Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Αύξηση δασικών πυρκαγιών, μείωση καμμένων εκτάσεων

Αύξηση δασικών πυρκαγιών, μείωση καμμένων εκτάσεων

Αύξηση σε σχέση με πέρυσι (από αρχές έτους ως τέλος Οκτωβρίου) κατά 17,3% παρουσίασε ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών ενώ η εικόνα των καμένων εκτάσεων παρουσιάζει μείωση κατά 40,7% σε σχέση με το 2016 ενώ για το τρίμηνο Ιούνιος - Αύγουστος παρατηρήθηκε μείωση των πυρκαγιών κατά 13,8% και των καμένων εκτάσεων κατά 44%.


 Επίσης ως προς τα αίτια των πυρκαγιών το 12,28% ήταν άγνωστη, το 32,11% από αμέλεια, το 50,49% από πρόθεση, το 2,66% τυχαία και από φυσική αιτία το 2,47%. Από τις σχηματισθείσες δικογραφίες έχει αποδοθεί ευθύνη σε 242 άτομα εκ των οποίων 210 (86,77%) για εμπρησμό από αμέλεια και 32 (13,23%) για πρόθεση. Διαδικασία αυτοφώρου ακολουθήθηκε για 166 άτομα, από τα οποία 141 αφορούσαν αμέλεια και 25 πρόθεση καταγράφοντας αύξηση 3% σε σχέση με το 2016 και 43% με το 2015 ενώ προφυλακίστηκαν τρία άτομα.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας για την παρουσίαση του έργου «Ψηφιακή υπηρεσία ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς» που έγινε παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, του Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου ΠΣ Βασίλειου Καπέλιου και σύσσωμης της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως έγινε γνωστό: «Από αρχές του έτους μέχρι και τέλος Οκτωβρίου εκδηλώθηκαν 9.656 πυρκαγιές με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται στα 216.960 στρέμματα. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του έτους 2016 ήταν 7.983 και 365.869 στρέμματα…Εξετάζοντας την εικόνα του καυτού τριμήνου Ιουνίου- Αυγούστου, διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν ανήλθε στις 3.472 πυρκαγιές και το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 135.092 στρέμματα. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του 2016 ήταν 4.029 πυρκαγιές και 237.415 στρέμματα.»

Υπογραμμίστηκε ακόμη ότι «η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε την 1 Ιουλίου, στην περιοχή της Αρεόπολης της Ανατολικής Μάνης, η οποία έκαψε συνολικά 18.000 στρέμματα, ακολούθησε η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στη Νήσο της Ζακύνθου στην περιοχή Ορθονίες, με 2.200 στρέμματα και η πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο Αττικής στην περιοχή Καλύβια Θωρικού, με 3.400 στρέμματα. Ο μήνας Αύγουστος ξεκίνησε με τη πυρκαγιά στη νήσο των Κυθήρων στις 4 Αυγούστου, η οποία έκαψε συνολικά 20.000 στρέμματα. Ακολούθησαν 3 πυρκαγιές στη Νήσο της Ζακύνθου, με μεγαλύτερη, την πυρκαγιά στην περιοχή Κοιλιωμένος, με 11.000 στρέμματα. Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο κατά την αντιπυρική περίοδο έφτασαν τις 111, ενώ από τις αρχές του έτους τις 135. Η πυρκαγιά στην περιοχή του Καλάμου Αττικής ξεκίνησε το απόγευμα της 13 Αυγούστου, η οποία κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα, κοντά σε κατοικημένες περιοχές και έκαψε συνολικά 20.500 στρέμματα. Στις 21 Αυγούστου ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Νομό Κορινθίας στη περιοχή Ρυτό, με 3.750 στρέμματα. Ακολούθησε η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο στις 26 Αυγούστου, με 14.000 στρέμματα. Ενώ το μήνα Σεπτέμβριο στις 11, ξεκίνησε πυρκαγιά, στην περιοχή Σαντομέρι, του Νομού Αχαΐας η οποία έκαψε συνολικά 8.000 στρέμματα και στις 20 Σεπτεμβρίου, πάλι στο Νομό Κορινθίας στην περιοχή Νεμέα, η οποία έκαψε συνολικά 2.800 στρέμματα.»

