Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

«Μας πνίγουν οι φόροι - Υπό κατάρρευση οι επιχειρήσεις»

«Μας πνίγουν οι φόροι - Υπό κατάρρευση οι επιχειρήσεις»

Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus. gr
«Από το κακό στο χειρότερο» πηγαίνει η ελληνική αγορά, με τις συνθήκες να επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα αντί να βελτιώνονται και την απογοήτευση να κυριαρχεί.
Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, προς τις τράπεζες και τους Δημόσιους Οργανισμούς, η κατανάλωση συνεχίζει να υποχωρεί ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα, αφού οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους στα απολύτως απαραίτητα, ενώ ελάχιστες είναι οι επενδυτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται.
Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι πως 45.000 επιχειρήσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατασχέσεις ή δέσμευση λογαριασμών, ενώ τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο με τη βιωσιμότητά τους να κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη, έχοντας συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμα χρέη προς τράπεζες, ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία.
«Μας πνίγουν οι φόροι - Υπό κατάρρευση οι επιχειρήσεις»
Η απογοήτευση είναι διάχυτη, αφού δεν φαίνεται από πουθενά κάποια αχτίδα αισιοδοξίας. Ακόμη και από το μέτωπο του τουρισμού και των εξαγωγών τα μηνύματα που έρχονται τελευταία δημιουργούν προβληματισμό, ενώ η πολιτική της υπερ-φορολόγησης που ακολουθείται βυθίζει την οικονομία βαθύτερα στην ύφεση και υπονομεύει κάθε προοπτική ανάκαμψης.
«Το μείγμα που ακολουθείται στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα και οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή χιλιάδες επιχειρήσεις που σήμερα δίνουν να κρατηθούν όρθιες. Οι υψηλοί φόροι είναι θηλιά που πνίγει την οικονομική δραστηριότητα», επισημαίνει χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς, προσθέτοντας πως ταυτόχρονα η υπερ-φορολόγηση αναγκάζει χιλιάδες επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους στις γειτονικές χώρες. Υπολογίζεται πως μόνο τους τελευταίους μήνες 10.000 εταιρείες μετέφεραν την έδρα τους στην Κύπρο, όπου οι εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ χαμηλότεροι από το 29% της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η χώρα να χάνει πολύτιμα έσοδα από τα Δημόσια Ταμεία.
«Μας πνίγουν οι φόροι - Υπό κατάρρευση οι επιχειρήσεις»
Η «φοροκαταιγίδα» έμμεσων και άμεσων που έπληξε τα νοικοκυριά επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει καταλυτικά την καταναλωτική συμπεριφορά, οδηγώντας τις πωλήσεις ακόμη πιο κάτω. «Πλέον, μετρούν ακόμη και το δεκαράκι. Τηρούν ευλαβικά τη λίστα με τα ψώνια και επιλέγουν τα προϊόντα με πρώτο κριτήριο την τιμή και την προσφορά που έχει», υπογραμμίζει ο επικεφαλής των Φούρνων Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.
«Επενδυτικό σοκ»
Η ανάγκη για μέτρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις είναι πλέον κάτι παραπάνω από επιτακτική. Ο νέος αναπτυξιακός από μόνος του δεν φαίνεται να αρκεί, ενώ το ΕΣΠΑ κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται κυριολεκτικά ένα επενδυτικό-σοκ, το οποίο θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα και θα βοηθήσει την οικονομία να πάρει μπροστά. Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχουμε δει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει ο κ. Δ. Λακασάς, επικεφαλής της Olympia Electronics.
Αντίθετα, πέραν της γραφειοκρατίας που «ζει και βασιλεύει», καθυστερήσεις παρατηρούνται στις μεταρρυθμίσεις, κάτι που επισημαίνει και ο ΣΕΒ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ενώ καμία πρόοδος, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, δεν υπάρχει στο μέτωπο της ρευστότητας και στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων με τα οποία δανείζονται οι εγχώριες επιχειρήσεις.
Όλοι πλέον προετοιμάζονται για ένα εξαιρετικά δύσκολο δεύτερο εξάμηνο, αφού τέλειωσαν οριστικά οι αυταπάτες ότι μπορεί η οικονομία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτος. Τα πράγματα αναμένονται εξαιρετικά δύσκολα, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά όταν τελειώσει και τυπικά η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, καθώς ο προβλέψεις για την πορεία της αγοράς τόσο φέτος όσο και του χρόνου είναι δυσοίωνες.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Marc για την ΓΣΕΒΕΕ 18.100 επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα κλείσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και περίπου 38.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους.
«Κλείστε την αξιολόγηση, τρέξτε γρήγορα τις αποκρατικοποιήσεις»
Το αρνητικό κλίμα στην οικονομία επιτείνει η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των προ-απαιτουμένων που έμειναν εκκρεμή από την πρώτη αξιολόγηση και κατ’ επέκταση η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Παρά την αισιοδοξία που εκφράζουν κυβερνητικοί κύκλοι για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της, η αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή, αφού οι Θεσμοί δεν πείθονται για τις προθέσεις της και περιμένουν απτές αποδείξεις, για να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Η αγορά περιμένει με ανυπομονησία την εκταμίευση της δόσης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι καθοριστικής σημασίας σε μια αγορά, στεγνή από ρευστότητα, η οποία στα τέλη Αυγούστου είχε να λαμβάνει 5 δισ. ευρώ, συσσωρευμένων οφειλών από το Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, πηγή προβληματισμού αποτελεί η κόπωση που παρατηρείται στις αποκρατικοποιήσεις.
Μετά την πώληση του ΟΛΠ στους Κινέζους της Cosco, η οποία είχε τεράστιο αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο και έστειλες προς στιγμήν το μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα αλλάζει και γίνεται φιλικοί στις ξένες επενδύσεις, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια στασιμότητα ως προς τα project που πρέπει να υλοποιηθούν ή παλινωδίες στην ολοκλήρωση άλλων, όπως στο Ελληνικό. Η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων θεωρούνται κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας και να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο φόρος «σκοτώνει» τον φόρο και ταυτόχρονα μει ώνει την αγοραστική δύναμη
Στην υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας, η οποία πλήττει την κατανάλωση και υποσκάπτει τις προοπτικές ανάκαμψης στέκονται έξι κορυφαίοι επιχειρηματίες που μίλησαν στην «Η». «Ο φόρος «σκοτώνει» τον φόρο και ταυτόχρονα μειώνει την αγοραστική δύναμη», σημειώνουν με έμφαση, ενώ τονίζουν ότι η υπερφορολόγηση λειτουργεί αποτρεπτικά για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, που τόσο πολύ χρειάζεται η ελληνική οικονομία τη δεδομένη στιγμή για να ανακάμψει.
Δημήτρης Λακασάς
OLYMPIA ELECTRONICS

