Στην Ελλάδα οδηγεί έρευνα του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας για ένα διεθνούς εμβέλειας σκάνδαλο διαφθοράς στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA).
Υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος από τα χρήματα που διοχετεύθηκαν ως «μίζες» για την απευθείας παραχώρηση από τη FIFA των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των τεσσάρων επόμενων Παγκοσμίων Κυπέλλων διακινήθηκαν μέσω της Ελλάδας ή μέσω εταιρειών ελληνικών συμφερόντων. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκονται ο πρώην γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ζερόμ Βάλκε, ο Καταριανός πολυεκατομμυριούχος, πρόεδρος ομίλου μίντια με έδρα το Κατάρ και της ποδοσφαιρικής ομάδας Paris Saint Germain (PSG) Nασέρ αλ-Κελαϊφί καθώς και ένας Ελληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο του αθλητικού μάρκετινγκ. Ο τελευταίος (σ.σ. τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) υπάρχουν υπόνοιες ότι μέσω τουλάχιστον δύο εταιρειών που φέρεται να έχει υπό τον έλεγχό του δωροδόκησε αξιωματούχους της FIFA, προκειμένου να αποκτήσει με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Μουντιάλ της Ρωσίας, του Κατάρ, πιθανόν δε και των δύο επόμενων.
Το πρωί της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στα γραφεία της εταιρείας και στη βίλα του Ελληνα επιχειρηματία στα βόρεια του Λεκανοπεδίου Αττικής και κατάσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και έγγραφα σε αναζήτηση αποδεικτικού υλικού. Η υπόθεση εκτιμάται ότι αποτελεί παρακλάδι μεγαλύτερης έρευνας διαφθοράς που ξεκίνησε το 2015 κατόπιν παρέμβασης αμερικανικών διωκτικών αρχών και αφορά καταγγελίες για χρηματισμό αξιωματούχων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου προκειμένου το Μουντιάλ του 2022 να ανατεθεί στο Κατάρ αντί των ΗΠΑ, που επίσης το διεκδικούσαν. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας σε ανακοίνωσή του –τη 12η Οκτωβρίου– επισημαίνει ότι η έρευνα για τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των τεσσάρων Παγκοσμίων Κυπέλλων ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017 και στρέφεται κατά του 57χρονου Γάλλου Ζερόμ Βάλκε, του Nασέρ αλ-Κελαϊφί και του Ελληνα επιχειρηματία, τον οποίο δεν κατονομάζει. Οι τρεις άνδρες –διευκρινίζει– ελέγχονται για τα εγκλήματα της δωροδοκίας, της απάτης, της απιστίας και της πλαστογραφίας εγγράφων. «Υπάρχουν υπόνοιες ότι ο Βάλκε δωροδοκήθηκε από τον επιχειρηματία σχετικά με την ανάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, για ορισμένες χώρες, των Μουντιάλ του 2018, του 2022 και των δύο επόμενων» σημειώνει το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.
Mεταφορά 500.000 ευρώ
Ο Eλληνας επιχειρηματίας μέσω της εταιρείας του έχει συνεργαστεί με μεγάλες ΚΑΕ και ΠΑΕ στην Ελλάδα για τη διαχείριση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων, ενώ έχει μεσολαβήσει για την πώληση των δικαιωμάτων ελληνικών πρωταθλημάτων στο εξωτερικό. Εμφανίζεται και ως σκιώδης ιδιοκτήτης offshore εταιρείας με έδρα τα νησιά Μάρσαλ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ελβετικές αρχές φέρονται να έχουν εντοπίσει μεταφορά ποσού ύψους 500.000 ευρώ από τη συγκεκριμένη offshore σε εταιρεία της Ελβετίας με μοναδικό διαχειριστή τον Βάλκε. Η συναλλαγή έγινε το φθινόπωρο του 2013 και υπάρχουν υπόνοιες ότι τα χρήματα διοχετεύθηκαν ως μίζα στον Βάλκε προκειμένου να παραχωρήσει στον Eλληνα επιχειρηματία τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης στην Ιταλία των Παγκοσμίων Κυπέλλων της Ρωσίας (2018) και του Κατάρ (2022). Κατά πληροφορίες, οι δύο άνδρες ήταν γνωστοί ήδη από την εποχή που ο πρώην αξιωματούχος της FIFA ήταν επικεφαλής του γαλλικού καναλιού Sport Plus.
