Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Μηνιγγίτιδα: Όλα τα «όπλα» για να την προλάβουμε

shutterstock_276154772

Μπορεί να έχει τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης, όπως πυρετό, κεφαλαλγία, πόνους στους μυς, όμως η εξέλιξή της δεν έχει καμία σχέση με τις προαναφερθείσες ασθένειες.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος ή γνωστή ως μηνιγγίτιδα εκδηλώνεται με τις παραπάνω ενδείξεις, αλλά αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis. Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα σοβαρή και ελλοχεύει την πιθανότητα πρόκλησης αναπηρίας στο άτομο που θα νοσήσει ή ακόμη και τον θάνατο μέσα σε 24 ώρες. 
Ο καθένας από εμάς δυνητικά κινδυνεύει να νοσήσει από μηνιγγίτιδα, όμως οι ηλικιακές ομάδες που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες σε κίνδυνο είναι κυρίως τα βρέφη και τα νήπια ηλικίας μικρότερης των 5 ετών και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες (ηλικίες 15-24 ετών). Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως κώφωση, ακρωτηριασμό, τύφλωση, κινητικές αναπηρίες και νοητική υστέρηση. Τονίζεται, δε, ότι η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος αποτελεί το συχνότερο λοιμώδες αίτιο θανάτου σε παιδιά και εφήβους των ανεπτυγμένων χωρών που μέχρι να «κολλήσουν» την ασθένεια ήταν απολύτως υγιή. Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι το 10%-15% περίπου εκείνων που θα νοσήσουν θα καταλήξουν, ενώ σημαντικό ποσοστό των ασθενών (10%-20%) θα εμφανίσουν χρόνιες επιπλοκές.
Οι Έλληνες παιδίατροι προειδοποιούν ότι το περιβάλλον που αναμένεται να δημιουργηθεί από τον συνδυασμό άλλων επιδημιών μέσα στον χειμώνα, όπως της γρίπης, αλλά και των αναμενόμενων αναπνευστικών λοιμώξεων, θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση και της μηνιγγίτιδας. Ο δε βαθμός επικινδυνότητας της νόσου αυξάνεται δραματικά και από έναν ακόμη παράγοντα, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον τρόπο μετάδοσής της. Πιο συγκεκριμένα, το βακτήριο που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο.
Η καλύτερη πρόληψη κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι να διασφαλιστεί ότι οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμβολιάζονται με τα συνιστώμενα εμβόλια. Το θετικό είναι ότι στη χώρα μας υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τους πέντε πιο συχνούς τύπους της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου (A, B, C, Y, W), με πιο πρόσφατο αυτό της οροομάδας Β, ο οποίος είναι και ο συχνότερος τύπος στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Επίσης στις αρχές του χρόνου αναμένεται ένα ακόμα εμβόλιο μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β, το οποίο θα απευθύνεται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες και έχει ήδη κυκλοφορήσει στην Αμερική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. ■
http://www.kathimerini.gr/
Περιοδικό "Κ"