«Υπερβολικά υψηλή η φορολογία»
«Όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά, αντίθετα έχει δυσχεράνει. Δεν είναι τυχαία η κατάταξης της Ελλάδας στη διεθνή λίστα ανταγωνιστικότητας. Από τον Ιούλιο και μετά υπάρχει καθίζηση, η οποία επιτείνει την αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται επ’ αόριστον τα επενδυτικά πλάνα, ενώ όσα έχουν ξεκινήσει καθυστερούν. Η υπερφορολόγηση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την οικονομία. Μεταξύ άλλων, ο εταιρικός συντελεστής ανέβηκε στο 29%, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν, ενώ η προκαταβολή φόρου πήγε στο 100%. Είναι εξοργιστικό το μέγεθος της υπερφορολόγησης, όπως και το κόστος του χρήματος. Το όλο τοπίο δείχνει ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε αναταραχές που δεν είναι καλό για την οικονομία».
Παναγιώτης Μονεμβασιώτης
ΦΟΥΡΝΟΙ ΒΕΝΕΤΗΣ

«Δυσοίωνο το μέλλον της κατανάλωσης»
«Απογοήτευση είναι αυτό που νιώθουμε με την εικόνα της αγοράς. Προσευχόμαστε να αλλάξουν τα πράγματα. Οι καταναλωτές ξοδεύουν τα χρήματά τους στα απολύτως απαραίτητα, και μετρούν μέχρι και το δεκαράκι. Η φορολογία που επιβλήθηκε τείνει να κλείσει και τις τελευταίες επιχειρήσεις που έχουν μείνει όρθιες. Αντί να δίνεται προτεραιότητα στη στήριξη και ενίσχυση των επιχειρήσεων, το επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο εχθρικό. Δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν «μεταφέρει» την έδρα τους στις γειτονικές χώρες με πολύ πιο ελκυστική φορολογία, προκαλώντας τεράστια αιμορραγία στα δημόσια ταμεία. Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται εξαιρετικά δύσκολοι για χιλιάδες επιχειρήσεις, ειδικά για όσες δίνουν μάχη επιβίωσης σε καθημερινή βάση».
Αριστοτέλης Παντελιάδης
METRO

«Γενναίες αποφάσεις για να βγει η χώρα από το τέλμα»
«Δεν αρκεί η επενδυτική δραστηριότητα κάποιων επιχειρήσεων, που ούτως ή άλλως είναι μετρημένες στα δάχτυλα, για να βγει η οικονομία από το τέλμα. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και αποφασιστικότητα στην υλοποίησή τους. Αλλιώς η περιπόθητη ανάκαμψη θα παραμείνει μακρινό όνειρο, και η οικονομία θα συνεχίσει την καθοδική της πορεία μέσα στο φαύλο κύκλο που βρίσκεται τώρα. Και τότε θα συνεχιστεί η φυγή καλών επιχειρήσεων και ικανών ανθρώπων. Και η φυγή θα οδηγεί, όχι απλώς σε μεγαλύτερη ύφεση, αλλά και σε συνολική υποβάθμιση του επιπέδου της χώρας. Πρέπει επιτέλους να σκεφτούμε πώς θα πάμε μπροστά, όχι πώς θα καταφέρουμε να γυρίσουμε πίσω, εκεί που βρισκόμασταν».
Θανάσης Βακάλης
ΘΕΣΓΑΛΑ

