Περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως τονωτικές «ενέσεις» στην ανάπτυξη των πόλεων, φέρνει το νέο πρόγραμμα που προβλέπει την ενίσχυση των δήμων για την ανάδειξη «ξεχασμένων» ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο «κουμπαράς» διαθέτει 50 εκατ. ευρώ και θα καλύπτει από 35% έως και το 100% του κόστους που απαιτείται ώστε να αναστηθούν και να φιλοξενήσουν κοινωφελείς δράσεις ή και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν τα δημοτικά έσοδα.
Παλιά δημοτικά καταστήματα, κυρίως σε μικρούς οικισμούς, που έχουν απαξιωθεί λόγω των διοικητικών ενοποιήσεων που έφερε ο «Καλλικράτης», πέτρινες αποθήκες και ιστορικά σφαγεία, δημοτικές αγορές, δικαστικά μέγαρα, παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ακόμη και εγκαταλειμμένα «Ξενία» μπορούν να ανακαινιστούν και να υποδεχτούν νέες χρήσεις που θα λειτουργήσουν με πολλαπλασιαστικά οφέλη για κάθε περιοχή.
Τη σχετική απόφαση, που εντάσσεται στο πρόγραμμα με τον γενικό τίτλο «Παλιά κτίρια σε νέα χρήση», υπέγραψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και οι ενδιαφερόμενοι δήμοι έχουν περιθώριο έως τις 8 Ιανουαρίου 2018 για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους, ώστε να αξιολογηθούν από τριμελή επιτροπή με συγκεκριμένα κριτήρια και να ξεκινήσει η εκταμίευση.
Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.
Με βάση στοιχεία της κατασκευαστικής αγοράς, για κάθε ένα εκατομμύριο ευρώ που επενδύεται στον οικοδομικό τομέα δημιουργείται 1,5 νέα θέση εργασίας, ενώ πολύ υψηλά είναι τα έσοδα του Δημοσίου από ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ και φορολογία των φυσικών προσώπων που μετέχουν στο πρόγραμμα.
Πηγή εσόδων
«Με το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτούμε την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των δήμων. Κτίρια που παρέμεναν αδρανή και επιβάρυναν οικονομικά τους δημότες θα μετατραπούν σε σημαντικές εστίες πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και σε νέες πηγές εσόδων για τους δήμους. Πρόκειται για δράση που συνδυάζει αρμονικά τη διατήρηση και ανάδειξη των τοπικών εμβληματικών κτιρίων με την οικονομική ανάπτυξη, προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής», δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε:
«Στη νέα προγραμματική περίοδο επικεντρώνουμε σε μικρά και μεσαία έργα στους δήμους όλης της χώρας, που αναβαθμίζουν τις υποδομές τους και ενισχύουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών οικονομιών. Για τη χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων κινητοποιούμε τόσο τους πόρους του ΕΣΠΑ όσο και εκείνους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, αναπτύξαμε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το νέο Ταμείο Υποδομών, ενώ εξασφαλίσαμε και πρόσθετα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».
Κάθε ενδιαφερόμενη δημοτική αρχή έχει τη δυνατότητα να υποβάλει μόνο μία πρόταση για χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται και το κόστος της μελέτης που πρέπει να υποβληθεί μετά την έγκριση του προγράμματος.
Το τελευταίο στοιχείο είναι ο «αδύνατος κρίκος» που εμπόδιζε τους δήμους να επωφελούνται από κοινοτικά προγράμματα, αφού οι περισσότεροι δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες για την εκπόνηση των μελετών και των φακέλων των έργων.
Αναλαμβάνουν όμως δύο δεσμεύσεις: να εξασφαλίζονται τουλάχιστον 25 θέσεις εργασίας και να ολοκληρώσουν τις κατασκευαστικές εργασίες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, οπότε λήγει η περίοδος απορρόφησης των κονδυλίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ.
Τα προτεινόμενα κτίρια, με βάση την υπουργική απόφαση, πρέπει να ανήκουν στον δήμο τουλάχιστον για 15 χρόνια, να έχουν επιφάνεια πάνω από 500 τετραγωνικά, να βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, ενώ οι προτεινόμενες χρήσεις να διασφαλίζουν συνεχή λειτουργία τουλάχιστον για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και οκτώ μήνες τον χρόνο.
Πηγή γραφήματος : «Εφημερίδα των Συντακτών»
Το ύψος της επιδότησης
Με βάση τα σχέδια για την «επόμενη ημέρα» που θα υποβάλουν οι δημοτικές αρχές, διαμορφώνεται και το ύψος της επιδότησης.
Με αυτόν τον δείκτη, οι επενδυτικές προτάσεις χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες:
Το 80% του ακινήτου αξιοποιείται για αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις, που παρέχονται δωρεάν προς τους πολίτες και το υπόλοιπο σε βοηθητικές δραστηριότητες που εκμισθώνονται μετά από διαγωνισμό. Η επιδότηση καλύπτει το 100% της δαπάνης και έως 2,5 εκατ. ευρώ.
Αξιοποίηση του συνόλου της επιφάνειας του κτιρίου για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που παρέχονται με οικονομικό αντάλλαγμα. Η επιδότηση αφορά το 80% της δαπάνης και δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ.
Ανάδειξη ολόκληρου του κτιρίου σε ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο ή «θερμοκοιτίδα» (χώρος ανάπτυξης νέων τεχνολογιών). Η επιδότηση περιορίζεται στο 35% της δαπάνης για επιλέξιμα έργα, όπως περιγράφονται στον κανονισμό ΓΑΚ 651/2014.
Διάθεση του 80% του κτιρίου για στέγαση δημοτικών υπηρεσιών ή δωρεάν παραχώρηση σε κοινωνικό φορέα, ενώ το υπόλοιπο 20% σε βοηθητικές χρήσεις. Η επιδότηση καλύπτει το 100% της δαπάνης, που δεν μπορεί να υπερβεί τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Συνδυασμός όλων των παραπάνω κατηγοριών, με επιδότηση στο 100% των δαπανών και έως 2,5 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι δεν περιλαμβάνονται εμπορικές χρήσεις ή ξενοδοχείο.
Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών» – Ρεπορτάζ: Χαρά Τζαναβάρα
aftodioikisi.gr