Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΙ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΕΣ Διαβήτης: Τι πρέπει να προσέχετε στις καλοκαιρινές διακοπές

Διαβήτης: Τι πρέπει να προσέχετε στις καλοκαιρινές διακοπές

Την προσοχή των διαβητικών στις υπογλυκαιμίες, που παραμονεύουν, λόγω και της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών στις διακοπές,εφιστά ο αν. καθ. Παθολογίας και Σακχαρώδους Διαβήτη στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Νικόλαος Τεντολούρης,σε συνέντευξη του, στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ της Τάνιας Μαντουβάλου

.Ο κ. Τεντολούρης δίνει επίσης χρήσιμες οδηγίες για καλοκαιρινά ταξίδια, χωρίς προβλήματα και επιπλοκές από τη νόσο. 
Οι υπογλυκαιμίες νούμερο ένα κίνδυνος, λόγω αλλαγής διατροφικών συνηθειών

Σύμφωνα με τον κ. Τεντολούρη τα άτομα με διαβήτη το καλοκαίρι λόγω αλλαγής των διατροφικών τους συνηθειών, πρέπει να προσέχουν να μην παθαίνουν υπογλυκαιμίες, διότι τρώνε πιο ελαφρά, μπορεί να ασκούνται ή να κολυμπάνε και αυτό έχει ως συνέπεια, το ζάχαρο στο αίμα να κατεβαίνει κι επομένως χρειάζεται να γίνει τροποποίηση στην αγωγή, είτε αυτή είναι αντιδιαβητικά δισκία είτε είναι ινσουλίνη. «Δηλαδή καλόν είναι τα άτομα με διαβήτη πριν φύγουν για διακοπές να επισκεφθούν το γιατρό τους και να συζητήσουν μαζί του το ενδεχόμενο τροποποίησης της θεραπείας τους. Ειδικά όταν κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια θα χρειαστεί να προσαρμόσουν τις δόσεις της ινσουλίνης λίγο πιο πολύπλοκα. Ως προς το διατροφικό μενού αυτό εξατομικεύεται ανάλογα με την περίπτωση. Π. χ κάποιος που κάνει ινσουλίνη δύο ή τρεις φορές την ημέρα, πρέπει να προσέχει περισσότερο, πρέπει να τρώει τα τρία κύρια γεύματα και ενδιάμεσα ένα σνακ ή ένα φρούτο. Ενώ τα άτομα που αντιμετωπίζονται με δισκία, δεν κινδυνεύουν τόσο συχνά από υπογλυκαιμίες, είναι πιο απλή η θεραπεία τους και άλλωστε τα νεότερα φάρμακα έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τα άτομα με διαβήτη από τις υπογλυκαιμίες».
Το βαλιτσάκι του διαβητικού

Όπως αναφέρει ο κ. Τεντολούρης, το βαλιτσάκι του διαβητικού στις διακοπές πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε κάτι που θα τους βοηθήσει σε περίπτωση υπογλυκαιμίας. «Θα πρέπει να έχει ταμπλέτες γλυκόζης, τις οποίες θα προμηθευτούν από το φαρμακείο. Ο πιο απλός τρόπος είναι να έχουν 3-4 φακελάκια με ζάχαρη, ούτως ώστε αν το ζάχαρο στο αίμα είναι χαμηλό, αν είναι κάτω από 70, να βάλουν λίγη ζάχαρη, τρία φακελάκια σε λίγο νερό και να το πιούνε. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουν τις ακραίες θερμοκρασίες και να μην εκτίθενται τα φάρμακα και ιδιαίτερα η ινσουλίνη σε αυτές. Επομένως καλό θα είναι να έχουν μία θήκη που να είναι θερμοανθεκτική , που μπορούν να βρουν ακόμα και σε σούπερ μάρκετ και να τοποθετούν εκεί την ινσουλίνη τους. Είναι αυτονόητο ότι το βαλιτσάκι θα πρέπει να περιέχει τις απαραίτητες ταινίες για τη μέτρηση σακχάρου από αίμα ή στα ούρα, για όσο καιρό διαρκέσουν οι διακοπές τους. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχάσουν την συσκευή μέτρησης σακχάρου αίματος, αλλά και φάρμακα που ενδεχομένως αφορούν τυχόν επιπλοκές του διαβήτη». 
Ποτέ ξυπόλητοι

Στην άμμο δεν πρέπει ποτέ να περπατάνε ξυπόλητοι, τονίζει ο αν. καθηγητής Παθολογίας και Σακχαρώδους Διαβήτη.« Πρέπει πάντα να φοράνε παντόφλες και όχι σαγιονάρες , γιατί η σαγιονάρα μπορεί να τραυματίσει το χώρο ανάμεσα στα δύο δάχτυλα και πολλές φορές δυστυχώς βλέπουμε βαριά εγκαύματα στα πέλματα των ανθρώπων με διαβήτη, όταν περπατούν ξυπόλητοι. Οι διαβητικοί άλλωστε συχνά υποφέρουν από νευροπάθεια, που μειώνει την αισθητικότητα στα κάτω άκρα κι έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος για εκδορές, τραυματισμούς και έλκη, χωρίς την προειδοποιητική αίσθηση του πόνου. Επομένως ποτέ ξυπόλητοι οι διαβητικοί, όχι μόνο στην παραλία, αλλά και γενικότερα, ακόμα και μέσα στο σπίτι».

Ταξίδι με αεροπλάνο
Όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς, μας λέει ο κ. Τεντολούρης θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν την ινσουλίνη τους στις χειροαποσκευές. «Καλά είναι να μην δίνεται η ινσουλίνη στις βαλίτσες στο χώρο φόρτωσης, γιατί εκεί επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί η ινσουλίνη να αλλοιωθεί. Φυσικά ένα άτομο που παίρνει αντιδιαβητικά δισκία, δεν έχει κανένα πρόβλημα να τα τοποθετήσει στις βαλίτσες και να τα δώσει».

Ταξίδια στην άσφαλτο με στάσεις
Τα άτομα με διαβήτη που ταξιδεύουν είτε με αυτοκίνητο ή με λεωφορείο θα πρέπει να αποφύγουν την υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, επισημαίνει ο κ. Τεντολούρης. «Αν οδηγούν και νιώσουν τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να πάνε στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης, ή να σταματήσουν σε ένα πάρκιν και να διορθώσουν το ζάχαρο τους. Και βέβαια να μην εκθέτουν την ινσουλίνη στα ντουλαπάκια των αυτοκινήτων, γιατί εκεί υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, αν και σήμερα τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι κλιματιζόμενα και η ινσουλίνη δεν αλλοιώνεται. Επίσης καλόν είναι μετά από μία, δύο ώρες οδήγησης να κάνουν στάση να σηκώνονται να περπατάνε, να ξεμουδιάζουν, να κυκλοφορεί το αίμα, για να μην εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων στα κάτω άκρα».
Όσον αφορά τις νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις ο κύριος Τεντολούρης αναφέρει ότι υπάρχουν και νεότερες ινσουλίνες, οι λεγόμενες, βασικές ινσουλίνες, οι οποίες έχουν ένα σταθερό και προβλέψιμο προφίλ δράσης, και κάνουν πολύ λιγότερες υπογλυκαιμίες από τις παλαιότερες ινσουλίνες. Κι επίσης υπάρχουν νεότερα αντιδιαβητικά δισκία, τα οποία επίσης δεν προκαλούν καθόλου υπογλυκαιμίες. 
http://www.imerisia.gr/