Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Πολλοί νομίζουν ότι σήμερα είναι η Γιορτή της Γυναίκας. Να γιατί κάνουν λάθος




Από τον Αριστοφάνη στην Γαλλική Επανάσταση και από την Αμερική στην Κοπεγχάγη. Η Ημέρα της Γυναίκας είναι περισσότερα από ένα απλό «Χρόνια Πολλά».

Η σημερινή ημέρα της Γυναίκας δεν είναι από εκείνες που τις αξίζουν λουλούδια, κοσμήματα και αρώματα. Δε μιμείται αυτή των «Ερωτευμένων» ούτε τη γιορτή της «Μητέρας» και του «Πατέρα». Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια διεθνής ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Δικαιώματα που κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες και ανθρώπινες θυσίες. Των γυναικών.

Η ιστορία της 8ης Μαρτίου

Δυστυχώς στις μέρες μας η ημέρα αυτή έχει χάσει το πολιτικό της μήνυμα. Αφενός εμπορευματοποιήθηκε και αφετέρου εκλήφθηκε ως ευκαιρία για να εκφράσουν οι άνδρες την αγάπη τους στις γυναίκες. Όμως η ημέρα αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους κατάφεραν να γράψουν ιστορία.
Πώς ξεκίνησαν όλα;
Για μερικούς η πρώτη «φεμινιστική» απεργία καταγράφτηκε στην κωμωδία του Αριστοφάνη, την «Λυσιστράτη», η υπόθεση της οποίας έχει να κάνει με τη σεξουαλική απεργία που κηρύσσουν οι γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης, προσπαθώντας έτσι να πείσουν τους άντρες τους να σταματήσουν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Για τους περισσότερους όμως τα πρώτα δείγματα είχαν δοθεί κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασηςτότε που οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν στις Βερσαλλίες, «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα».
1908 στην Νέα Υόρκη.  Περίπου 15.000 γυναίκες παρελαύνουν στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Ήταν τότε που το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα» ακούγονταν σε όλους τους δρόμους της μεγαλούπολης. Οι γυναίκες με το ψωμί περιέγραφαν την οικονομική ασφάλεια και με τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Πάντως, για πρώτη φορά, η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στις 28 Φεβρουαρίου του 1909, θέλοντας να τιμήσουν αυτό που τόλμησαν να κάνουν οι γυναίκες ένα χρόνο πριν. Ο εορτασμός της θα καθιερωθεί το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin σε ένα Διεθνές Σοσιαλιστικό Κογκρέσο στην Κοπεγχάγη. Γυναίκες αντιπρόσωποι από 17 χώρες ενέκριναν ομόφωνα αυτήν την πρόταση.
Το 1911, ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Κοπεγχάγης, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 19 Μαρτίου στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο γυναίκες και άνδρες συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις. Εκτός από το δικαίωμα του εκλέγειν και του δημοσίου αξιώματος, οι διαδηλωτές απαίτησαν το δικαίωμα όλων των γυναικών στην εργασία, την επαγγελματική κατάρτιση και τον τερματισμό των διακρίσεων στην εργασία.
Δώδεκα χρόνια μετά τον αγώνα και τη διαμαρτυρία του 1908 στη Νέα Υόρκη, οι γυναίκες έλαβαν το δικαίωμα ψήφου στις ΗΠΑ μετά και την επικύρωση της 19ης τροποποίησης του αμερικανικού Συντάγματος. Η γυναίκες στην Βρετανία ψήφισαν γα πρώτη φορά το 1928, στην Γαλλία το 1944 ενώ η Ινδία χορήγησε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες το 1950.
Μια ακόμα πολύ σημαντική ημερομηνία είναι αυτή στις 8 Μαρτίου του 1957. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Χρειάστηκε να περάσουν δυο χρόνια ώστε οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις να οργανώσουν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών, συνεχίζοντας ουσιαστικά τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.

Τι γίνεται σήμερα;

Σύμφωνα με έρευνα της eCard Shack, σήμερα οι γυναίκες κατά μέσο όρο αντιπροσωπεύουν μόνο το 23,5% των αντιπροσώπων στα κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο. Στην Ινδία, από τις 543 έδρες όπου οι υποψήφιοι εκλέγονται σε δημοκρατικές ελεύθερες εκλογές, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 11,8% της συνολικής εκπροσώπησης, στην τρέχουσα κυβέρνηση. Όπως έχει ειπωθεί από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων δε θα κλείσει μέχρι το 2186.
http://mikropragmata.lifo.gr/