Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των πειραγμένων ταμειακών μηχανών και φορολογικών μηχανισμών, όπως αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών και της Οικονομικής Αστυνομίας σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στον χώρο της εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης, όπου πολλές επιχειρήσεις παραποιούν ή και παρακάμπτουν τους φορολογικούς μηχανισμούς με διάφορους τρόπους, ενώ στην απάτη εμπλέκονται εταιρείες πώλησης λογισμικού αλλά και χάκερ που πληρώνονται αδρά ακόμη και πάνω από 15.000 ευρώ για να αλλοιώσουν το λογισμικό των ταμειακών μηχανών, από το οποίο προκύπτουν τα έσοδα και κατά συνέπεια η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων.
Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας μετά από έρευνες σε επιχειρήσεις εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης αλλά και σε εφόδους σε κατοικίες εντόπισαν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, με την έκδοση παράνομων φορολογικών στοιχείων από «πειραγμένους» φορολογικούς μηχανισμούς.
Προχθές, ελέγχθηκαν στην Αττική δύο εταιρείες πώλησης λογισμικού και δεκαοκτώ επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και στην Κρήτη μία εταιρεία πώλησης λογισμικού, τρεις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και ένα ξενοδοχείο. Κατασχέθηκαν συνολικά 69 υπολογιστές - φορολογικοί μηχανισμοί, πλήθος μονάδων αποθήκευσης και περιφερειακών υπολογιστών, καθώς και πλήθος φορολογικών στοιχείων. Επίσης πραγματοποιήθηκαν δύο έρευνες σε κατοικίες και στη μία εξ αυτών βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 126.895 ευρώ.
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι φορολογικοί μηχανισμοί που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και τα φορολογικά στοιχεία θα υποβληθούν σε επεξεργασία για να διαπιστωθεί το ύψος της φοροδιαφυγής. Η παραποίηση του λογισμικού των ταμειακών και των φορολογικών μηχανισμών, συνίστατο στην αλλοίωση των φορολογικών δεδομένων με παρέμβαση σε αυτά προκειμένου να εμφανίζονται μειωμένα έσοδα και να αποφεύγεται η απόδοση των προβλεπόμενων φόρων στο δημόσιο. Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ιδιαίτερα στον χώρο της εστίασης, αλλά και σε άλλους χώρους, με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ φορολογικών εσόδων.
Τα κόλπα
Για τη παραποίηση των λογισμικού των ταμειακών μηχανών οι επιχειρηματίες προχωρούν ακόμη και στην πρόσληψη ειδικευμένων χάκερ οι οποίοι παρεμβαίνουν αλλοιώνοντας το στοιχείο «Ζ». Το στοιχείο, δηλαδή, από το οποίο προκύπτουν τα έσοδα και οι επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις.
Για τη παραποίηση των λογισμικού των ταμειακών μηχανών οι επιχειρηματίες προχωρούν ακόμη και στην πρόσληψη ειδικευμένων χάκερ οι οποίοι παρεμβαίνουν αλλοιώνοντας το στοιχείο «Ζ». Το στοιχείο, δηλαδή, από το οποίο προκύπτουν τα έσοδα και οι επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις.
Ετσι ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης μπορεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να καταγράφει όλες τις συναλλαγές του στην ταμειακή μηχανή και να εμφανίζεται ως νόμιμος σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου, τη στιγμή όμως που το κατάστημα ή τον κέντρο διασκέδασης θα κλείσει, το «πειραγμένο» λογισμικό - στοιχείο «Ζ» θα εμφανίσει μόνο τις αποδείξεις που επιθυμεί ο επιχειρηματίας να δείξει στην εφορία και όχι τις πραγματικές εισπράξεις.
Την ίδια στιγμή ένα ακόμα κόλπο κάνει θραύση. Ειδικά ασύρματα μηχανάκια έχουν τη δυνατότητα να «τρελαίνουν» τις ταμειακές μηχανές και να κόβουν αποδείξεις ? μαϊμού, ή απλώς να δίνουν στους πελάτες ένα αντίγραφο παραγγελίας. Το αποτέλεσμα είναι αυτοί να ξεφεύγουν από την εφορία και να πληρώνουν λιγότερους φόρους, ενώ την ίδια ώρα οι πελάτες ? φορολογούμενοι έχουν στα χέρια τους πλαστές αποδείξεις, οι οποίες όπως είναι λογικό «δεν περνούν» στην εφορία.
Επίσης έχουν εντοπιστεί και λογισμικά που «πειράζουν» τις ταμειακές και εκδίδουν πολλές φορές την ίδια απόδειξη.
πηγή http://www.imerisia.gr/