Επιπλέον αναφέρθηκε ότι «φέτος, σε ποσοστό 73,91% του συνόλου των αγροτοδασικών πυρκαγιών, ο χρόνος που χρειάστηκαν για να ελεγχθούν δεν ξεπέρασε τις 3 ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 95,89 % του αριθμού των πυρκαγιών αφορούσε καμένες εκτάσεις έως και 50 στρεμμάτων, σε 18 πυρκαγιές η καμένη έκταση κυμάνθηκε από 1000 έως 5000 στρέμματα, ποσοστό ίσο με 0,19%, ενώ μόλις το 0,05% που αντιστοιχεί σε μόνο 5 περιστατικά, η καμένη έκταση ξεπέρασε τα 5.000 στρέμματα».

Επιπροσθέτως «το Πυροσβεστικό Σώμα στη διαδικασία ανάπτυξης του έργου «Ψηφιακή Υπηρεσία Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς» κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, έθεσε σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή Engage, σε όλες τις Υπηρεσίες του Σώματος, σε όλη την επικράτεια. Η παραπάνω εφαρμογή, ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό την επιχειρησιακή λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, δίνοντας στοιχεία σε πραγματικό χρόνο, όπως το σημείο έναρξης πυρκαγιάς, την απεικόνιση των οχημάτων στη περιοχή της πυρκαγιάς, αλλά και την κατάσταση τους. Μέσω της εφαρμογής δόθηκε η δυνατότητα από τις επίγειες δυνάμεις να αποστείλουν εικόνες και βίντεο από τα μέτωπα των πυρκαγιών. Επίσης χρησιμοποιήθηκε για επιτήρηση και περιπολίες το μη επανδρωμένο σκάφος του Πυροσβεστικό Σώματος, κομμάτι του παραπάνω έργου, το οποίο βοήθησε σε μεγάλο βαθμό το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, κυρίως στις περιοχές της Αττικής, των Ιονίων Νήσων και της Ρόδου.»

Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ο οποίος αναφερόμενος στα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θεωρούμε πως η φετινή χρονιά ήταν μια αποτελεσματική χρονιά με ιδιαίτερες δυσκολίες τόσο σε θέματα που αφορούσαν το προσωπικό αλλά και τα μέσα. Με το τελικό αποτέλεσμα όμως, επιβεβαιώθηκε ότι η συνεργασία με όλους τους φορείς, η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας, η ευελιξία στη χρησιμοποίηση και αξιοποίηση του προσωπικού ήταν παράγοντες που πραγματικά συνέδραμαν σημαντικά στις επιδιώξεις μας και ενίσχυσαν το επιχειρησιακό μας έργο»

Ο κ Τόσκας κατά την ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Μόνο έτσι με έναν αντικειμενικό ρεαλιστικό απολογισμό μπορείς να σχεδιάσεις τα επόμενα βήματα σου, γιατί δυστυχώς λόγω της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών δεν υπάρχει κανένα περιθώριο που ίσως υπήρχε πριν 15-20 χρόνια για να ξεκουραστούν οι δυνάμεις και να αναδιοργανωθούν, αλλά πρέπει με το που τελειώνει μια αντιπυρική περίοδος να ξεκινάς τα επόμενα βήματα, διότι κανένα περιθώριο χρόνου δυστυχώς δεν υπάρχει ».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου είπε: «Το Πυροσβεστικό Σώμα έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και παρόλο που αυξήθηκαν οι θερμές ημέρες και οι μέρες με δυνατό άνεμο ήταν πάρα πολλές, οι καμένες εκτάσεις ήταν μειωμένες κατά 40% σε σχέση με πέρσι παρότι ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν αυξημένος κατά 17%. Είχαμε πολλές πυρκαγιές αλλά λιγότερες καμένες εκτάσεις. Το μοντέλο της δασοπυρόσβεσης αλλά και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του πυροσβεστικού σώματος έφερε αυτά τα αποτελέσματα και πάντα βέβαια υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αυτό θα γίνει με συνεχή εκπαίδευση, ανταλλαγή γνώσεων όπως είπα και πριν και εμπειριών και με ένα πιο ευέλικτο σχήμα επέμβασης.»


http://www.tovima.gr/