«Αποδείξαμε ότι τα γεύματα τις λάθος ώρες της ημέρας μακροπρόθεσμα επηρεάζει τη γνώση και τη μνήμη» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ντον Λο
Τα νυχτερινά γεύματα μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην ικανότητα μάθησης και μνήμης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα γεύματα στις ώρες που κανονικά θεωρούνται ώρες ύπνου μείωσαν τις γνωστικές ικανότητες των ποντικιών και το ίδιο πιστεύεται ότι θα συμβαίνει και στους ανθρώπους.
«Αποδείξαμε ότι τα γεύματα τις λάθος ώρες της ημέρας μακροπρόθεσμα επηρεάζει τη γνώση και τη μνήμη» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ντον Λο.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε την ικανότητα των ποντικιών να αναγνωρίζουν ένα αντικείμενο. Όσα ταΐζονταν κατά τη διάρκεια των ωρών στις οποίες θα έπρεπε να κοιμούνται είχαν μεγαλύτερες δυσκολίες να ολοκληρώσουν την άσκηση.
Τόσο η μνήμη όσο και η γνώση ρυθμίζονται από τη λειτουργία του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο, του τμήματος, δηλαδή, εκείνου που ευθύνεται για την ενεργοποίηση νευρικών ερεθισμάτων σε ορισμένες «διαδρομές».
Όταν μια εμπειρία επαναλαμβάνεται τότε οι «διαδρομές» αυτές υποτίθεται ότι πρέπει να ενισχύονται αλλά, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, συμβαίνει το αντίθετο όταν ο κύκλος του ύπνου επηρεάζεται από γεύματα.
«Τα μοντέρνα προγράμματα μας οδηγούν στην κατεύθυνση των γευμάτων καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς ο χρονικός καταμερισμός μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωσή μας. Για πρώτη φορά εμείς αποδείξαμε ότι το μοριακό "ρολόι" του ιππόκαμπου μπορει να επηρεαστεί και να αλλάξει τη γνωσιακή συμπεριφορά» εξήγησε ο καθηγητής Κρίστοφερ Κόλγουελ.
πηγή http://www.protothema.gr/