Μόνο από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων χορηγούνται πλέον τα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
«Με το καλημέρα» της απόφασης, ωστόσο, τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα βρέθηκαν αντιμέτωπα με ελλείψεις, λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης. Το νοσοκομείο «Λαϊκό» δεν μπόρεσε χθες να χορηγήσει χημειοθεραπεία σε 40 καρκινοπαθείς.
Στο «Ανδρέας Συγγρός» παρατηρήθηκε έλλειψη τεσσάρων αντιρετροϊκών φαρμάκων προκειμένου να καλυφθούν οι οροθετικοί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε παράκληση προς φαρμακευτικές επιχειρήσεις να δώσουν φάρμακα, χωρίς να έχει εκδοθεί αριθμός διαδικτυακής ανάρτησης (ΑΔΑ), όπως προβλέπει ο νόμος!
Τα φάρμακα του νόμου 3816/10 για σοβαρές παθήσεις είναι νοσοκομειακής χρήσης και χορηγούνταν παλαιότερα από τα δημόσια νοσοκομεία σε εξωτερικούς ασθενείς. Με την κρίση, ωστόσο, μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση και τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν ήταν πλέον σε θέση να τα δώσουν.
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί αναγκάζονταν τότε να αναγράψουν «στερείται» στη συνταγή του ΕΟΠΥΥ και να παραπέμψουν τους ασθενείς σε άλλο νοσοκομείο. Προκλήθηκε χάος, με τους ασθενείς να αναζητούν τα φάρμακά τους πολλές φορές άσκοπα. Για να λυθεί το πρόβλημα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να τα χορηγεί από τα φαρμακεία του Οργανισμού.
Εγκύκλιος
Με εγκύκλιό του ο υπουργός Υγείας επαναφέρει το παλαιό καθεστώς. Ο Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει ότι τα νοσοκομειακά φάρμακα θα χορηγούνται αποκλειστικά από τα νοσοκομεία, στους προϋπολογισμούς των οποίων έχουν προβλεφθεί αυξημένες πιστώσεις.
Με εγκύκλιό του ο υπουργός Υγείας επαναφέρει το παλαιό καθεστώς. Ο Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει ότι τα νοσοκομειακά φάρμακα θα χορηγούνται αποκλειστικά από τα νοσοκομεία, στους προϋπολογισμούς των οποίων έχουν προβλεφθεί αυξημένες πιστώσεις.
Για τον λόγο αυτό ?τονίζει? δεν θα παραπέμπονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι, με την ένδειξη «στερείται» επί των συνταγών. Καθιστά υπεύθυνες για την τήρηση της απόφασης τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και των νοσοκομείων, με τις οποίες έχει σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας. Στη σύσκεψη θα επισημανθούν οι χθεσινές δυσλειτουργίες και θα ζητηθεί από τους διοικητές να δείχνουν ευαισθησία, καθώς το θέμα αφορά ανθρώπους με σοβαρά νοσήματα.
Αποκαλυπτική της ταλαιπωρίας είναι η μαρτυρία στο «Εθνος» της Ζωής Γραμματόγλου, προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ:
«Οι καρκινοπαθείς βλέπουμε σαν θεούς τους γιατρούς και τα φάρμακα. Τι να πω στους πάσχοντες όταν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σαν αυτές που είχαμε στο ''Λαϊκό''; Επικοινώνησα με το υπουργείο Υγείας και μου είπαν πως το θέμα θα αντιμετωπιστεί. Δεν ξέρω, όμως, αν θα έχουμε αύριο πάλι τα ίδια προβλήματα».
Σύμφωνα με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ανάλογη κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Δεν έχουν αποδεσμευτεί τα απαιτούμενα κονδύλια για την αγορά φαρμάκων, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων τους.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, αναφέρει ότι τον περασμένο μήνα είχε δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας. Το υπουργείο Υγείας είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία. Διαπιστώνουμε, όμως, ότι στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν μπορούν να γίνουν οι παραγγελίες φαρμάκων για τον Ιανουάριο.
Το ετήσιο κόστος των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις είναι υψηλό. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χορήγησαν το 2014 φάρμακα υψηλού κόστους συνολικής αξίας 841,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 206,4 εκατ. αφορούσαν σκευάσματα νοσοκομειακής χρήσης.
Για το πρώτο εξάμηνο του 2015 χορήγησαν φάρμακα της ίδιας κατηγορίας με αξία 492,8 εκατ., εκ των οποίων τα 129,2 εκατ. αφορούσαν νοσοκομειακά σκευάσματα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΗΓΉ http://www.ethnos.gr/