Νέα καμπάνια κατά των γενετικά τροποποιημένων έχει ξεκινήσει η ευρωομάδα των Πρασίνων, ενόψει της κατάθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Διαρκή Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Τροφών, τριών προσχεδίων κανονισμών που θα ανανεώνουν την άδεια της καλλιέργειας τριών γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών καλαμποκιού εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για το καλαμπόκι Mon810 της Monsanto, το καλαμπόκι BT11 της Syngenta καθώς και το TC1507 της Dupont.
Οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι τα γενετικώς τροποποιημένα πρέπει να απαγορευθούν για έξι βασικούς λόγους: Γιατί οι πολίτες σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο δεν συμφωνούν με την καλλιέργεια τους, γιατί έχουν ως αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ζωής, γιατί δεν είναι δυνατή η συνύπαρξη μη γενετικά τροποποιημένων και γενετικά τροποποιημένων, γιατί η καλλιέργειά τους συνεπάγεται δημιουργία τοξικών φυτοφαρμάκων που επιβαρύνουν το περιβάλλον, γιατί δημιουργούν υπέρ-παράσιτα που καταστρέφουν τις καλλιέργειες και γιατί δεν δίνουν κάποιο πλεονέκτημα στους πολίτες, αφού ούτε είναι φθηνότερα ούτε πιο υγιεινά.
Για το ζήτημα μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μπάρτ Στάες, o οποίος υποστηρίζει ότι η απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων είναι επιβεβλημένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και γενικά στον πλανήτη, καθώς «δεν προσφέρουν καθόλου στην επίλυση του προβλήματος της πείνας παγκοσμίως, αλλά αποτελούν ένα σύμπτωμα του αποτυχημένου αγροτικού συστήματος.
Ο Στάες αναφέρεται στον καθηγητή Ολιβιέ ντε Σούτερ, πρώην εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα στα Τρόφιμα, ο οποίος ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε να καταργηθούν τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, υποστήριξε: «πρόκειται για ένα μικρό μέρος μιας πολύ μεγάλης συζήτησης σχετικά με τα διαφορετικά μονοπάτια της αγροτικής ανάπτυξης και είναι περίεργο το γεγονός ότι έχει συγκεντρώσει τόσο μεγάλη προσοχή. Είναι πιο σημαντική η επιλογή μεταξύ της βιομηχανικής γεωργίας ή της οικογεωργίας και σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να εστιαστεί όλη η συζήτηση. Η χρήση των γενετικών τροποποιημένων γεννά ερωτήματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων (από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών) και το περιβάλλον (με την απώλεια της βιοποικιλότητας και την εμφάνιση σούπερ-παράσιτων)…Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι αν τόσο μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη των νέων γενετικά τροποποιημένων χαρακτηριστικών δικαιολογούνται, όταν αναλογιστούμε τους παραπάνω κινδύνους. Αυτό δεν αναβάλλει περισσότερο τη μετάβαση σε πιο ανθεκτικές και βιώσιμες μορφές γεωργίας; Με αυτόν τον τρόπο δεν πουλάμε ως λύσεις, βραχυπρόθεσμες λύσεις;».
Παράλληλα, ο Μπάρτ Στάες, υποστηρίζει ότι «η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και άλλων κρύβει πολύ σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον και για τους αγρότες, καθώς παράγονται τοξίνες στο έδαφος, στο νερό και στον αέρα, οι οποίες βλάπτουν σημαντικά το οικοσύστημα. Θεωρούμε, από επιστημονική άποψη, ότι κάθε γενετικά τροποποιημένος οργανισμός θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση από ανεξάρτητους επιστήμονες.
Οι Πράσινοι έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές ότι η διαδικασία αδειοδότησης για τα γενετικώς τροποποιημένα δεν είναι κατάλληλη και πρέπει να βελτιωθεί. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, η μόνη υπεύθυνη προσέγγιση είναι να επιβληθεί μορατόριουμ σε όλες τις εγκρίσεις γενετικά τροποποιημένων, τόσο για τις εισαγωγές, όσο και για τις καλλιέργειες. Θεωρούμε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Τροφίμων βασίζεται υπερβολικά σε έρευνες που διεξάγουν οι Monsanto αυτού του κόσμου. Ακόμα και αν οι μελέτες γίνονται από ανεξάρτητους επιστήμονες, αν πληρώνονται από μία μεγάλη εταιρεία, αυτό επηρεάζει το αποτέλεσμα της έρευνας».
Σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι απαραίτητα προκειμένου να τραφεί ο αυξανόμενος πληθυσμός της γης, o Βέλγος ευρωβουλευτής απαντά ότι τέτοιου είδους επιχειρήματα αποτελούν προπαγάνδα και ότι «η πείνα δεν είναι τεχνικό πρόβλημα. Είναι ένα πολιτικό και κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα».
Υπέρ της μεταρρύθμισης του τρόπου αδειοδότησης των γενετικά τροποποιημένων τάχθηκε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προηγούμενες ημέρες που μάλιστα ψήφισε και κατά της ανανέωσης των αδειών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
http://www.alexiptoto.com/