Τον Προκόπη Παυλόπουλο προτείνει η κυβέρνηση για το αξίωμα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Τρίτης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Προκόπης Παυλόπουλος με το κύρος και τη δημοκρατική του συνείδηση μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τον λαό και τη χώρα» είπε ο κ. Τσίπρας αιτιολογώντας την επιλογή του.
Ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα από τους βουλευτές.
«Ακουσα με ενδιαφέρον την πράγματι εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε προτού ανακοινώσει το όνομα του κ. Παυλόπουλου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η επιλογή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία».
«Η Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντί στην ιστορία της, ούτε διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης, ο οποίος να χαίρει αποδοχής και από τη Βουλή».
Η ονομαστική ψηφορορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί στη Βουλή την Τετάρτη στις 19.30. Σε αυτή την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται η πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνόλου των βουλευτών.
«Κύκλοι στην ευρωζώνη θέλουν να μας υπονομεύσουν»
«Συγκεκριμένοι κύκλοι στην ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση» κατήγγειλε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν από το χθεσινό Eurogroup είχε τεθεί υπόψη μας σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος. Κινούμενοι στα όρια των κόκκινων γραμμών μας, αποδεχθήκαμε το προσχέδιο Μοσκοβισί» είπε ο κ. Τσίπρας.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, «ο κ. Ντεϊσελμπλούμ αντικατέστησε το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος με άλλο 15 λεπτά πριν από το Eurogroup, προκειμένου να μας εξωθήσει σε μη συμφωνία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
«Κάποιοι θέλουν τεχνητά να δημιουργήσουν κλίμα δήθεν ομοφωνίας των 18 στο Eurogroup» συμπλήρωσε.
«Δεν εκβιαζόμαστε και δεν εκβιάζουμε»
«Δεν ξεπεράσαμε σε τρεις εβδομάδες τα προβλήματά μας. Ομως ο πολίτης δεν αισθάνεται πλέον την απαξίωση και τον εκνευρισμό. Δεν μπορούν κάποιοι να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι αποικία» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται και δεν εκβιάζει κανέναν, αλλά συνομιλεί ως ισότιμος εταίρος στην ΕΕ».
«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις προγραμματικές μας δηλώσεις» ξεκαθάρισε.
«Τη λύση θα τη δώσουν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης. Η διαπραγμάτευση δεν είναι τεχνική, αλλά βαθιά πολιτική και μάλιστα γεωπολιτική» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Ο Σόιμπλε εκφράστηκε υποτιμητικά για τους Ελληνες»
«Για πρώτη φορά κάποιοι λένε "όχι" και το εννοούν», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «ο κ. Σόιμπλε έχασε την ψυχραιμία του και εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στους Έλληνες».
«Θα του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό. Αυτούς να λυπάται» είπε χαρακτηριστικά.
«Ο ελληνικός λαός έχει στενές σχέσεις αλληλεγγύης με τους λαούς της Ευρώπης. Με τον γερμανικό λαό δεν μας χωρίζει τίποτε και δεν βοηθά ένα εκατέρωθεν κλίμα αντιπαράθεσης» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Δεν μας εκφράζει η γελοιογραφία με τον Σόιμπλε Ναζί»
Παράλληλα, αναφερόμενος στη γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε στην «Αυγή» και παρουσίαζε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών με στολή Ναζί, είπε: «Εξέπεμψε ατυχές πολιτικό μήνυμα η γελοιογραφία που εμφάνιζε τον κ. Σόιμπλε ως Ναζί. Δεν εκφράζει την κυβέρνηση και τον λαό μας».
Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «οι κόκκινες γραμμές που χαράσσει η Ελλάδα είναι οι κόκκινες γραμμές όλων των λαών της Ευρώπης».
«Οι λαοί προσβλέπουν σε εμάς για απαλλαγή από την καταστροφική πολιτική της λιτότητας και στροφή σε αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη».
Επίσης ανέφερε ότι «η σωτηρία δεν θα έρθει επιμένοντας στο λάθος, όπως ζητούν δανειστές αλλά και δυνάμεις στην Ελλάδα».
«Θέλουμε συμφωνία χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικας», συνέχισε. «Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αποδοχή της αντίληψης ότι η δημοκρατία αποτελεί μια περιττή διαδικασία για τις χώρες που είναι σε προγράμματα στήριξης».
«Διαβεβαιώνουμε για μια ακόμα φορά ότι θα πρωτοτυπήσουμε και στο θέμα: να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε ενώπιον των πολιτών».
Τα πρώτα νομοσχέδια
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι την Πέμπτη θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των δημοπρασιών και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, «χωρίς αστερίσκους και ψιλά γράμματα».
Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα να ψηφιστούν οι ρυθμίσεις με τη ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους.
Το επόμενο νομοσχέδιο, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, θα βάζει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα, όπως είπε, ενώ σύντομα θα έρθουν στη Βουλή και τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης από τις πολιτικές του Μνημονίου.
Το αίνιγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Παράλληλα, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του βρίσκονται αντιμέτωποι και με ένα πολιτικό αίνιγμα που αφορά στην επιλογή του κυβερνητικού υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο Πρωθυπουργός φέρεται να επιθυμεί και να επιδιώκει ένα άνοιγμα προς την Κεντροδεξιά και την μετριοπάθεια, επιλέγοντας ένα πρόσωπο όπως ο επίτροπος στην ΕΕ Δημήτηρης Αβραμόπουλος - για τον οποίο πάντως δεν έχει μιλήσει ποτέ δημοσίως.
Μια τέτοια επιλογή, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ανοίγει έναν άτυπο «διάλογο», αν όχι συνεργασίας σίγουρα ανοχής, του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικές ομάδες και πολιτικά κόμματα προς τα δεξιά του, που εμφανίζονται και ως «υπερασπιστές» της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως υποστηρικτές δύσκολων νομοθετημάτων. Ολα αυτά βέβαια από τη στιγμή που υπάρξει τελικά μια συμφωνία με τους πιστωτές. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξάλλου τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.
Στον αντίποδα όμως, ένα σημαντικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται υπέρ της επιλογής για την Προεδρία της Δημοκρατίας ενός προσώπου με αριστερή ή κεντροαριστερή πολιτική ταυτότητα, στην λογική ότι «τώρα είναι η ώρα της Αριστεράς». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μανώλη Γλέζου που μίλησε για ανάγκη ολοκλήρωσης της βούλησης του ελληνικού λαού που «θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από την Αριστερά».
Η στάση αυτή ταυτίζεται εν πολλοίς και με την «σκληρή γραμμή» έναντι πιστωτών, εταίρων κλπ., σύμφωνα με την οποία καμία υποχώρηση δεν θα πρέπει να γίνει και σε κανένα πεδίο.
http://www.tanea.gr/