Oι ελβετικές αρχές φέρονται να έχουν εντοπίσει δύο ακόμα εμβάσματα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς τον Βάλκε από εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, την οποία φέρεται να αντιπροσώπευε ο Ελληνας επιχειρηματίας. Και σ’ αυτή την περίπτωση, τα χρήματα –πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ– υπάρχουν υπόνοιες ότι δόθηκαν με τη μορφή «δώρου» στον πρώην γενικό γραμματέα της FIFA για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2026 και του 2030. Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της «Κ» να επικοινωνήσει με τον επιχειρηματία, αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Η έρευνα από το ΣΔΟΕ στην εταιρεία και το σπίτι του έγινε το πρωί της 12ης Οκτωβρίου, παρουσία Ελβετίδας εισαγγελέως που ταξίδεψε στην Ελλάδα για να εποπτεύσει τη διαδικασία. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις στην έδρα της EUROJUST (σ.σ. Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας της Ε.Ε.) στη Χάγη, ενώ στον συντονισμό της επιχείρησης συμμετείχαν ο Ελληνας εισαγγελέας Παρασκευάς Αδάμης και ο ειδικός ανακριτής διεθνών δικαστικών συνδρομών Παναγιώτης Καρακωνσταντής. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι στη διάρκεια της έρευνας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και στο σπίτι του, ο Eλληνας επιχειρηματίας ήταν συνεργάσιμος και παρείχε στο κλιμάκιο του ΣΔΟΕ πρόσβαση στους σέρβερ και στους υπολογιστές της εταιρείας του. Αντίθετα μερικές ημέρες αργότερα, δεν ανταποκρίθηκε στην κλήση του ανακριτή που τον κάλεσε σε απολογία, με την ιδιότητα του υπόπτου.
Ταυτόχρονα με την έρευνα στην Αθήνα, Γάλλοι αστυνομικοί ερεύνησαν τα γραφεία της Bein Media Group στο Παρίσι, ενώ η Guardia di Finanza στην Ιταλία προχώρησε στην κατάσχεση μιας υπερπολυτελούς βίλας αξίας άνω των 6 εκατ. ευρώ στο Πόρτο Τσέρβο της Σαρδηνίας. Το ακίνητο φέρεται να ανήκε στον αλ-Κελαϊφί, ο οποίος το είχε παραχωρήσει στον Βάλκε προκειμένου ο τελευταίος να παραχωρήσει στον όμιλο Bein Media Group τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2026 και 2030. Μάλιστα, μέσω εταιρείας real estate ο Καταριανός πολυεκατομμυριούχος φέρεται να προχώρησε σε εργασίες ανακαίνισης κόστους 500.000 ευρώ στη βίλα προκειμένου το οίκημα να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του 57χρονου Γάλλου.
25 παράλληλες έρευνες
Τον Μάρτιο του 2015, οι Αρχές των ΗΠΑ απηύθυναν κατηγορίες για διαφθορά εις βάρος πανίσχυρων –μέχρι τότε– αξιωματούχων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Αιτία υπήρξαν ενδείξεις για χρηματισμό στελεχών της FIFA, ώστε το Μουντιάλ του 2022 να ανατεθεί στο Κατάρ αντί των ΗΠΑ, που το διεκδικούσαν μέχρι την τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. O πρώην γενικός γραμματέας της FIFA Ζερόμ Βάλκε δεν αντιμετώπισε, τότε, κατηγορίες για την υπόθεση, ωστόσο, μετακινήθηκε από τη θέση του, όπως επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σεπ Μπλάτερ και αρκετοί ακόμα κορυφαίοι αξιωματούχοι. Ο πολυεκατομμυριούχος Νασέρ αλ-Κελαϊφί, πρόεδρος του Bein Media Group (πρώην Al Jaheera Sports) και προσωπικός φίλος –σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης– του εμίρη του Κατάρ Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι είναι ο πρώτος Καταριανός που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά σε υπόθεση που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2022. Συνολικά, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας πραγματοποιεί 25 παράλληλες έρευνες, ενώ με τη συνδρομή των ΗΠΑ έχει καταγράψει 180 αναφορές - καταγγελίες για ξέπλυμα χρήματος. Σε ανακοίνωσή της η FIFA διευκρίνιζε ότι «στηρίζει πλήρως την έρευνα».
http://www.kathimerini.gr.