Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Φρένο στις χρηματοδοτήσεις για καφετέριες, μπαρ, σουβλατζίδικα, μαγαζιά εστίασης από τις τράπεζες

Οι συνολικές χρηματοδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στο πρώτο τετράμηνο του έτους ανέρχονται σε 220 εκατ. ευρώ.

Tην επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το  αναπτυξιακό  μοντέλο που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια  της κρίσης στον τομέα μικρών  και  μεσαίων επιχειρήσεων επισημαίνουν επιτελικά στελέχη συστημικών τραπεζών. Καφετέριες, μπαρ, σουβλατζίδικα, μαγαζιά εστίασης, ντελίβερι, φούρνοι, τυροπιτάδικα  και ό,τι  σχετίζεται με το  φαγητό  κάθε ώρα της ημέρας αποτελεί ένα από τα κύρια αιτήματα για χρηματοδότηση την περίοδο της κρίσης από το τραπεζικό σύστημα, αναφέρουν διευθυντικά στελέχη χρηματοδοτήσεων τραπεζών με τα οποία επικοινώνησε η «Κ».


«Το μοντέλο αυτό ανάπτυξης δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί διότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι βιώσιμο αλλά ευκαιριακό», τονίζουν τραπεζικά στελέχη. Οπως αναφέρουν, υπολογίσιμος αριθμός εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχασαν την εργασία τους στη διάρκεια της κρίσης επένδυσαν από την αποζημίωσή τους κεφάλαια από 8.000 και 15.000 ευρώ για να ανοίξουν μια επιχείρηση στον τομέα αυτό, προσφεύγοντας παράλληλα και στον τραπεζικό δανεισμό. Με την ενοικίαση ενός χώρου ελαχίστων τετραγωνικών και με εργασία των ιδίων και συγγενικών προσώπων, ο στόχος είναι η επιχείρηση να παράγει κέρδη ανάλογα με δύο - τρεις μισθοδοσίες. Οπως όμως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, 8 στις 10 επιχειρήσεις τέτοιου είδους κλείνουν μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους και για τον λόγο αυτό το τραπεζικό σύστημα έχει βάλει φρένο σε αιτήματα χρηματοδοτήσεών τους, χωρίς φυσικά αυτό να αποτελεί κανόνα, καθώς καινοτόμες ιδέες και με βιώσιμα επιχειρηματικά πλάνα για επιχειρήσεις του είδους θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται.

Κεφάλαια κίνησης

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ», στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι συνολικές χρηματοδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ανέρχονται σε 220 εκατ. ευρώ περίπου, αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τετράμηνο. Η αύξηση όμως των χρηματοδοτήσεων ήταν αποτέλεσμα της κρίσης, καθώς αφορά κυρίως κεφάλαια κίνησης που ζητούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις-πελάτες τραπεζών που λόγω αλλαγής του τρόπου λειτουργίας συναλλακτικού κύκλου, σε συνδυασμό με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, χρειάζονται πλέον άμεσα μετρητά για μια σειρά συναλλαγών (για πληρωμή προμηθευτών κ.λπ.). Στις εταιρείες που ζητούν κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδοτούνται συγκαταλέγονται εξωστρεφείς βιώσιμες επιχειρήσεις από τους τομείς παραγωγής και τυποποίησης τροφίμων με καινοτόμους μεθόδους, αγροτικών προϊόντων, γεωργικού εφοδιασμού και ζωοτροφών, πληροφορικής, εταιρείες συμβούλων, γραφεία ταξιδιών, μεταφορικές εταιρείες κ.λπ. Οι συγκεκριμένοι τομείς θα αποτελέσουν και το κέντρο βάρους των χρηματοδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όταν αποκατασταθεί η ρευστότητα.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό, που δεν είναι μεγαλύτερο από το 20% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς μικρομεσαίες, κινήθηκε για χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων που σχεδόν έχουν παγώσει και αφορά κυρίως χρηματοδοτήσεις για επέκταση τουριστικών μονάδων με νέες πτέρυγες, ανακαινίσεις, κατασκευή βιλών προς ενοικίαση κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι 7 στα 10 δάνεια στον τομέα των μικρομεσαίων εγκρίνονται και αυτό οφείλεται τόσο στη μειωμένη ζήτηση, καθώς όλοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για οποιοδήποτε νέο επενδυτικό σχέδιο, όσο και στο γεγονός ότι οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι δεν έχουν πλέον πιθανότητες να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες.
Έντυπη