«Προϋπόθεση για την ανάκαμψη η σταθερότητα»
«Η οικονομία και η αγορά χρειάζονται σταθερότητα. Σε επίπεδο κανόνων που διέπουν την αγορά, σε επίπεδο φορολογίας, ελέγχων καθώς και σε επίπεδο γενικότερης λειτουργίας της οικονομίας. Βρισκόμαστε ήδη αρκετά χρόνια εν μέσω κρίσης αλλά κρατάμε την αισιοδοξία μας, ότι τουλάχιστον σε επίπεδο σταθερότητας, θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα. Οι σταθερές συνθήκες θα είναι το κλειδί για την αύξηση της κατανάλωσης. Σήμερα, η συνεχής μείωση του διαθέσιμου των νοικοκυριών που έχει οδηγήσει φυσιολογικά σε μείωση της κατανάλωσης αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ακόμη, και η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων, παρ’ ότι παρουσιάζει πιο ανελαστικά στοιχεία κατανάλωσης απ’ ό,τι άλλες αγορές, δέχεται τις πιέσεις που έχουν επηρεάσει, τα τελευταία χρόνια, το σύνολο των καταναλωτικών προϊόντων».
Πολιτόπουλος Δημήτρης
«ΒΕΡΓΙΝΑ»

«Απελευθέρωση αγορών για προσέλκυση επενδύσεων»
«Η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα είναι στα Τάρταρα γιατί δεν έχει ελεύθερη αγορά, και όχι γιατί η φορολογία είναι ψηλή. Οι περισσότερες αγορές είναι κλειστές και ελέγχονται είτε από ολιγοπώλια είτε μονοπώλια. Ακόμη και σήμερα και παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως στην αγορά της μπίρας. Δεν αρκεί το πρόστιμο, πρέπει η Επιτροπή να παρακολουθεί εάν εφαρμόζονται οι αποφάσεις της. Έτσι θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργίας της αγοράς και την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού. Οι κλειστές αγορές είναι η βασική αιτία που δεν έρχεται κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα, αφού τα προϊόντα του δύσκολα θα βρουν θέση στο ράφι. Η έλλειψη νέων επενδύσεων έχει ως αποτέλεσμα η ανεργία να παραμένει ψηλά και η κοινωνία να μαραζώνει.
Γιάννης Αλιγιζάκης 
ΕΛΙΝΟΪΛ

«Ανάκαμψη με μείωση της φορολογίας»
«Η υψηλή φορολογία είναι πρόβλημα γιατί επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση και συγχρόνως δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις σε κεφάλαια κίνησης. Ωστόσο, αν η μείωση φορολογίας δεν είναι εφικτή, σήμερα η πολιτεία θα μπορούσε εναλλακτικά να αποκαταστήσει μια αδικία που υφίστανται οι εταιρείες καυσίμων, αφού είναι οι μόνες πανευρωπαϊκά που προκαταβάλουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ. Αν το κράτος παρείχε πίστωση για την καταβολή των φόρων αυτών, θα έδινε μεγάλη ανάσα ρευστότητας στις εταιρείες που θα τη διοχέτευαν στην αγορά. Όταν η πολιτεία ελέγξει αποτελεσματικά την παραβατικότητα και βελτιώσει τα θέματα φορολογίας, τότε η οικονομία και η κατανάλωση θα αρχίσουν να ανακάμπτουν.

Θ. Φέσσας ΣΕΒ
Γενικός σταγγαλισμός
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και τις συνέπειες της υπερφορολόγησης κρούει και ο Σύνδεσμος των Ελλήνων Βιομηχάνων. «Η υπεροφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων και των οργανωμένων επιχειρήσεων εξακολουθεί να στραγγαλίζει την οικονομική δραστηριότητα, με τα νοικοκυριά να υφίστανται συνεχή μείωση στο διαθέσιμο εισόδημά τους, που εκτός από τις καταναλωτικές τους ανάγκες, πρέπει να καλύψουν και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις», τονίζει ο Σύνδεσμος σε πρόσφατη ανακοίνωσή του. Η λύση, όπως λένε οι βιομήχανοι, «βρίσκεται στη μείωση της φορολόγησης και όχι στην περαιτέρω αύξησή της και στον εξορθολογισμό του φορολογικού βάρους, ώστε να μην επηρεάζονται αρνητικά οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας», ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη για αλλαγή στο μείγμα της ακολουθούμενης πολιτικής στα δημοσιονομικά, ώστε να επεκταθεί η φορολογική βάση μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής.

http://www.imerisia.gr/