Στόχος να αυξηθούν τα έσοδα και να ζεσταθούν τα άδεια κρατικά ταμεία - Τί περιλαμβάνει αναλυτικά η ρύθμιση - Αφορά σε εκατοντάδες υποθέσεις «κολλημένες» σε διοικητικά δικαστήρια και στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών
Έτοιμο σχέδιο έχει στο συρτάρι για να αυξηθούν τα έσοδα και να ζεσταθούν τα άδεια κρατικά ταμεία η νέα κυβέρνηση.Προβλέπει ειδικό deal – συμβιβασμό για τις χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, αλλά και για αυτές που έχουν συσσωρευτεί στην επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών και είναι αδύνατον να εξεταστούν ποτέ. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να απορρίπτονται μαζικά μεν οι προσφυγές και να βεβαιώνονται φόροι αλλά τελικώς το δημόσιο να μη μπορεί να εισπράξει τίποτα.
Η εισήγηση μπαίνει στο τραπέζι στο πλαίσιο της επανεξέτασης και της μείωσης των βαριών προστίμων που ισχύουν σήμερα. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράττει φόρους και όχι να αναζητεί τα πρόστιμα 120% που προβλέπει ο φορολογικός νόμος.
Με βάση το σχέδιο αυτό, ο ελεγχόμενος θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ένα πρόστιμο 40% επί των φόρων που του επέβαλε η εφορία και να ξεμπερδεύει μια και καλή με αυτήν.
Πρακτικά, ο φορολογούμενος θα πληρώνει το 1/3 των προστίμων και θα συμβιβάζεται. Διαφορετικά, αν αρνηθεί το συμβιβασμό, θα σύρεται στο καυτό τρίγωνο «δικαστήρια- εφορία-επιτροπή επίλυσης διαφορών» πληρώνοντας δικηγόρους και λογιστές, μέχρι να βρει την άκρη του νήματος για να δικαιωθεί και να απαλλαγεί από το βραχνά των φόρων και των προστίμων –πράγμα όμως όχι τόσο εύκολο με όλους τους μνημονιακούς νόμους που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν πλέον.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να αποφέρει σε συντομο χρονικό διάστημα εισπράξεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα θρέψουν τα φορολογικά έσοδα σε μία κρίσιμη στιγμή για τη νέα κυβέρνηση που παραλαμβάνει τρύπα 4 δισ. στον προϋπολογισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παρατηρήσεις και τις πιέσεις που θα δεχτεί από τα κουαρτέτο των θεσμών.
Οι εισηγητές του μέτρου υποστηρίζουν ότι λίγοι θα είναι οι φορολογούμενοι που δεν θα κάνουν χρήση του ευνοϊκού αυτού μέτρου, καθώς η πληρωμή ενός προστίμου της τάξεως του 40% (αντί 120% ή παραπάνω) μπορεί να θεωρηθεί ελκυστική διέξοδος για τις χιλιάδες των φορολογουμένων που έχουν πέσει στην παγίδα των μνημονιακών φορολογικών νόμων.
Με τα σημερινά δεδομένα, και οι φορολογούμενοι και το δημόσιο συναντούν μεγάλες δυσκολίες, αφού πλέον τα δικαστήρια δεν δέχονται να κρίνουν υποθέσεις που δεν εξεταστηκαν στην επιτροπή επανεξέτασης φορολογικών διαφορών, αλλά τις επιστρέφουν στους ελεγκτές για να ξανακάνουν πάλι έλεγχο από την αρχή!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέσα στο α΄επτάμηνο του 2015 στην επιτροπή Διοικητικής Επανεξέτασης φορολογικών διαφορών σωρεύτηκαν 8.173 προσφυγές. Από αυτές εξετάστηκαν ως τώρα οι 5.885 αλλά έγιναν δεκτές μόλις οι … 335 (ή ποσοστό 96%).
Με συνοπτικές διαδικασίες απορρίφθηκαν οι 2.958, ενώ οι άλλες 2.592 πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων επειδή λόγω… έλλειψης χρόνου δεν εξετάστηκαν καν!
Συνολικά από συστάσεως της Επιτροπής Επίλυσης υπεβλήθηκαν 20.493, εξετάστηκαν οι 13.978, έγιναν δεκτές οι 1,708 ενώ απορρίφθηκαν 6.165 και άλλες 6.105 δεν εξετάστηκαν καν.
πηγή http://www.protothema.gr/