Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Μέχρι πότε θα «πετάει» στα ύψη ο «μαύρος χρυσός»

Μέχρι πότε θα «πετάει» στα ύψη ο «μαύρος χρυσός»

Της Κατερίνας Κοσμά
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η επόμενη μέρα στην αγορά πετρελαίου μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του ΟΠΕΚ και χωρών εκτός του Οργανισμού για μείωση της παραγωγής με στόχο να επανέλθει η ισορροπία στον ενεργειακό κλάδο.

Μετά την είδηση του deal, οι τιμές πήραν «φωτιά» σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 18 μηνών: το αμερικανικό αργό ξεπέρασε τα 53 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ υπερέβη τα 56 δολάρια, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015. Στη συνέχεια ο «μαύρος χρυσός» κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά με αφορμή πληροφορίες ότι αυξήθηκαν τα αποθεματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και εκτιμήσεις ότι ο ΟΠΕΚ παρήγαγε περισσότερο πετρέλαιο το Νοέμβριο απ' ό,τι αναμενόταν, μια εξέλιξη που πιθανώς να υπονομεύσει τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής.
Διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά κανείς δε συμφωνεί με κανέναν για το πότε θα εξισορροπηθεί η αγορά πετρελαίου από τη συμφωνία των παραγωγών, με κάποιους να μιλούν για το πρώτο εξάμηνο του 2017, άλλους για το δεύτερο μισό και μερικούς να κάνουν λόγο ακόμη και για φέτος. Υπάρχει, μάλιστα, μεγάλο εύρος απόψεων, από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) και τον ΟΠΕΚ, μέχρι τη Σαουδική Αραβία και την αμερικανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την IEA, η συμφωνία της 10ης Δεκεμβρίου μεταξύ ΟΠΕΚ και 11 άλλων παραγωγών μάλλον θα αρχίσει να αντιστρέφει την τριετή υπερπροσφορά μέσα στους έξι επόμενους μήνες. Ο ίδιος ο ΟΠΕΚ, από την άλλη, είναι λιγότερο αισιόδοξος, προβλέποντας ότι τα αποθέματα δεν θα υποχωρήσουν πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Μέχρι πότε θα «πετάει» στα ύψη ο «μαύρος χρυσός»
Διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για διατήρηση της μεταβλητότητας, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση των τιμών. Η UBS δηλώνει μάλιστα «bullish» στο πετρέλαιο, επισημαίνοντας ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 100% από τα χαμηλά έτους.
Σε ανάλυσή της η ελβετική τράπεζα επισημαίνει ότι οι περικοπές παραγωγής που θα διαμορφωθούν κοντά στα 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο, έχουν μεγαλύτερη επίδραση στις τιμές του πετρελαίου από τα σημερινά επίπεδα άντλησης, με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου να αναμένεται να δείξουν ότι το καρτέλ κράτησε την παραγωγή κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ τον Δεκέμβριο.
Η UBS δηλώνει «bullish» στο αργό, τονίζοντας πως το WTI και το Brent θα κινηθούν κοντά στα υψηλά επίπεδα που άγγιξαν το τελευταίο τρίμηνο (45-60 δολ. το βαρέλι για το WTI, 47-62 δολάρια για το Brent)
Η UBS δηλώνει «bullish» στο αργό, τονίζοντας πως το WTI και το Brent θα κινηθούν κοντά στα υψηλά επίπεδα που άγγιξαν το τελευταίο τρίμηνο (45-60 δολ. το βαρέλι για το WTI, 47-62 δολάρια για το Brent)
Ωστόσο, από το 2017 αναμένει ότι η εξισορρόπηση της αγοράς θα επιταχυνθεί. Ακόμη και αν τα μέλη του ΟΠΕΚ σήμερα υπόσχονται κάτι αλλά τελικά παράγουν μεγαλύτερα ποσά (ένα σημάδι της αδύναμης συμμόρφωσης), το χάσμα μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς του αργού, φαίνεται έτοιμο να κλείσει.
Έτσι, η UBS δηλώνει «bullish» στο αργό τονίζοντας πως το WTI και το Brent θα κινηθούν κοντά στα υψηλά επίπεδα που άγγιξαν το τελευταίο τρίμηνο (45-60 δολ. το βαρέλι για το WTI, 47-62 δολάρια για το Brent).
