Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο και ειδικά προβλήματα αϋπνίας
Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και η διαρκής επαφή με τις φωτεινές οθόνες (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις, tablet, κινητά τηλέφωνα) περιορίζουν την ικανότητα του οργανισμού μας να παράγει μελατονίνη και άρα να αποκοιμηθεί ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Προτού όμως κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας για τα προβλήματα αϋπνίας που τυχόν αντιμετωπίζετε, δείτε μερικές αιτίες που μπορεί να σας προκαλούν αϋπνία και δεν τους γνωρίζατε μέχρι τώρα.
Έχετε προδιάθεση
Εκείνοι που δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν με φυσικό τρόπο ίσως αντιμετωπίζουν κάποιο βιολογικό πρόβλημα ως προς το γιατί τους συμβαίνει αυτό. Οι λόγοι ίσως έχουν να κάνουν με κάποιο μοναδικό συνδυασμό χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Είναι επίσης πιθανό να έχουν μεγαλώσει με κακές συνήθειες ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι δεν τηρούν ένα κανονικό πρόγραμμα στον ύπνο τους.
Σας συμβαίνει ξαφνικά και μετά το σκέφτεστε διαρκώς
Είναι ένα κλασικό παράδειγμα που συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. Μπορεί για διάφορους λόγους να αντιμετωπίσετε δυσκολία στον ύπνο για μερικές μέρες και στη συνέχεια, ακριβώς επειδή ανησυχείτε έντονα ότι μπορεί να υποφέρετε από αϋπνία, αυξάνετε άθελά σας το στρες στον οργανισμό σας και έτσι μια παροδική περίοδος αϋπνίας, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.
Συνδέεται με την κατάθλιψη
Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει υπνικές διαταραχές και αντίστροφα. Είναι συχνά δύσκολο να πει κανείς τι συμβαίνει πρώτο από τα δύο. Μια πρόσφατη αυστραλιανή έρευνα έδειξε ότι η αϋπνία συνδέεται με την κατάθλιψη, το αυξημένο άγχος και τις κρίσεις πανικού στους εφήβους, ενώ μια καναδική έρευνα του 2013 διαπίστωσε ότι η ταυτόχρονη θεραπεία των δύο παθήσεων (αϋπνία και κατάθλιψη) μπορεί εξίσου ταυτόχρονα να βελτιώσει τα συμπτώματα και των δύο.
http://www.aftodioikisi.gr