Ο ΕΝΦΙΑ… φεύγει, ένας νέος φόρος ακίνητης περιουσίας έρχεται μετά το 2019 που θα υπολογίζεται όχι μόνο με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο κάθε φορολογούμενος αλλά και με βάση τα ετήσια εισοδήματά του.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, ο νέος φόρος θα αποτελέσει το αντισταθμιστικό για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και θα τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.
Οπως αναφέρει το Εθνος, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη και το πρώτο θέμα που θα βρεθεί στην ατζέντα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι το αφορολόγητο όριο και τα αντίμετρα εφόσον υπάρξει υπεραπόδοση στον στόχο για το πλεόνασμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η απόσυρση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αποδίδει έσοδα της τάξης των 2,65 δισ. ευρώ ετησίως από έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα είναι μικρότερης απόδοσης σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ κατά 35-40%.
«Μπούσουλα» για τον σχεδιασμό του νέου φόρου αναμένεται να αποτελέσει το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, στο οποίο αποτυπώνεται το σύνολο των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων 8,5 εκατ. φορολογουμένων και αναμένεται να λειτουργεί πλήρως από τον Οκτώβριο του 2018.
Επίσης «κλειδί» στη διαμόρφωση του νέου φόρου περιουσίας, σύμφωνα με το Έθνος, θα είναι και η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των τιμών που επικρατούν στην αγορά.
Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας που έχει αρχίσει να σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο θα έχει μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και δομή σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ. Ο υπολογισμός του φόρου θα στηρίζεται όχι μόνο στη συνολική αξία των ακινήτων αλλά και στα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι. Από τον συνδυασμό των δύο αυτών κριτηρίων θα προκύπτει το τελικό ύψος της επιβάρυνσης για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου.
Το ύψος της ακίνητης περιουσίας αλλά και τα εισοδήματα που αποκτά κάθε φορολογούμενος θα προσδιορίζουν το τελικό ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης το οποίο θα είναι προοδευτικό.
Όσο πιο μεγάλη είναι η ακίνητη περιουσία αλλά και τα εισοδήματα που διαθέτει ένας φορολογούμενος τόσο πιο υψηλός θα είναι ο φόρος που θα καλείται να πληρώσει.
Αντίθετα οι έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα και παράλληλα μικρή ακίνητη περιουσία ενδεχομένως να απαλλάσσονται από τον φόρο ή να πληρώνουν μικρά ποσά.
ΠΗΓΗ: Εθνος
http://www.larissanet.gr