Επιστήμονες στις ΗΠΑ μεταμόσχευσαν βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών γυναικών στις ωοθήκες τους και με τον τρόπο αυτό ανέστρεψαν την πρόωρη εμμηνόπαυση και έδωσαν νέες ευκαιρίες γονιμότητας.
Η τεχνική, που δοκιμάσθηκε με επιτυχία πειραματικά σε αρκετές γυναίκες, εξαφανίζει την ανάγκη της ορμονοθεραπείας λόγω της πρόωρης εμμηνόπαυσης.
Στόχος των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν μια νέα θεραπεία, που θα αντικαθιστά την μακρόχρονη ορμονική θεραπεία (η οποία συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου) με μια εφάπαξ μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Η θεραπεία θα βοηθήσει επίσης τις γυναίκες που έχουν σοβαρά συμπτώματα λόγω της εμμηνόπαυσης και αναγκάζονται να πάρουν ορμόνες.
Η θεραπεία δοκιμάσθηκε σε 33 γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, μια διαταραχή που σταματά την περίοδο περίπου στο 1% των γυναικών πριν την ηλικία των 40 ετών. Σχεδόν όλες οι γυναίκες αυτές, καθώς δεν μπορούν να παράγουν ωάρια, αδυνατούν να κάνουν παιδί.
«Η βλαστοκυτταρική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για τη θεραπεία δύσκολων περιπτώσεων γυναικείας υπογονιμότητας» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής γυναικολογίας και μαιευτικής Αϊμάν Αλ-Χεντί του Πανεπιστημίου του Σικάγο, σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου».
«Οι ασθενείς με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια αδυνατούν να παράγουν τα δικά τους ωάρια. Επίσης έχουν εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές διάθεσης και κολπική ξηρότητα. Αν θέλουν να μείνουν έγκυες, πρέπει να δανεισθούν ωάρια από υγιείς δωρήτριες, αλλά τότε τα παιδιά που θα γεννηθούν, δεν θα έχουν βιολογική σχέση με τις μητέρες τους», πρόσθεσε.
Η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια αυτή την εβδομάδα. Όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στην πιλοτική θεραπεία, είχαν ξανά περίοδο και οι εξετάσεις με υπερήχους έδειξαν ότι οι ωοθήκες τους είχαν πολλαπλασιασθεί σε μέγεθος.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr