Νέα επιστημονική ανάλυση υποδεικνύει ότι η απουσία έκθεσης στα μικρόβια νωρίς στη ζωή ίσως να παίζει καθοριστικό ρόλο για την αύξηση διεθνώς της παιδικής λευχαιμίας!
Η ανάλυση φέρει την υπογραφή του καθηγητή Mel Greaves, ο οποίος ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με τη νόσο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Reviews Cancer (https://tinyurl.com/y7xm3zb6).
Είναι αλήθεια ότι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία στα παιδιά είναι πιο συχνή στις εύπορες χώρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι παίζει ρόλο ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Κατά καιρούς, έχουν ενοχοποιηθεί τα κινητά τηλέφωνα, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, διάφορες χημικές ουσίες έως και τα τα δίκτυα Wi-Fi.
Ο Βρετανός καθηγητής από το Institute of Cancer Research, ο οποίος συνεργάστηκε με ερευνητές από όλο τον κόσμο, υποστηρίζει ότι υπάρχουν τρία στάδια που οδηγούν στην ασθένεια:
- Μια φαινομενικά ασταμάτητη γενετική μετάλλαξη που συμβαίνει μέσα στη μήτρα.
- Στη συνέχεια, η έλλειψη έκθεσης σε μικρόβια κατά το πρώτο έτος της ζωής αποτυγχάνει να διδάξει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει σωστά τις απειλές.
- Τα δύο προηγούμενα ετοιμάζουν το έδαφος για μια μόλυνση να έρθει στην παιδική ηλικία, να προκαλέσει μια ανοσοποιητική δυσλειτουργία και λευχαιμία.
Ο καθηγητής αναφέρει ότι «η έρευνα δείχνει έντονα ότι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία έχει σαφή βιολογική αιτία και προκαλείται από ποικίλες λοιμώξεις σε παιδιά με προδιάθεση τα ανοσοποιητικά συστήματα των οποίων δεν έχουν οχυρωθεί σωστά». Υπάρχουν αρκετά στοιχεία, που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία:
- Μία επιδημική έξαρση της γρίπης των χοίρων στο Μιλάνο, που οδήγησε σε 7 παιδιά να εμφανίσουν λευχαιμία.
- Μελέτες που δείχνουν παιδιά που πήγαν σε βρεφονηπιακό σταθμό ή είχαν μεγαλύτερα αδέλφια, τα οποία τα εκθέτουν σε βακτήρια, είχαν χαμηλότερα ποσοστά λευχαιμίας.
- Ο θηλασμός – ο οποίος προάγει καλά βακτήρια στο έντερο – προστατεύει από τη λευχαιμία.
- Χαμηλότερα ποσοστά λευχαιμίας σε παιδιά που γεννιούνται κολπικά παρά με καισαρική τομή, η οποία μεταφέρει λιγότερα μικρόβια.
- Τα ζώα που γεννήθηκαν εντελώς απαλλαγμένα από μικρόβια ανέπτυξαν λευχαιμία όταν εκτέθηκαν σε λοίμωξη.
Βέβαια, οι διαπιστώσεις της ανάλυσης δεν ρίχνουν την ευθύνη στους γονείς ότι είναι υπερβολικά υγιεινοί. Μάλλον δείχνει ότι υπάρχει ένα αντίτιμο, για την πρόοδο που κάνουμε στην κοινωνία και την ιατρική.
Όμως, ο Greaves τονίζει: «η πιο σημαντική συνέπεια της ανάλυσης είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις παιδικής λευχαιμίας είναι πιθανόν να αποφευχθούν». Το όραμά του είναι να δίνει στα παιδιά ένα ασφαλές κοκτέιλ βακτηρίων – όπως σε ένα ποτό γιαουρτιού – το οποίο θα βοηθήσει στην εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η ιδέα απαιτεί περαιτέρω έρευνα.
Πάντως, ένας άλλος καθηγητής, ο Charles Swanton, επικεφαλής του Cancer Research UK, «η λευχαιμία στο παιδί είναι σπάνια και σήμερα δεν είναι γνωστό τι ή αν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει για να το αποτρέψει είτε από ιατρούς είτε από γονείς. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους γονείς ενός παιδιού που έχει ή είχε λευχαιμία, ότι δεν υπάρχει τίποτα που να γνωρίζουμε ότι θα μπορούσε να γίνει για να αποφευχθεί η ασθένειά του».
https://virus.com.gr