Ορισμένοι δίνουν αρκετά μεγάλη σημασία στο ύψος τους. Αισθάνονται μειονεκτικά όταν είναι κοντοί ή αισθάνονται άβολα όταν είναι υπερβολικά ψηλοί. Οι αλήθεια είναι πάντως πως, είτε κοντοί είτε ψηλοί, όλοι χάνουμε ύψος μεγαλώνοντας.
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν το ύψος που θα πάρουμε. Γενετικοί παράγοντες κι άλλες παράμετροι όπως η πρώιμη ή καθυστερημένη έλευση της εφηβείας, υποκείμενες χρόνιες παθήσεις και οι διατροφικές συνήθειες. Όλα αυτά επηρεάζουν τον ρυθμό ανάπτυξης ενός ανθρώπου.
Όπως έχουν παρατηρήσει οι ειδικοί όμως, το ύψος αρχίζει να μειώνεται από την ηλικία των 40 και μετά. Από την τέταρτη δεκαετία της ζωής και έπειτα, χάνουμε περίπου 1,25 πόντους ύψους ανά δεκαετία.
Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Οι επιστήμονες εξηγούν πως η βαρύτητα σε συνδυασμό με τη φθορά που επιφέρει η γήρανση οδηγούν σε συρρίκνωση των δίσκων που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Η απώλεια οστικής πυκνότητας, η οστεοπόρωση, η μυϊκή εκφύλιση και η απώλεια καμπυλότητας στην καμάρα του ποδιού συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση του ύψους.
Όπως και να έχει, δεν δεν είναι ανάγκη να δίνουμε τόση μεγάλη σημασία στο ύψος. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του χάρη όσο ψηλός ή κοντός κι αν είναι.
Πηγή: healthview.gr
http://www.aftodioikisi.gr