρκούν και υπάρχει το αγκάθι της δασικής υπηρεσίας. Πως λοιπόν θα μπορέσει να συντηρήσει το ΠΑΛΑΙ…. Μελέτες υπάρχουν αλλά δεν νομίζω ότι είναι ικανές να καλύψουν απόλυτα τις ανάγκες. Αν και μόλις το παραλάβουν τα σαΐνια της πόλης ο δημόσιος χαρακτήρας θα πάει περίπατο. Ας μας πει λοιπόν επίσημα η κυβέρνηση ποια η θέση της μετεκλογικά και τι γίνεται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, και ας μην παρέχουμε κάλυψη και άλλοθι αναλαμβανοντάς το  για δυό χρόνια προς χρήση και στην συνέχεια την αρνησή μας να το επιστρέψουμε.Όχι κύριοι δεν ζητάμε ψίχουλα ούτε άλλοθι για κάλυψη. Το  ΠΑΛΑΙ μας ανήκει λέγατε προεκλογικά, ας μας το δώσετε.


Όχι για δυό χρόνια, δεν λέγατε κάτι τέτοιο. Άλλα λέγατε. Μεθοδεύσεις του μπαίνουμε μέσα για δύο χρόνια και ας έρθουν να μας βγάλουν στην συνέχεια δεν νομίζω να μας ταιριάζουν.Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα του τύπου Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει να ισχύσει αυτή η εκδοχή, αλλά και η καθολική ευθύνη για την συνέχεια των όσων συνάψουν μια τέτοια συμφωνία.  Να δούμε η σημερινή δημοτική αρχή αν θα το παραλάβει ( το θεωρώ δύσκολο ) ακόμα και αν αρθούν οι όποιες δυσκολίες και  παραχωρηθεί στην περιφέρεια η τον δήμο, και βέβαια ο τρόπος διαχείρισης στην συνέχεια. Ας αφήσουμε ψηφίσματα και δελτία τύπου.Η επιθυμία όλων περί απόδοσης του ΠΑΛΑΙ από το ΤΑΙΠΕΔ στην τοπική κοινωνία ΄τόσο του  δήμου όσο και των φορέων είναι δεδομένη και χιλιοειπωμένη.Τώρα αν η Τρώικα η οι ετέροι η όπως θέλετε πείτετο πιέζει το  ΤΑΥΠΕΔ περί ενηκοιάσεως η πώλησης αντίστοιχα για την εξοικονόμηση χρημάτων είναι γνωστό αλλά κάπως περίεργο για την σημερινή κυβέρνηση που τελικά θα ενδώσει στις όποιες ορέξεις του ΤΑΥΠΕΔ εμφανιζόμενη ως ανακόλουθη στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Δεν κάνουν κακό τα ψηφίσματα αλλά και  δεν χρειάζεται άθελά μας να το πω για να μην παρεξηγηθώ, να παρέχουμε την όποια πολιτική κάλυψη η να κουκουλώνουμε την όποια αδυναμία διαχείρισης. Δεν διαφωνώ για τις συναυλίες στον χώρο του ΠΑΛΑΙ επειδή βρήκαμε πρόσβαση  ( αλίμονο )αλλά δεν νομίζω σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ότι κάτι εξυπηρετούν πέρα από τις όποιες εντυπώσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ξεπουλήματος απλά και μόνο επειδή δεν υπάρχουν αντίστοιχοι αγοραστές η ενοικιαστές φερέγγυοι λόγω οικονομικής κρίσης ει μη μόνο να το παραλάβει η περιφέρεια η ο Δήμος αν καταφέρουν να το απεγκλωβίσουν από το ΤΑΥΠΕΔ  και ώς κρατικοί φορείς  να το διαχειριστούν με την δέουσα προσοχή και την προϋπόθεση ότι μπορούν.Το δικό μου ξεκάθαρο μήνυμα : Μπροστάρης ο δήμος, και ο εμπορικός Σύλλογος. Καί έπονται αθλητικά σωματεία, φορείς του πολιτισμού και κοινωνία,με στόχο την άσκηση πίεσης  στην σημερινή εξουσία,σε αυτούς τους ίδιους που μας ωθούσαν να ασκήσουμε πίεση στους τότε κυβερνώντες με ξεκάθαρη θέση την εύρεση λύσης απεγκλωβισμού από το ΤΑΙΠΕΔ και την καθολική δίχως ημίμετρα παραχώρησή του στην τοπική κοινωνία,αλλά και την εκπόνηση σχεδίου συντήρησης και λειτουργίας του χώρου και όχι να αφεθεί στο έλεος του θεού η να λειτουργήσει με ημίμετρα. Όλα τα άλλα είναι για τα πανηγύρια .Δεν χρειάζεται να κάνουμε τα καλά παιδιά προσφέροντας με διάφορα τεχνάσματα πολιτική κάλυψη παίρνοντας ψύχουλα. Και εδώ περισσεύουν οι μεσάζοντες .Γνωρίζει καλά ο καθένας μας τον ρόλο του δίχως μεσάζοντες. Η δημοτική κάλπη έχει δείξει κάθε φορά ότι καταλαβαίνει πολύ καλά και πληρώνει απολύτου μετρητοίς σε όλους μας. Ίσως και να χρωστάει κάτι σε μερικούς. Τους περιμένει για την επόμενη φορά. Περνάει ο καιρός…..


Λήψη στοιχείων :/parallhlografos.wordpress.com