Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο φέρνει μεγάλες αλλαγές και ανατροπές σε όσα ισχύουν για τις συντάξεις χηρείας |
Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις με βάση τον νόμο αναπροσαρμόζονται από 1/1/2019
Με όριο ηλικίας συνδέεται πλέον η καταβολή συντάξεων χηρείας, καθώς το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλάζει πλήρως το τοπίο.
Οι δικαιούχοι της σύνταξης του θανόντος ή της θανούσης συζύγου θα πρέπει πλέον να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας. Οπως τονίζει ο ειδικός σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου Διονύσης Ρίζος «η συγκεκριμένη διάταξη αφορά όσες αιτήσεις μεταβιβάσεως της σύνταξης υποβληθούν για θανάτους που συντελέστηκαν μετά την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου». Αναλυτικά προβλέπονται τρεις ταχύτητες:
• Οι επιζώντες σύζυγοι θα δικαιούνται σύνταξη χηρείας εφ’ όρου ζωής εφόσον κατά τη στιγμή του θανάτου έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος.
• Σε περίπτωση που δεν είναι 55 ετών αλλά έχουν ήδη συμπληρώσει το 52ο έτος, τότε η σύνταξη καταβάλλεται για μια τριετία. Στη συνέχεια η καταβολή θα αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους, οπότε και θα επαναχορηγείται.
• Για όσους χήρους και χήρες δεν έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος, η σύνταξη θα καταβάλλεται για μία τριετία.
Κατ’ εξαίρεση οι περιορισμοί αυτοί δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που ο επιζών σύζυγος έχει κριθεί ανίκανος για την άσκηση κάθε βιοποριστικής εργασίας με ποσοστό τουλάχιστον 67%. Επίσης δεν εφαρμόζονται αν ο επιζών σύζυγος έχει ανήλικα τέκνα (μέχρι να ενηλικιωθούν) ή τέκνα που σπουδάζουν (και μέχρι να γίνουν 24 ετών).
Προσοχή, καθώς η σύνταξη στον επιζώντα σύζυγο θα καταβάλλεται μειωμένη (από 1% έως 5%) σε περίπτωση που υπήρχε διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη από 10 έτη και ο γάμος συντελέστηκε μετά τη χορήγηση σύνταξης γήρατος του θανόντος. Συγκεκριμένα, η μείωση που θα επέρχεται -αφαιρουμένων των ετών της έγγαμης συμβίωσης- θα είναι 1% για 10-20 χρόνια, 2% για 21-25 χρόνια, 3% για 26-30 χρόνια, 4% για 31-35 χρόνια και 5% για 36 χρόνια και πάνω. Οσον αφορά το δικαιούμενο ποσό σύνταξης, αυτό για την πρώτη τριετία λήψης της σύνταξης χηρείας καταβάλλεται ολόκληρο. Μετά το πέρας της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή λάβει σύνταξη από άλλη πηγή, θα δικαιούται το 50%.
Το μέρισμα στο Δημόσιο
Στους επιζώντες συζύγους που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω το ποσό της σύνταξης καταβάλλεται ολόκληρο σε κάθε περίπτωση. Ειδικά για το Δημόσιο προβλέπεται πως και το μέρισμα των δικαιούχων συντάξεων χηρείας θα καταβάλλεται με βάση τα όρια ηλικίας που ήδη αναφέρθηκαν.
Στους επιζώντες συζύγους που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω το ποσό της σύνταξης καταβάλλεται ολόκληρο σε κάθε περίπτωση. Ειδικά για το Δημόσιο προβλέπεται πως και το μέρισμα των δικαιούχων συντάξεων χηρείας θα καταβάλλεται με βάση τα όρια ηλικίας που ήδη αναφέρθηκαν.
Να σημειωθεί πως οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις με βάση τον νόμο αναπροσαρμόζονται από 1ης Ιανουαρίου 2019. Συγκεκριμένα θα επανυπολογιστούν με το καθεστώς της αναλογικής και εθνικής σύνταξης αλλά και με τα νέα ποσοστά που εισάγει το νομοσχέδιο (δηλαδή 50% επί της σύνταξης γήρατος αντί για 70%). Το επιπλέον ποσό θα αποτελεί την «προσωπική διαφορά» και θα συμψηφίζεται σταδιακά σε περίπτωση αναπροσαρμογής των συντάξεων.
Ενδεικτικά αναφέρονται τρία παραδείγματα για τις επερχόμενες αλλαγές (δεν αφορούν στις νυν συντάξεις):
• Γυναίκα συνταξιούχος του ΙΚΑ είναι 61 ετών και ο σύζυγός της είναι συνταξιούχος του ΟΑΕΕ. Στην περίπτωση θανάτου του συζύγου θα λάβει το σύνολο της σύνταξής του για τα πρώτα 3 έτη και το 50% αυτής στη συνέχεια.
• Γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ είναι 54 ετών και ο σύζυγός της είναι δημόσιος υπάλληλος. Στην περίπτωση θανάτου του συζύγου θα λάβει για την πρώτη τριετία το ποσό που του αναλογούσε ως σύνταξη. Στη συνέχεια η σύνταξη θα ανασταλεί και θα λάβει στα 67 το 50% αυτής, εφόσον έχει λάβει η ίδια σύνταξη από δικό της δικαίωμα.
• Γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ είναι 48 ετών. Σε περίπτωση θανάτου του συζύγου της θα λάβει τη σύνταξη που αναλογούσε στον θανόντα για μια τριετία. Εάν έχει ανήλικο παιδί, θα συνεχίσει να τη λαμβάνει μέχρι τα 18 ή τα 24 εάν σπουδάσει. Δεν δικαιούται άλλη παροχή στη συνέχεια.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
http://www.ethnos.gr/