Με «λουκέτα» σε καταστήματα και επιχειρήσεις μέχρι 30 ημέρες θα απαντά η Εφορία σε φαινόμενα άσκησης βίας από τους φορολογουμένους στους ελεγκτές, καθώς και σε προσπάθειες παρεμπόδισης του ελέγχου, και ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έχει δώσει τις σχετικές εντολές στις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Την ίδια ώρα, πέραν των χρηματικών προστίμων θα επιβάλλεται άμεσα με απόφαση του προϊσταμένου της εκάστοτε ΔΟΥ 48ωρο σφράγισμα σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων, καθώς και όταν διαπιστώνεται η χρήση POS που στέλνουν τα χρήματα κατευθείαν στο εξωτερικό ή δεν είναι συνδεδεμένα με τις ταμειακές μηχανές και έτσι οι επιτηδευματίες αποκρύπτουν τον τζίρο από την Εφορία.
Οπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, το μέτρο του κλεισίματος επιχειρήσεων και καταστημάτων προβλέπει δύο κατηγορίες παραβάσεων, για τις οποίες προβλέπονται διαφορετικές ποινές.
Η μία ομάδα παραβάσεων αφορά την παρεμπόδιση ελέγχου με άσκηση βίας ή απειλές ή την καθ' υποτροπήν παράβαση, με ποινή το κλείσιμο για μέχρι 30 ημέρες κατόπιν διαδικασίας, η οποία διαρκεί 20 με 25 ημέρες λόγω της δυνατότητας που έχει ο παραβάτης να παράσχει εξηγήσεις προς τη ΓΓΔΕ.
Η ποινή του 48ωρου «λουκέτου» για τη δεύτερη κατηγορία παραβάσεων επιβάλλεται άμεσα από τον προϊστάμενο της εκάστοτε ΔΟΥ στην οποία ανήκει ο παραβάτης.
Ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά έπειτα από χρόνια που το μέτρο της αναστολής λειτουργίας μιας επιχείρησης εφαρμόζεται με συνέπεια και με τη δέουσα αυστηρότητα. Τυχόν προβλήματα του μέτρου θα καλυφθούν με νομοθετικές παρεμβάσεις για να λειτουργήσει καλύτερα στο μέλλον.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο των διενεργούμενων μερικών επιτόπιων ελέγχων και με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο η κύρωση της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης θα επιβάλλεται:
• Στις περιπτώσεις που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων, εφόσον δηλαδή από πραγματικά γεγονότα προκύπτει ότι από συγκεκριμένες ενέργειες ή την εν γένει συμπεριφορά του ελεγχομένου που εκδηλώνεται με επιθετικές ενέργειες (χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κ.λπ.) ο ελεγχόμενος αποσκοπεί στο να δυσχεράνει ή να ματαιώσει τον φορολογικό έλεγχο.
• Κάθε φορά που διαπιστώνεται:
1 Από διαφορετικούς φορολογικούς ελέγχους η επανάληψη μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση (φορολογικό έτος) της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης του προβλεπόμενου στοιχείου κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, εφόσον αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής.
2 Από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση του προβλεπόμενου από την κείμενη νομοθεσία στοιχείου και με την ίδια ως άνω προϋπόθεση τουλάχιστον για τρεις διαφορετικές συναλλαγές.
Τέλος, η ΓΓΔΕ έχει δώσει εντολή σε όλα τα ελεγκτικά όργανα να εντείνουν τους επιτόπιους προληπτικούς ελέγχους για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης βιβλίων και της έκδοσης φορολογικών στοιχείων για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά με προτεραιότητα σε κλάδους ή φορολογουμένους με υψηλή παραβατικότητα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
http://www.ethnos.gr/