Την αύξηση στο κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών θα αποφύγουν όσοι έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις πριν από την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου |
Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τι ανατροπές έρχονται.
Μέχρι και πέντε φορές ακριβότερα θα αναγκαστούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι τα λεγόμενα «πλασματικά έτη», προκειμένου να επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους. Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το κόστος εξαγοράς αυξάνεται, καθώς αλλάζει η βάση υπολογισμού.
Να σημειωθεί πως οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο μπορούν να αναγνωρίσουν έως και δώδεκα πλασματικά έτη, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι επτά χρόνια. Αξιοποιώντας αυτά τα παράθυρα της νομοθεσίας μπορούν να κλειδώσουν ταχύτερα το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να «απεγκλωβιστούν» από την αγορά εργασίας.
Με βάση το ισχύον καθεστώς, η αναγνώριση ως συνταξίμων των πλασματικών χρόνων (στρατός, σπουδές, παιδιά) απαιτεί την καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου του Δημοσίου εισφορά 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών (όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης).
Σε γενικές γραμμές τα ποσά που καλείται να δαπανήσει ο ασφαλισμένος είναι από 70 μέχρι 140 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την περίπτωση. Αντίστοιχα για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα το κόστος για τις περισσότερες κατηγορίες πλασματικών ετών είναι στα 168 ευρώ (δηλαδή το 25πλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη το 2015). Ειδικά για τον στρατό είναι στο 20% του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών, που όμως έχει έκπτωση από 30% μέχρι το 50% ανάλογα με τα έτη της θεμελίωσης.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου, με τη νέα διάταξη «η αναγνώριση (των πλασματικών) γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα πλασματικού χρόνου της εισφοράς, στο ποσοστό που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς (20% επί των συντάξιμων αποδοχών). Η ως άνω εισφορά υπολογίζεται επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς».
Παραδείγματα
Ενδεικτικά δημοσιεύονται τα εξής παραδείγματα:
Ενδεικτικά δημοσιεύονται τα εξής παραδείγματα:
• Υπάλληλος ΠΕ πατέρας 2 παιδιών, έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει 3 πλασματικά έτη από τα τέκνα και 4 από τις σπουδές. Οι σημερινές του αποδοχές είναι 1.520 ευρώ. Ο εν λόγω ασφαλισμένος μπορεί να προχωρήσει στην εξαγορά με το σημερινό καθεστώς καταβάλλοντας 97 ευρώ τον μήνα. Με τη νέα ρύθμιση θα χρειαστεί να πληρώσει 304 ευρώ για κάθε μήνα.
• Εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει 5.200 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011. Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη έχει ανήλικο τέκνο, 4 έτη σπουδών και ήταν 57 ετών τον Αύγουστο του 2015. Οι αποδοχές της σήμερα είναι 1.350 ευρώ. Με το υφιστάμενο καθεστώς θα χρειαζόταν να καταβάλλει 168 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης. Με τη νέα ρύθμιση θα χρειαστεί να πληρώσει 270 ευρώ τον μήνα.
• Εργαζόμενος σε επιχείρηση είχε συμπληρώσει το 2012 τις απαραίτητες 7.500 ημέρες ασφάλισης στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και είχε 9.600 ημέρες συνολικά. Είναι πατέρας 3 παιδιών και οι αποδοχές του είναι 950 ευρώ τον μήνα. Μπορεί να εξαγοράσει 3 έτη από τα τέκνα για να πάρει σύνταξη. Με το σημερινό καθεστώς το συνολικό κόστος θα ήταν 6.048 ευρώ (168 ευρώ τον μήνα), ενώ με τη νέα ρύθμιση θα αναγκαστεί να πληρώσει 6.840 ευρώ (190 ευρώ τον μήνα).
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, την εν λόγω αύξηση θα αποφύγουν όσοι έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις πριν από την ψήφιση του νόμου.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
http://www.ethnos.gr/