Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

«ΒΟΥΤΙΑ» ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Πανελλαδικές: Εισιτήριο για το Πανεπιστήμιο με βαθμούς 1,5 και 5!

Πανελλαδικές: Εισιτήριο για το Πανεπιστήμιο με βαθμούς 1,5 και 5!

Της Χαράς Καλημέρη
Ακόμη και με βαθμούς 1,5 στα ΤΕΙ και 5 στα Πανεπιστήμια εισήχθησαν φέτος υποψήφιοι την ίδια ώρα που τα Παιδαγωγικά Τμήματα άνοιξαν τις πύλες τους με λιγότερα από 10.000 μόρια, φέρνοντας για άλλη μια χρονιά στην επιφάνεια τα σαθρά σημεία του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στον αντίποδα, στα «ύψη» εκτοξεύθηκαν οι σχολές των Επιστημών Υγείας και τα παραϊατρικά τμήματα των ΤΕΙ που έχουν θετικές προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και αρκετές σχολές που οδηγούν στο δημόσιο, όπως οι Στρατιωτικές και οι Αστυνομικές Σχολές, καθώς και η νέα Σχολή Ανθυποπυραγών. Επίσης, οι βάσεις ανέβηκαν κατακόρυφα κατά χιλιάδες μόρια στα τμήματα που έχουν σχέση με τα τουριστικά επαγγέλματα.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, προκαλούν προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που πλέον εξετάζει αλλαγές στο ισχύον σύστημα. «Το σύστημα των εισαγωγικών για τα Πανεπιστήμια έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και στηρίζεται, δυστυχώς, σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση της παράλληλης εκπαίδευσης, πράγμα που σημαίνει μία περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένειας», τόνισε χθες ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε, μέσω και του εθνικού διαλόγου, για να υπάρξε, χωρίς βιασύνη, αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές, ένα νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που προϋποθέτει αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλυτέρων τάξεων».
Πανελλαδικές: Εισιτήριο για το Πανεπιστήμιο με βαθμούς 1,5 και 5!
Τα «ρετιρέ» και τα «υπόγεια»
Φέτος, ένα στα τέσσερα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης -πρόκειται για συνολικά 117 τμήματα εκ των οποίων τα 97 είναι σε ΤΕΙ και τα 20 σε Πανεπιστήμια- θα δεχτούν υποψηφίους με βαθμολογίες «κάτω από τη βάση». Αρνητικό ρεκόρ σημείωσαν στα ΤΕΙ, το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού Κοζάνης με βάση εισαγωγής τα 1.560 μόρια και στα Πανεπιστήμια, το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας της Αθήνας με βάση 5.200 μόρια και το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με 5.941 μόρια. Οι βάσεις υπέστησαν καθίζηση στα Παιδαγωγικά τμήματα, όπου υποψήφιοι εισάγονται ακόμη και με βαθμολογία 9.887 μόρια (στο τμήμα της Ρόδου). Η πτώση στα Παιδαγωγικά ήταν τεράστια, φτάνοντας μέχρι και τα 3.249 μόρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Πανελλαδικές: Εισιτήριο για το Πανεπιστήμιο με βαθμούς 1,5 και 5!
Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκαν οι πρωτοκλασάτες Οικονομικές Σχολές. Είναι ενδεικτικό ότι η βάση μειώθηκε κατά 948 μόρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Θεσσαλονίκης, κατά 738 μόρια στο Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Πειραιά και κατά 746 μόρια στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Αθήνας.
Αντίθετα, άνοδο έως και 700 μόρια παρουσίασαν οι Σχολές Υγείας (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές), με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να μην καταφέρουν να εισαχθούν στην σχολή της πρώτης επιλογής τους ακόμη κι αν συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, υποψήφιος με 18.000 μόρια που δήλωσε μόνο Ιατρικές Σχολές δεν πέρασε σε καμία από αυτές και έμεινε εκτός ΑΕΙ. Η Ιατρική Αθήνας κατέγραψε την υψηλότερη βάση από όλα τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης με 19.063 μόρια (+139 σε σύγκριση με πέρυσι), ενώ άνοδο κατά 474 μόρια παρουσίασε η αντίστοιχη σχολή στην Αλεξανδρούπολη. Εντυπωσιακή ήταν, εξάλλου, η άνοδος κατά 1.165 μόρια στη βάση του τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Αλεξανδρούπολη. Στα ύψη εκτοξεύθηκαν, επίσης, τα παραϊατρικά τμήματα ΤΕΙ τα οποία παρουσίασαν άνοδο έως και 2.000 μόρια. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, αποτελεί το τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας η βάση του οποίου διαμορφώθηκε στα 17.425 μόρια, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 1.426 μορίων σε σύγκριση με πέρυσι.
Πανελλαδικές: Εισιτήριο για το Πανεπιστήμιο με βαθμούς 1,5 και 5!

