Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Τι αλλάζει σε ταμεία και συντάξεις: Περιμένοντας το πόρισμα της επιτροπής σοφών

Τι αλλάζει σε ταμεία και συντάξεις: Περιμένοντας το πόρισμα της επιτροπής σοφών

Στο τραπέζι τρεις διαφορετικές προτάσεις - Τα ταμεία θα συγχωνευθούν σε ένα ή τρια - Ενοποιούνται οι κανόνες που θα ισχύουν για τους ασφαλισμένους

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της επιτροπής σοφών το οποίο θα δοθεί για διαβούλευση σε φορείς και κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

Το πόρισμα θα αποτελεί σύνθεση των προτάσεων που κατατέθηκαν με στόχο την άμβλυνση των επώδυνων μνημονιακών μέτρων (περικοπή συντάξεων, ΕΚΑΣ, ενιαίοι κανόνες παροχών-εισφορών) τα οποία θα πρέπει να «κλειδώσουν» έως το τέλος Οκτωβρίου και να υλοποιηθούν  από 1/1/2016.
  
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις θα «διυλιστούν» μέσω της επιτροπής σοφών υπό τον τίτλο «νέα αρχιτεκτονική των συντάξεων» και θα παρουσιαστούν ως συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με κορμό την πρόταση του υπουργού εργασίας Γ.Κατρούγκαλου, διανθισμένη από στοιχεία της πρότασης του Μ. Νεκτάριου (καθηγητή πανεπιστημίου Πειραιά, τέως διοικητή του ΙΚΑ). 

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η επιτροπή επικεντρώθηκε στην ενοποίηση των ταμείων (θα συγχωνευτούν σε ένα ή τρία), στην ενοποίηση των κανόνων που θα ισχύουν για όλα τα ταμεία καθώς και στα μεταβατικά στάδια που θα εφαρμοστούν για τους  παλαιότερους ασφαλισμένους. Οι προτάσεις δεν έχουν ακόμα «ποσοτικοποιηθεί» κάτι που πρέπει να γίνει σύντομα λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.

H πρώτη πρόταση  Κατρούγκαλου προβλέπει ενοποιήσεις σε τρία η τέσσερα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Επιστημόνων) με ενιαίους κανόνες, απονομή εθνικής σύνταξης σε όσους βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας και συμπλήρωσή της με την αναλογική που θα  βασίζεται στις εισφορές  του ασφαλισμένου τοποθετημένες  σε ατομικές μερίδες με βάση τους κανόνες  της νοητής κεφαλαιοποίησης. 

Η πρόταση Νεκτάριου προβλέπει άμεση ένταξη όλων των Tαμείων - κύριων και επικουρικών - στο ΙΚΑ,  ενιαίες παροχές για τους ασφαλισμένους μετά το 1992 και μεταβατικές διατάξεις για τους παλαιότερους. Το ΙΚΑ θα εξασφαλίζει εγγυημένη σύνταξη έως και 50% του μισθού, με το σύστημα ατομικών μερίδων και χαμηλές εισφορές (15%) που θα εισπράττονται από την Εφορία ενώ οι πολίτες θα συμπληρώνουν το επίπεδο προστασίας (επιπλέον 25%) μέσω των προαιρετικών προγραμμάτων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. «Αγκάθι» στο σχέδιο αποτελεί η εκπόνηση ειδικού προγράμματος εξεύρεσης συμπληρωματικών πόρων ύψους 15 δισ. ευρώ   προκειμένου το κράτος να εγγυηθεί τουλάχιστον τις σημερινές μειωμένες παροχές στις γενιές που είναι σήμερα άνω των 60 ετών κατά την περίοδο 2016-2050. 

Στο τραπέζι έχει κατατεθεί επίσης παλαιότερη πρόταση του Στέφανου Μάνου που προβλέπει εφαρμογή του μοντέλου της Ν. Ζηλανδίας με στάνταρ σύνταξη για όλους από τη γενική φορολογία.

Το πόρισμα θα περιλαμβάνει ακόμη προτάσεις για κατάργηση των εισφορών ή ενοποίησή τους με τους φόρους καθώς και την ταχύτερη εφαρμογή του ν. 3863/10 για όλους τους ασφαλισμένους προκειμένου οι μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις να έρθουν νωρίτερα και η μεταρρύθμιση να έχει ολοκληρωθεί το 2028 αντί του 2050 όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.