Δεν είναι μια και δυο οι φορές που ανοίξαμε κρασιά και τα βάλαμε στο ψυγείο. Πόσο διαρκούν όμως;
Σύμφωνα με τον οινολόγο, Collin Lilly, όχι. “Πιστεύω ότι όταν ανοίγεις ένα μπουκάλι κρασί, κάνεις μια προσωπική επένδυση και θα πρέπει να το πίνεις ολόκληρο σε μία νύχτα”, δηλώνει.
“Όταν καταναλώνεις το μισό μπουκάλι κρασί, το υπόλοιπο γεμίζει από ένα κενό αέρος. Με τον καιρό, οι φαινόλες, οι ενώσεις δηλαδή που επηρεάζουν τη γεύση του κρασιού, διαλύονται και αλλοιώνουν τη γεύση του ποτού”. Άσχημα τα νέα δηλαδή…
Άρα μάλλον να μην ανοίγουμε εκείνο το δεύτερο μπουκάλι, έτσι; “Όχι, δεν αξίζει τα χρήματα”, απαντά η οινολόγος. “Το κρασί συνεχίζει να ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα”. Το καλύτερο είναι να το καταναλώνεις μέσα σε 4-6 ώρες από το άνοιγμα. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η γεύση του μπορεί να αλλάξει ελαφρώς, αλλά προς το καλύτερο, σε αντίθεση με το εάν το αφήσεις για πάνω από 24 ώρες.
Για να είμαστε ξεκάθαροι: Εάν το αφήσεις στο ψυγείο για μερικές μέρες, θα χαλάσει και θα σου προκαλέσει στομαχόπονο; Όχι. Σε καμία περίπτωση. Απλά θα χάσει λίγο τη μεστή του γεύση και το πλούσιο άρωμά του. Εάν, ωστόσο, σου αρέσει να πίνεις 2-3 φορές την βδομάδα ένα ποτηράκι, δεν χάθηκε κι ο κόσμος! Μια χαρά θα το απολαύσεις.
πηγή: olivemagazine.gr