Τα εμπόδια, οι τεχνικές δυσκολίες και οι τελευταίες σκέψεις του οικονομικού επιτελείου. Πως θα χτίζεται το αφορολόγητο όριο και πως θα προχωρήσει η καθολική χρήση πιστωτικών καρτών. Άγνοια δηλώνουν οι φορολογούμενοι και η αγορά
"Πλαστικό χρήμα παντού" είχε υποσχεθεί από το νέο έτος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Το 2016 έφτασε κι όμως τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται ακόμη στον αέρα, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να δηλώνουν πλήρη άγνοια για το τι πραγματικά απαιτείται για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου με αγορές που πραγματοποιούνται αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών.
Τα ερωτήματα που διατυπώνονται στην αγορά είναι πολλά και όλοι ζητούν απαντήσεις. Και άμεσα. Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιες δαπάνες από εκείνες που γίνονται σε καθημερινή βάση θα πρέπει να πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών, αλλά και ποιες δαπάνες θα απαιτούνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Θολό παραμένει το τοπίο και σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις.
Η επιχείρηση "πλαστικό χρήμα παντού", με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν είναι εύκολη. Για την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή της απαιτούνται δράσεις, όπως ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου για την καθολική χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και την υποχρεωτική αποδοχή καρτών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης POS, οριστικοποίηση των δαπανών που θα χτίζουν το αφορολόγητο όριο, καθώς και πρόβλεψη για εξαιρέσεις από το σύστημα.
Οι δηλώσεις Αλεξιάδη
"Μόνο οι συναλλαγές που θα γίνονται μέσω τράπεζας ή μέσω κάρτας θα αναγνωρίζονται ως δαπάνη για να χτίζεται το αφορολόγητο όριο", δήλωσε τη Δευτέρα ο Τρ. Αλεξιάδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο "η σχετική διάταξη θα κατατεθεί στις Βουλή τις επόμενες ημέρες", ενώ, όπως ανακοίνωσε, για το αφορολόγητο όριο θα λαμβάνονται υπόψιν όλες οι αποδείξεις, ακόμη και εκείνες των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών ΔΕΚΟ. Δεκτές, στον αντίποδα, δεν θα γίνονται όσες αναγράφονται σε άλλους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης, όπως τα ενοίκια και τα ιατρικά έξοδα. "Θέλουμε να γίνονται όλα μέσω τραπεζικού συστήματος, όλα στη φορολογική δήλωση", τόνισε χαρακτηριστικά. "Η επέκταση θα γίνει με μέτρα υποχρεωτικά αλλά και προαιρετικά. Στους ηλικιωμένους και στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών δεν θα είναι υποχρεωτικό", διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης, καθορίζοντας επί της ουσίας τις εξαιρέσεις των σχεδίων καθολικής επέκτασης της χρήσης πλαστικού χρήματος.
Πριν λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι όλες οι δαπάνες που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση (ενοίκια, ιατρικά έξοδα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, αγορές καταναλωτικών και μη αγαθών) θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, οι δαπάνες που θα λαμβάνονται υπόψιν για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου θα αφορούν σε: αγορές από σούπερ μάρκετ, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, καύσιμα, αγορές επίπλων και ηλεκτρικών ειδών, δίδακτρα σε φροντιστήρια, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης, παροχή υπηρεσιών από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κλπ, αλλά και ξενοδοχεία.
Μαρίνα Φούντα
πηγή http://news247.gr/