Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Bόλτα στην καρδιά της αρχαίας Αθήνας

Η υπόγεια ανασκαφή με γραφική απεικόνιση των μελλοντικών διαδρόμων


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες για την ανάδειξη της ανασκαφής που βρίσκεται στα θεμέλια του Μουσείου της Ακρόπολης, σε αρχαιολογικό χώρο επισκέψιμο για το κοινό.

Με ομόφωνη απόφαση και μετά πολλών επαίνων το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες βράδυ τις μελέτες ανάδειξης και διαμόρφωσης καθώς φιλοδοξία είναι η ανασκαφή να ανοίξει το καλοκαίρι του 2019 στο πλαίσιο των εορτασμών των 10χρονων γενεθλίων του Μουσείου Ακρόπολης.
Ο οικιστικός ιστός της αρχαίας Αθήνας που αποκαλύφθηκε στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, όταν διενεργείτο η ανασκαφή για τη θεμελίωση του Μουσείου, κατέδειξε τη συνεχή χρήση του χώρου από τους ύστερους νεολιθικούς χρόνους μέχρι τους μέσους βυζαντινούς.
Και έφερε στο φως ιδιωτικές κατοικίες και εργαστήρια από την κλασική εποχή έως και τα βυζαντινά χρόνια μαζί με χιλιάδες κινητά ευρήματα.
Ο αρχαιολογικός χώρος ασκεί μεγάλη γοητεία στους επισκέπτες που δυστυχώς βλέπουν, ακόμα, μόνο από τα μεγάλα ανοίγματα και τους γυάλινους διαδρόμους, τα κατάλοιπα των αρχαίων δρόμων, των οικιών και των εργαστηρίων που εκτείνονται σε μεγάλη έκταση στα θεμέλια του Μουσείου.
Ωστόσο στο μέλλον θα μπορούν να περπατούν στους ειδικούς διαδρόμους και να ακολουθούν τους αρχαίους δρόμους που τέμνονται εντός του χώρου και θα τους κατευθύνουν στα πιο σημαντικά οικοδομήματα.
Ανάμεσά τους είναι και το εντυπωσιακό κτίριο Ζ του 6ου αιώνα μ.Χ. που διαχέει τον πλούτο και την ακμή της εποχής με τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και το πολυδάπανο λουτρό του.
«Επιτέλους, ήρθε το θέμα στο ΚΑΣ. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς όταν γίνει επισκέψιμος θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο Μουσείο Ακρόπολης, που έτσι κι αλλιώς είναι μοναδικό, και θα ελκύσει περισσότερους επισκέπτες», είπε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.
Από την πλευρά του ο καθηγητής και πρόεδρος του Μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής σημείωσε«Από την κατασκευή του Μουσείου η ανασκαφή έγινε αναπόσπαστο τμήμα του. Προχωρήσαμε στην υλοποίηση της σκέψης να αποτελέσει ένα τεραστίου μεγέθους έκθεμα του Μουσείου και έφτασε η στιγμή να πραγματοποιηθεί» και πρόσθεσε ότι επιθυμία είναι ο επισκέπτης να λαμβάνει την αίσθηση μιας γειτονιάς. «Με τα κινητά ευρήματα ολοκληρώνεται μια εικόνα πιο ρεαλιστική για την αρχαιότητα και την καθημερινή ζωή της Αθήνας σε αντίθεση με την Ακρόπολη όπου βλέπουμε την επίσημη ζωή της πόλης».
Από την πλευρά της, η αρχαιολόγος και ανασκαφέας Σταματίνα Ελευθεράτου σημείωσε για την πρόταση της μελέτης που κατατέθηκε«Είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ σημαντικής δουλειάς. Επιλέξαμε τις διαδρομές και τα αντικείμενα ώστε να δημιουργείται ένα περιβάλλον που να ερμηνεύει το ιστορικό παρελθόν και θα δημιουργεί μια βιωματική εμπειρία στον επισκέπτη».
Η σχέση της ανασκαφής με το κτίριο είναι οργανική, καθώς τα μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν την είσοδο του φωτός από πολλές πλευρές, τον φρέσκο αέρα αλλά και την οπτική επαφή με τον Παρθενώνα και τον Ιερό Βράχο.
Για πρώτη φορά οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη συνέχεια της ζωής που αναπτύχθηκε από το 3000 π.Χ. έως το 1200 μ.Χ. μέσα από ημιτελή έργα από εργαστήρια γλυπτικής, είδη από τη λατρεία ανατολικών θεοτήτων, πορτρέτα φιλοσόφων που διασώθηκαν, κ.ά.
Η εικόνα θα συμπληρώνεται από τα 1.400 κινητά ευρήματα (ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα) που θα αναδειχθούν επί τόπου σε μια τεράστια και ειδικών προδιαγραφών προθήκη άνω των 40 μέτρων, ενώ τα γλυπτά θα βρίσκονται ελεύθερα στον χώρο.
Για την ενίσχυση της βιωματικής εμπειρίας του επισκέπτη μέρος της διαδρομής διανύεται πάνω στους αρχαίους δρόμους, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την κίνηση των αμαξιδίων των ΑμεΑ.
Επίσης, εκτός από τον υπάρχοντα γενικό φωτισμό θα τοποθετηθούν ειδικού τύπου σποτ για την καλύτερη ανάδειξη των αρχαιοτήτων.
Τέλος, να θυμίσουμε ότι το ΚΑΣ έχει εγκρίνει τη μελέτη της μόνιμης έκθεσης των ευρημάτων που θα διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες.
Στην είσοδο θα υπάρχουν τρεις ψηφιακές εφαρμογές –μία για την κάθε ενότητα– και μία βιντεοπροβολή από την ανασκαφή.
https://www.efsyn.gr/