Αλλαγή μίγματος πολιτικής για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, παράταση στις μειώσεις συντάξεων αλλά και διαμόρφωση ενός μηχανισμού «έγκαιρης προειδοποίησης» για υπέρβαση στόχων ή υποαπόδοση μέτρων συζητά η Ελληνική κυβέρνηση στην πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων.
«Το αν θα έχουμε τήρηση ή υπέρβαση του στόχου το 2018 δεν θα περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2019 για να το μάθουμε» ανέφερε κυβερνητική πηγή με γνώση των συζητήσεων αποτυπώνοντας το προβληματισμό που υπάρχει για μια έγακαιρη καταγραφή των δημοσιονομικών δεδομένων. Μάλιστα η ίδια πηγή συμπλήρωσε: «Συζητάμε έναν μηχανισμό για να το ξέρουμε νωρίτερα» . «Προς το τέλος του χρόνου θα γίνει μια προβολή για το πώς θα κλείσει το έτος» είπε φωτογραφίζοντας το χρόνο οριστικοποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων του κάθε έτους και πιο συγκεκριμένα του 2017.
Σημειώνεται ότι οι νέες μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις είναι κεντρικές στην διαπργμάτευση. Στο πρώτο θέμα το σενάριο της τμηματικής περικοπής αρχής γενομένης από το 2018 παίζει δυνατά. Η δεύτερη μείωση το αφορολόγητο όριο αναμένεται να οδηγήσει σε αφορλόγητο στα 5.526 – 5.550 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 19%. Έτσι, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο ύψους 90 έως 750 ευρώ ετησίως.
Επίσης στις συντάξεις ανοικτό είναι εάν οι μειώσεις στη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» θα γίνουν οριζόντια ή μη. Πάντως τα κουρέματα αναμένεται να ξεκινούν από τα 60 ευρώ το μήνα (720 ευρώ το χρόνο) για τα χαμηλότερα κλιμάκια. Εφόσον εστιαστεί η περικοπή στις υψηλότερες τότε οι απώλειες θα είναι πάνω από 300 ευρώ το μήνα.
«Αν ξεπεράσουμε το 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά θα είναι περισσότερα, αν είμαστε ακριβώς στο 3,5% θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά που θα νομοθετηθούν από τώρα. Αν είναι κάτω από 3,5% του ΑΕΠ θα έχουμε επιπλέον μέτρα» σημείωσε η ίδια προαναφερθείσα πηγή για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το 2018. Είναι προφανές ότι στο πάρε δώσε που είναι σε εξέλιξη η κυβέρνηση προσπαθεί να απωθήσει στο μέλλον μέρος των μέτρων. «Εγώ ξέρετε δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων» ανέφερε η κορυφαία πηγή αποτυπώνοντας την κυβερνητική πρόθεση για μετάθεση στο μέλλον περικοπών στις συντάξεις με αντάλλαγμα τις μειώσεις στο αφορολόγητο.
Τέλος σε σχέση με τα θέματα λιτότητας και διαμάχης υπ. Οικονομικών – Μεγάρου Μαξίμου από το υπ. Οικονομικών από το Υπ. Οικονομικών τονίζεται ότι αυτό που υπάρχει είναι μια ρήση για μη περαιτέρω λήψη μέτρων λιτότητας. «Δεν είπα ότι δεν υπάρχει λιτότητα. Είπα ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα» σημειώνουν από το Υπ. Οικονομικών αναφερόμενοι στα όσα ακούγονται εσχάτως από υπουργικά χείλη (Χρ. Σπίρτζης ) ή από διαρροές.
Γιώργος Αλεξάκης
http://www.aftodioikisi.gr