Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής O Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία

O Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία

Οταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια»

Το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής συνεχίζει τη σειρά των αφιερωματικών του εκθέσεων στους κορυφαίους έλληνες ποιητές.


Ετσι, μετά τον «Κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη: Ποιήση και Ζωγραφική», που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2011 και, τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την έκθεση «Κ.Π. Καβάφης – Ζωγραφισμένα: 40 Σύγχρονοι Ελληνες Δημιουργοί» που εκτέθηκε στην Αθήνα το 2013, τώρα παρουσιάζεται η συγκεκριμένη αυτή έκθεση και ο έλληνας ποιητής που έδωσε πνοή στην τέχνη του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε επιμέλεια του κριτικού τέχνης Τάκη Μαυρωτά, Διευθυντή του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη και με την συμπαράσταση του Παναγιώτη Ροϊλου, καθηγητή Νοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, κάτοχο της Εδρας «Γιώργος Σεφέρης» στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ( από την ίδρυση της οποίας συμπληρώνονται σαράντα χρόνια). 
Ο Τάκης Μαυρωτάς, αναφέρει σχετικά στον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης: «Εργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής μαρτυρούν, σε αυτή την έκθεση, πέρα από τη διαφορετικότητα των πλαστικών τους διατυπώσεων, την αλήθεια του περιεχομένου τους, τη δική τους ξεχωριστή κυρίαρχη ή διακριτική, ποιητική διάσταση. Σαράντα Ελληνες καλλιτέχνες, με φαντασία και ζωντάνια, μοιράζονται τη δημιουργία τους με την ποίηση του Σεφέρη. Καλλιτέχνες, που αξιοποιούν τις δυνατότητές τους να δουν πιο μακριά, με έναν βαθύτερο τρόπο, αμεσότερο και, σε αρκετές περιπτώσεις πρωτότυπο, τον ποιητικό του λόγο.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις εξής ενότητες : α) χειρόγραφα του Σεφέρη, τις πρώτες εκδόσεις του, καθώς και το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απενεμήθη από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών το 1963, καθώς και έργα και αντικείμενα (κολοκύθες, βότσαλα, ένα ξύλινο ερμάριο κ.α.), που ο ποιητής έχει ζωγραφίσει σε φάσεις της ζωής του, β) ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που τράβηξε από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι, την περίοδο 1918-1924 έως τα τελευταία του ταξίδια , και, οι οποίες ανήκουν στις συλλογές του ΜΙΕΤ από τις δωρεές της Μαρώς Σεφέρη και της κυρίας `Αννας Λόντου ( «Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης» - διοργάνωση & επιμέλεια Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης / Φωτογραφικό Αρχείο Γ. Σεφέρη) και τέλος γ) αποσπάσματα από κείμενα του ποιητή με σχόλια για το έργο τους από γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Τσαρούχη, Τάσσο, Γιάννη Ψυχοπαίδη.  Ανάμεσά τους έργα διακεκριμένων σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών εμπνευσμένων από την ποίησή του. Τους : Σπύρο Βασιλείου, Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Παναγιώτη Τέτση, Βασίλη Θεοχαράκη, Χρίστου Καρά, Κώστα Τσόκλη, Αλέκου Φασιανού, Αφροδίτης Λίτη, Θανάση Μακρή Χρήστου Μποκόρου, Εδουάρδου Σακαγιάν, Κώστα Παπανικολάου, Λήδας Κοντογιαννοπούλου κ.α. 

Να σημειώσουμε, πως, ο Γιώργος Σεφέρης είναι ο κατεξοχήν `Ελληνας ποιητής που έχει βιώσει σε βάθος το δράμα του νέου ελληνισμού. Ξεριζωμένος ο ίδιος, σύγχρονος Οδυσσέας, αναζητά την ταυτότητα της νέας πατρίδας, μελετώντας και προβάλλοντας την αυθεντική παράδοση, χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς κούφιες εξάρσεις προγονοπληξίας. Στοχαστικά μόνος, με μοναδικό ήθος και βαθιά θλίψη, καταγράφει και εκφράζει το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας». 

INFO
ΒαΣ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 3 Νοεμβρίου2017  έως 21 Ιανουαρίου 2018
Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 10.00 – 18.00 
www.thf.gr


http://www.protothema.gr/