Οι επενδυτές με long θέσεις στο πετρέλαιο θα πρέπει, λοιπόν, να διατηρήσουν την έκθεσή τους. Ωστόσο, η μεταβλητότητα της αγοράς του πετρελαίου έχει μειωθεί από την πρόσφατη κορυφή του 50% προς το 35%. Έτσι, το «παράθυρο» φαίνεται να κλείνει για τους επενδυτές που επιθυμούν να πουλήσουν την μεταβλητότητα του πετρελαίου ως επενδυτική στρατηγική. Οι πετρελαιοπαραγωγοί εντός και εκτός του ΟΠΕΚ - συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας - κατέληξαν σε συμφωνία, για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 600 χιλιάδες ημερησίως, στο πρώτο deal που επιτυγχάνεται από το 2001 και ειδικά μετά από ένα χρόνο σκληρής κόντρας και διαφωνιών εντός του καρτέλ τα μέλη του οποίου είχαν προηγουμένως συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Εάν οι δεσμεύσεις των χωρών αποκτήσουν σάρκα και οστά θα πρόκειται για μία ιστορική συνεργασία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Την αισιοδοξία ενισχύουν δημοσιεύματα που θέλουν τη Σαουδική Αραβία να προχωρά εφόσον χρειαστεί σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής της από εκείνη που συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με οικονομολόγους και αναλυτές ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο από τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής: Οι ηγέτες του ΟΠΕΚ εξελίσσουν τη στρατηγική τους καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα στη διάρθρωση της αγοράς πετρελαίου που έχουν μειώσει τα συλλογικά κέρδη του οργανισμού κατά περισσότερο από το ήμισυ τα τελευταία δύο χρόνια.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΠΕΚ ΣΤΗΝ «ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ»
Τριπλό στοιχημα για το καρτέλ
Οπως γράφει και ο «γκουρού» των αγορών Μοχάμεντ Ελ Ερίαν εκ πρώτης όψεως, ο Οργανισμός φαίνεται να επιστρέφει σε μια προσέγγιση που είχε ακολουθήσει για δεκαετίες στο πλαίσιο της οποίας η Σαουδική Αραβία, μαζί με τους στενούς της συμμάχους στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, παίζουν το ρόλο του «παραγωγού εξισορρόπησης» (δηλαδή, που προσαρμόζει κατά το μέγιστο δυνατό την παραγωγή του με αντικυκλικό τρόπο, μειώνοντας την παραγωγή όταν οι τιμές πέφτουν υπερβολικά και αυξάνοντάς την όταν οι τιμές αυξάνονται υπερβολικά). Ο ΟΠΕΚ, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, εγκατέλειψε την πρακτική αυτή το Νοέμβριο του 2014 με την αιτιολογία ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα ήταν μια δαπανηρή μακροπρόθεσμη απώλεια μεριδίου αγοράς από κράτη που δεν ανήκουν στον οργανισμό, από προμηθευτές του ΟΠΕΚ και από μη παραδοσιακές πηγές πετρελαίου (κυρίως σχιστολιθικά πετρώματα). Ωστόσο, αυτή τη φορά, το καρτέλ έχει συμπεριλάβει τρία αξιοσημείωτα στοιχεία που αποσκοπούν στην προσαρμογή της συμφωνίας στις πραγματικότητες της σημερινής αγοράς πετρελαίου.
Πρώτον, οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια (με την περικοπή των 600.000 βαρελιών σε ημερήσια βάση).
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την κατανομή της ευθύνης της μείωσης εντός του ΟΠΕΚ, το καρτέλ θα υιοθετήσει μια ασυνήθιστα διαφοροποιημένη προσέγγιση. Ορισμένα κράτη-μέλη που έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις, όπως η Λιβύη και η Νιγηρία, εξαιρούνται ρητά από τη συμφωνία. Το Ιράν θα αποφύγει μία από τις περικοπές, καθώς προσπαθεί να ομαλοποιήσει το επίπεδο παραγωγής του μετά την άρση των κυρώσεων. Και η συμμετοχή της Ινδονησίας στον ΟΠΕΚ Ινδονησίας φέρεται να έχει ανασταλεί.
Τρίτον, για να καταστήσουν περισσότερο διαφανή και προβλέψιμη την επιρροή στην αγορά ενός ιδιαίτερα άστατου Ιράκ -ένα μέλος που έχει αναρριχηθεί στα ανώτερα κλιμάκια των παραγωγών του ΟΠΕΚ- οι αρχές έχουν συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 210.000 βαρέλια την ημέρα.
Το στοίχημα πάντως αναμένεται να αποδώσει εάν οι παραγωγοί, τόσο αυτοί εντός ΟΠΕΚ όσο και αυτοί εκτός ΟΠΕΚ, πειθαρχούν και συμμορφώνονται, δεδομένου ότι έχουν ταπεινωθεί από τη ραγδαία μείωση των εσόδων και των διεθνών αποθεμάτων.
http://www.imerisia.gr/