Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ Τα 13 μυστικά για να... ξεφουσκώσετε τον ΕΝΦΙΑ

Με τροπολογία στη Βουλή έχει παραταθεί έως τις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 των ετών από το 2010 και μετά

Η μαύρη λίστα των λαθών και των παραλείψεων στη δήλωση ακινήτων Ε9 που αυξάνουν τον φόρο. Οι προθεσμίες και οι διαδικασίες για τη διόρθωση. Οι φετινές ανατροπές και ο τελικός λογαριασμός

«Φουσκωμένο» μέχρι και 100% εκκαθαριστικό για τον φετινό ΕΝΦΙΑ θα παραλάβουν από τον ατομικό τους λογαριασμό στο Taxisnet στο τέλος Αυγούστου οι φορολογούμενοι που έχουν κάνει 13 λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση Ε9 τα οποία αφορούν κυρίως την «ταυτότητα» και τα δικαιώματα της ακίνητης περιουσίας τους.
Ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και έτσι να μειώσουν το ποσό του φόρου.
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ελεγχθούν κωδικό προς κωδικό από τους φορολογούμενους προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα στοιχεία των ακινήτων όπως αυτά εμφανίζονται στο σημείωμα της Εφορίας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα
Ειδικότερα οι 13 κωδικοί που σε περίπτωση λαθών, παραλείψεων ή κενών κοστίζουν ακριβά είναι:
1 Εμπράγματα δικαιώματα: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο.
2 Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Για μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
3 Οροφος: Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός του ορόφου για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Επσημαίνεται ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
4 Επιφάνεια: Λάθη στην επιφάνεια και την ηλικία του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας).
5 Επικαρπωτής: Αν το έτος γέννησης του επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή ενώ για μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου έτους γέννησης του επικαρπωτή λαμβάνεται το δυσμενέστερο για τον φορολογούμενο έτος. Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο. Αν ο επικαρπωτής έχει περάσει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε ο ίδιος πληρώνει μόνο το 10% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ακίνητο και ο ψιλός κύριος το υπόλοιπο 90%.
6 Ημιτελές κτίσμα: Αν δεν έχει δηλωθεί στο Ε9 χάνεται η έκπτωση του 60%.
7 Βοηθητικοί χώροι: Τυχόν λανθασμένη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται η μείωση κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ενα συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.
8 Αποθήκες: Δήλωση χώρων που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη ως επαγγελματικός χώρος. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος.
9 Θέση αγροτεμαχίου: Λάθος στον προσδιορισμό της απόστασης αγροτεμαχίων από τη θάλασσα ανεβάζει κατακόρυφα τον φόρο. Σε περίπτωση που η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από τον νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία του νομού για τον κύριο φόρο και κατά περίπτωση η μεγαλύτερη αξία για τον συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.
10 Κτίσματα σε αγροτεμάχιο: Αν έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία που χρεώνεται με διπλάσιο φόρο.
11 Πρόσοψη αγροτεμαχίου: Σε περίπτωση που δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.
12 Οικόπεδα: Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες των μία ζώνες, με την ίδια χαμηλότερη τιμή, ως συντελεστής οικοπέδου, συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου λαμβάνονται αυτοί από τον συνδυασμό των οποίων προκύπτει η μικρότερη φορολογητέα αξία οικοπέδου.
13 Οικισμοί: Σε περίπτωση οικισμών προϋφισταμένων του 1923 και οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων ως επιφάνεια του κατά κανόνα άρτιου οικοπέδου λαμβάνεται η αναγραφόμενη στη δήλωση στοιχείων ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι τα αγροτεμάχια έχουν για φέτος εξαιρεθεί από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, αλλά θα υπολογιστούν κανονικά το 2017. Οι φορολογούμενοι μπρούν να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναρτήσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxis που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, καθώς το σύστημα θα αρχίσει να δέχεται πάλι δηλώσεις Ε9 με διορθώσεις.
Ομως σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να πληρώσουν στο ακέραιο την πρώτη δόση Σεπτεμβρίου και μετά τον νέο υπολογισμό του φόρου οι επόμενες δόσεις θα αναπροσαρμοστούν. Επισημαίνεται ότι με τροπολογία στη Βουλή έχει παραταθεί έως τις 30 Νοεμβρίου του 2016 η προθεσμία υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 των ετών από το 2010 και μετά.
7 ΕΚΑΤ. ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι
Ανατροπές στον φετινό ΕΝΦΙΑ αλλάζουν το λογαριασμό του φόρου για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με κερδισμένους και χαμένους αλλά και πολλούς που δεν θα δουν καμία διαφορά στο εκκαθαριστικό.
Ειδικότερα:
• μειώθηκε το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι έως και 200% συντελεστές, που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των 2.000.000 ευρώ
• καταργήθηκε η έκπτωση 20% στον φόρο για τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων
• οι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα αυξήθηκαν κατά 23-25%.
Οι νέοι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ το τ.μ. για αξία έως 2 ευρώ το τ.μ. και φθάνουν τα 11,25 ευρώ το τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ το τ.μ. από 9 ευρώ το τ.μ. που ήταν το 2015
• μειώθηκαν μέχρι και 30% οι αντικειμενικές αξίες για κατοικίες εντός σχεδίου πόλης, πράγμα που σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας ανάλογα την τιμή ζώνης του ακινήτου οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο.
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου παρά την αισθητή υποχώρηση των αντικειμενικών τιμών, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ίδιος με τον περσινό
• πάνω από 2,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα, κατοικία σε βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.650 ευρώ το τ.μ και η οποία με τη μείωση των αντικειμενικών τιμών έπεσε στα 2.250 ευρώ το τ.μ. θα έχει μείωση φόρου πάνω απο 20% καθώς πέφτει ο συντελεστής του κύριου ΕΝΦΙΑ
• πάνω από 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το ίδιο ποσό με πέρυσι. Αυτό θα συμβεί επειδή ο κύριος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.001 έως 1.500 ευρώ το τ.μ. επιβάλλεται βασικός φόρος 3,70 ευρώ ανά τ.μ.
Ετσι όπου η αντικειμενική τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθεί να υπολογίζεται και πάλι με βασικό φόρο 3,70 ευρώ ανά τ.μ.
Στον αντίποδα κυρίως λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και της αύξησης των συντελστών στα οικόπεδα
• πάνω από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν επιπλέον φόρο που κυμαίνεται από 1 λεπτό έως 10 ευρώ
• πάνω από 420.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν επιπλέον 10-50 ευρώ
• πάνω από 270.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν επιπλέον από 50 ευρώ και πάνω.
Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να ξεκινά από το τέλος Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2017.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
http://www.ethnos.gr/