Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Νέα στοιχεία για την ευεργετική επίδραση της σοκολάτας



Μια νέα ανάλυση υφιστάμενων μελετών ενισχύει την ιδέα ότι το κακάο που εμπεριέχεται στη σοκολάτα μπορεί πραγματικά να ωφελήσει τον ανθρώπινο οργανισμό...



Ευχάριστα είναι τα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας, αφού νέα ανασκόπηση μελετών επιβεβαιώνει την ευεργετική επίδρασή της στην υγεία. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς οι συνέπειες από την καθημερινή κατανάλωσή της δεν είναι σαφείς, προειδοποιούν οι ερευνητές.
Επιπλέον, δεν είναι ακόμα έτοιμοι να δώσουν συστάσεις για την ακριβή ποσότητα και το είδος της σοκολάτας που παρέχει τα οφέλη που υπερτερούν τις ανθυγιεινές επιδράσεις της κατανάλωσής της.

 «Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές, δεν θα πρέπει να αγνοούν τις θερμίδες και τη ζάχαρη που μπορεί να προσλάβουν μέσω της σοκολάτας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Xiaochen Lin, από το Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Πρόβιντενς.

Η ανάλυση των μελετών

Σκοπός της ανάλυσης ήταν να διερευνηθεί η συνολική επίδραση των φλαβονολών –ένα συστατικό του κακάο που βρίσκεται στη σοκολάτα- στα καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα.

Προκειμένου να καταλήξουν σε πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα, οι ερευνητές  αξιολόγησαν 19 ελεγχόμενες μελέτες, που αφορούσαν συνολικά 1.131 συμμετέχοντες, οι οποίοι κατανάλωσαν φλαβανόλες κακάο ή έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας είχαν κληθεί να καταναλώσουν166 μικρογραμμάρια το ελάχιστο και  2.110 μικρογραμμάρια το μέγιστο, φλαβανόλες την ημέρα, για δύο εβδομάδες ή για διάστημα ενός έτους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν τροφές με φλαβονόλες κακάο είχαν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενισχύοντας την καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο οργανισμός τους λειτουργούσε καλύτερα στον έλεγχο της φλεγμονής και του σακχάρου στο αίμα, ενώ φάνηκε και μια ελαφριά αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης.

Ωστόσο, η ποσότητα των φλαβονολών δεν είναι στάνταρ μεταξύ των προϊόντων σοκολάτας. Μια μελέτη του 2011, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα τους  ποικίλλουν  ευρέως μεταξύ των προϊόντων μαύρης σοκολάτας, αν και σε αυτή υπάρχουν περισσότερες σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα.

Σύμφωνα με την Λιν, οι διαφορές αυτές ήταν μικρές έως μέτριες, αλλά εξακολουθούν να είναι σημαντικές από στατιστική άποψη. Οι μελέτες έδειξαν, επίσης, ότι τα αποτελέσματα είναι τα ίδια, ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή έχουν κάποια άλλα προβλήματα υγείας.

Όπως η ίδια επεσήμανε, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουν οι επιστήμονες αν η εμφανής ευεργετική επίδραση της σοκολάτας θα επηρεάσει πραγματικά την υγεία των ανθρώπων σε σημαντικό βαθμό. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα προκειμένου  να αποκτήσουν εικόνα για το αν και πώς τα «βραχυπρόθεσμα» οφέλη που προέκυψαν από τις μελέτες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μακροπρόθεσμα.

Παρόλο που προς το παρόν οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να συστήσουν ένα συγκεκριμένο είδος σοκολάτας, σημειώνουν  ότι οι περισσότερες από τις μελέτες διερεύνησαν την επίδραση της «μαύρης» σοκολάτας.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλά επίπεδα (πάνω από το 60 %) κακάο και μικρή ή καθόλου πρόσθετη ποσότητα ζάχαρης.
 «Τα ευρήματα από την παρούσα μελέτη φαίνεται ότι δεν θα πρέπει να γενικευθούν στα διαφορετικά είδη σοκολάτας, αφού ενδεχομένως να έχουν διαφορετικά επίπεδα ζάχαρης και λίπους», δήλωσε ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο  Dr. Simin Liu, διευθυντής του Κέντρου για την Παγκόσμια Καρδιομεταβολική Υγεία στο Πανεπιστήμιο Brown.

Πώς εξηγείται η ευεργετική της δράση

Ο John Finley, επίκουρος καθηγητής Επιστημών της Διατροφής και Τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας, δήλωσε ότι οι φλαβανόλες του κακάο μπορεί να είναι ευεργετικές, επειδή καταπολεμούν τη φλεγμονή, η οποία συνδέεται με τον διαβήτη και την καρδιακή νόσο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι το κακάο συχνά συνδυάζεται με προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, τα οποία θα μπορούσαν να ακυρώσουν οποιαδήποτε οφέλη.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/