Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

26Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ουραγός η Ελλάδα σε δότες αίματος, μυελού και ομφάλιου αίματο

Ουραγός η Ελλάδα σε δότες αίματος, μυελού και ομφάλιου αίματος

Ουραγός είναι η Ελλάδα σε δότες αίματος, μυελού και ομφάλιου αίματος, ενώ μέχρι πρόσφατα διεκδικούσαμε την πρώτη θέση στη φύλαξη ομφάλιου αίματος σε ιδιωτικές τράπεζες, όπου σύμφωνα με τους επιστήμονες στη χώρα μας λειτουργούν αρκετές με άγνωστο αριθμό αποθηκευμένων μονάδων, που είναι εξαιρετικά απίθανο να χρησιμεύσουν είτε για αυτόλογη είτε για αλλογενή χρήση.

Στην Ελλάδα μόνο το 47% των αναγκών σε αίμα καλύπτεται από την εθελοντική προσφορά, αντίθετα στην Ευρώπη το 100% , ενώ οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας ανέρχονται σε περίπου 600.000 μονάδες.

"Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ανάγκη συγγενούς ή φίλου, δεν λύνει το πρόβλημα", ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας, με αφορμή το 26ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο που ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα. Οι μισοί περίπου Έλληνες μπορούν να αιμοδοτήσουν, όμως αιμοδοτεί πολύ λιγότερο από το 5% του πληθυσμού, ενώ υπάρχουν λιγότεροι από 50.000 δότες μυελού, τη στιγμή που στην Κύπρο είναι περισσότεροι από 110.000 δότες. Την ίδια ώρα λειτουργούν αρκετές ιδιωτικές τράπεζες αποθήκευσης μονάδων ομφάλιου αίματος, παρόλο που η ιδιωτική φύλαξη του ομφάλιου αίματος δε συστήνεται από καμιά επιστημονική εταιρεία και κανένα διεθνή οργανισμό, αντίθετα οι αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες υποστηρίζουν τη δωρεά του ομφάλιου αίματος σε Δημόσιες Τράπεζες για αλλογενή χρήση. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται, σε ετήσια βάση, πάνω από 80 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις από μη συγγενείς συμβατούς δότες.

Από το 1993, οπότε αποδείχθηκε επιστημονικά η δυνατότητα χρήσης μη συγγενικού ομφάλιου αίματος για μεταμόσχευση, έχουν ιδρυθεί 50 δημόσιες τράπεζες παγκοσμίως σε 34 χώρες, που διαθέτουν περισσότερες από 600.000 μονάδες ομφάλιου αίματος. Διεθνώς έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 30.000 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις με ομφάλιο αίμα από Δημόσιες Τράπεζες. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, παράλληλα άνθισε και η εμπορική εκμετάλλευση του ομφάλιου αίματος με τη δημιουργία 150 περίπου ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης για προσωπική ή οικογενειακή χρήση. Μέχρι το 2009, πάνω από 1.000.000 ομφάλια αίματα είχαν αποθηκευθεί σε ιδιωτικές τράπεζες ενώ όπως προκύπτει από ανεπίσημα στοιχεία που προέρχονται από την Αμερική ελάχιστα από αυτά (λιγότερα από 100) έχουν χρησιμοποιηθεί.

Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή ασθενών, που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες όπως λευχαιμία, απλαστική αναιμία και μεσογειακή αναιμία. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες είναι επιτακτική η ανάγκη για τη χώρα μας να αυξηθούν οι δότες αιμοποιητικών κυττάρων και η προσφορά ομφαλίου αίματος στις Δημόσιες Τράπεζες. "Η αιμοδοσία δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική, δεν πρέπει να είναι ανταποδοτική, δεν είναι φιλανθρωπία, είναι ελεύθερη επιλογή των κοινωνικοποιημένων ατόμων". Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε και στη χώρα μας, είπε ο πρόεδρος της ΕΑΕ, Δημήτρης Καρακάσης ότι " μπροστά στην αρρώστια, εμείς και οι άλλοι είμαστε όλοι μέρος μιας αλυσίδας. Προσφέροντας εθελοντικά για κάποιον άλλο προσφέρεις τελικά στο δικό σου άνθρωπο ή στον εαυτό σου".

Με το σύνθημα «Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε κι εσύ εθελοντής δότης» η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία ξεκίνησε το Μάιο του 2010, εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και αφύπνισης της συλλογικής συνείδησης της κοινωνίας για θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό και ειδικότερα την προσφορά αίματος, αιμοποιητικών κυττάρων και ομφάλιου αίματος για τους ασθενείς που πάσχουν από αιματολογικά νοσήματα και τα αποτελέσματα που παρουσίασε, επιτρέπουν μια μικρή αισιοδοξία. "Παύουμε σταδιακά ως χώρα να «ευεργετούμαστε» εισάγοντας μοσχεύματα από το εξωτερικό και με ικανοποίηση απαριθμούμε πλέον μοσχεύματα Ελλήνων εθελοντών για ασθενείς στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό".
πηγή http://www.imerisia.gr/