Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Χάνεται η ελληνικότητα της φέτας;



Η διατλαντική εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά, ανοίγει την πόρτα σε νέους παραγωγούς ανά τον κόσμο να παράξουν προϊόντα με την ετικέτα της φέτας χωρίς συγκεκριμένες προδιαγραφές

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει αναγνωρίσει την ελληνική φέτα ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, καθώς μετά από πολλούς δικαστικούς αγώνες κατοχυρώθηκε πως η φέτα παρασκευάζεται με συγκεκριμένο παραδοσιακό τρόπο από γάλα αιγοπροβάτων, όμως ένα παραθυράκι στη νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Καναδά δίνει τη δυνατότητα σε νέους παραγωγούς να παράξουν προϊόντα με την ονομασία της φέτας χωρίς όμως να πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, απειλώντας ένα προϊόν που αποτελεί σήμα κατατεθέν της χώρας μας.

Η συμφωνία ΕΕ-Καναδά παρά τις έντονες πιέσεις της ελληνικής πλευράς που ζήτησε η φέτα να μπει στην κατηγορία των αυστηρώς προστατευομένων προϊόντων, τελικώς οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε διαφορετικό αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, ο Καναδάς πέτυχε η προστασία προέλευσης για τη φέτα να ισχύει μόνον για μελλοντικούς παραγωγούς φέτας, και όχι για τους υφιστάμενους που παράγουν με την ονομασία φέτα τυριά με αγελαδινό γάλα ή ακόμα και με γάλα βίσωνα.
Αυτή η επιλογή αποκαλείται στην ορολογία διεθνών διαπραγματεύσεων εμπορίου  “Grandfathering” ή  σύσταση / αναγνώριση «Grandfatherrights». Έτσι νομιμοποιούνται, με ρητή αποδοχή της ΕΕ, οι υφιστάμενοι παραγωγοί φέτας από αγελαδινό ή και άλλων ζώων γάλα στον Καναδά να συνεχίσουν να παράγουν με τον τρόπο αυτό τυριά τα οποία θα μπορούν να συνεχίσουν να διοχετεύουν στην Καναδική αγορά με το όνομα φέτα εις το διηνεκές.
Η συγκεκριμένη όμως οπισθοχώρηση της ΕΕ, δε θέτει σε κίνδυνο την ελληνικότητα της φέτα μόνο στον Καναδά, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η ΕΕ και κατά συνέπεια η χώρα μας, ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα αναγκαστεί στο μέλλον να κάνει την ίδια παραχώρηση και σε άλλες τρίτες χώρες που παράγουν τυριά τύπου "φέτας". Έτσι λοιπόν μέσα από αυτή την "κατάκτηση" του Καναδά, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμα προστασίας της φέτας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Δυστυχώς, για την ελληνική πλευρά μετά και την υπαναχώρηση της Βαλονίας(κρατίδιο του Βελγίου) που προέβαλε αντιστάσεις στην υπογραφή της συμφωνίας ο δρόμος πια για την υπογραφή της είναι ανοιχτός και η όποια πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης με στόχο την προστασία της φέτας μοιάζει τουλάχιστον για την ώρα απίθανη.
http://news247.gr/