Πρώτη σε προτιμήσεις η Ιατρική
Εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 32.575 υποψήφιοι
Εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έμειναν φέτος 32.575 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, την ίδια ώρα που από το σύνολο των 58.455 επιτυχόντων Γενικού Λυκείου με το νέο σύστημα μόλις οι 10.264 εισήχθησαν στη σχολή της πρώτης επιλογής τους. Φέτος, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 105.548 εκ των οποίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εισήχθησαν οι 72.973. Από τα στατιστικά στοιχεία για τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων, προκύπτει ότι στην κορυφή βρέθηκαν για άλλη μια χρονιά σχολές που προσφέρουν καλές επαγγελματικές προοπτικές.
Πανελλαδικές: Εισιτήριο για το Πανεπιστήμιο με βαθμούς 1,5 και 5!
Η σχολή με τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις - 2.380 - είναι η Ιατρική Αθηνών και ακολουθεί η Νομική Αθηνών με 2.214. Επίσης, τη σχολή Η/Υ του ΕΜΠ επέλεξαν 1.467 υποψήφιοι. Παράλληλα, φαίνεται πως υπάρχει στροφή πολλών υποψηφίων σε παραγωγικές σχολές σχετικές με τουριστικά επαγγέλματα. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος ο αριθμός των υποψηφίων που επέλεξε την Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επιχειρήσεων Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο έφθασε τους 300 όταν πέρυσι ήταν μόλις 35.
Η αντίστοιχη σχολή στη Ρόδο πέρυσι είχε 92 πρώτες προτιμήσεις και φέτος 223. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν, επίσης, τα ΤΕΙ του τομέα Υγείας. Ενδεικτικά, φέτος το τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας είχαν πρώτη επιλογή 652 υποψήφιοι.

Πανελλαδικές: Εισιτήριο για το Πανεπιστήμιο με βαθμούς 1,5 και 5!
Για επαγγελματική αποκατάσταση
Σε μεγάλη ζήτηση Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές
Μεγάλη ζήτηση από τους υποψηφίους είχαν φέτος σχολές που υπόσχονται επαγγελματική αποκατάσταση στο δημόσιο, όπως είναι οι Στρατιωτικές και οι Αστυνομικές σχολές.
Είναι ενδεικτικό ότι τη σχολή Ανθυποπυραγών, που μπήκε για πρώτη φορά φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο και έχει ως αποστολή την εκπαίδευση μελλοντικών αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, επέλεξαν ως πρώτο στόχο 918 υποψήφιοι ενώ η βάση της διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 17.929 μόρια. Επίσης, την σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ως πρώτο στόχο 873 υποψήφιοι φέτος, ενώ πέρυσι 571 υποψήφιοι.
Η βάση της σχολής διαμορφώθηκε στα 17.896 μόρια, παρουσιάζοντας πτώση 310 μορίων σε σύγκριση με πέρυσι.

Με 19.773 μόρια ο «πρώτος των πρώτων» στην Ιατρική Πάτρας
Πρωτιές σε Ιατρικές Σχολές και στη Νομική Αθηνών
Στην Ιατρική Πάτρας εισάγεται φέτος ο «πρώτος των πρώτων», συγκεντρώνοντας 19.773 μόρια. Συνολικά 19.714 μόρια συγκέντρωσε η Ελένη Μάνθου από την Θεσσαλονίκη, η οποία εισήχθη πρώτη στην Ιατρική του ΑΠΘ. «Το ήθελα από μικρή να σπουδάσω ιατρική, ίσως γιατί έβλεπα και τη μητέρα μου που είναι γιατρός», λέει η 18χρονη. Αν και κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ υψηλή βαθμολογία, η ίδια τονίζει ότι, μέσα στη σχολική χρονιά, δεν διάβαζε περισσότερες από τρεις ώρες ημερησίως. Η Ελένη θα συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση στο ιατρικό επάγγελμα, χωρίς βεβαίως να αποκλείει τη φυγή στο εξωτερικό. Η Άννα Τσίγκανου, από το 3ο Λύκειο Νέας Ιωνίας, συμπλήρωσε 19.608 μόρια και πέτυχε την εισαγωγή της στην Νομική Σχολή Αθηνών. «Έκανα θυσίες, κουράστηκα πολύ» παραδέχεται, ενώ χωρίς δεύτερη σκέψη δηλώνει «να καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις».
Πρώτος στη Νομική Σχολή Αθηνών με 19.714 μόρια εισήχθη ο Τόμας Γιούστικ. Οι γονείς του ήλθαν στην Ελλάδα οικονομικοί μετανάστες από την Πολωνία, και ο 18χρονος Τόμας ζει στη χώρα μας από δύο ετών. «Ήταν μία προσπάθεια που έκανα εγώ γιατί το ήθελα. Οι γονείς μου δεν με πίεσαν, απλώς μου είχαν μεγάλη εμπιστοσύνη» τονίζει.
http://www.imerisia.gr/