Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παιδική υγεία

gkat_02_1511_page_1_image_0006

Η κλιματική κρίση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της υγείας των σημερινών παιδιών που θα διαρκέσει για ολόκληρη τη ζωή τους, προειδοποιούν 120 ειδικοί από 35 οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Παγκόσμια Τράπεζα, το πανεπιστήμιο Γέιλ κ.ά.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη ήδη προκαλεί βλάβες.
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και η διεθνής ομάδα ειδικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας θα προκαλέσει αύξηση των βακτηρίων που προξενούν θανατηφόρο διάρροια, ενώ οι χειρότερες αποδόσεις των καλλιεργειών θα προκαλέσουν υποσιτισμό.
Η ετήσια έκθεση «Αντίστροφη μέτρηση για την υγεία και την κλιματική αλλαγή» (Countdown on Health and Climate Change), που δημοσιεύει το ιατρικό περιοδικό Lance, αναλύει τις συνέπειες που έχει η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στην ανθρώπινη υγεία. Ευάλωτοι, εκτός από τα παιδιά, είναι και οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα όσον αφορά τους καύσωνες, καθώς αδυνατούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους αλλά και την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό τους.
Οι συντάκτες της μελέτης διαπίστωσαν ότι, το 2018, 220 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι, μεγαλύτεροι των 65 ετών, έζησαν περιόδους καύσωνα, συγκριτικά με το 2000. Σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση, αναφέρει η έκθεση, βρέθηκε η Ευρώπη, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού της, αλλά κι επειδή οι περισσότεροι ηλικιωμένοι ζουν σε μεγάλα και ζεστά αστικά κέντρα.
Η έκθεση του Lancet για το 2019, που συμπίπτει με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία, διαπίστωσε ότι η ανθρώπινη έκθεση στις φωτιές διπλασιάστηκε συγκριτικά με το 2000. Οι δασικές πυρκαγιές δεν προκαλούν μόνον οικολογική καταστροφή και θανάτους, αλλά έχουν κι εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Ο Χιου Μοντγκόμερι, καθηγητής στο University College London και πρόεδρος της επιτροπής του Countdown on Health and Climate Change, δήλωσε ότι «τα παιδιά μας αναγνωρίζουν την κλιματική κρίση και απαιτούν να δράσουμε προκειμένου να τα προστατεύσουμε. Οφείλουμε να τα ακούσουμε και να ανταποκριθούμε. Φέτος, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που διαρκώς επιταχύνονται, έγιναν σαφέστερες από ποτέ. Οι υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη και οι τρομακτικές φωτιές σε Σιβηρία, Κουίνσλαντ και Καλιφόρνια προκάλεσαν ασθματικές κρίσεις, αναπνευστικές λοιμώξεις και θερμοπληξία».
Ο Νικ Ουάτς, διευθύνων σύμβουλος του Lancet Countdown, επισημαίνει πως «το ανοσοποιητικό σύστημα και το σώμα των παιδιών ακόμη αναπτύσσονται, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα στις ασθένειες και στους περιβαλλοντικούς ρύπους. Οι βλάβες που προκαλούνται στα πρώτα έτη της παιδικής ηλικίας διαρκούν μια ολόκληρη ζωή. Χωρίς την άμεση δράση όλων των κρατών, η κλιματική αλλαγή θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας της υγείας μιας ολόκληρης γενιάς».
Προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι ειδικοί παρακολούθησαν 41 δείκτες, μεταξύ των οποίων και η μετάδοση των λοιμωδών νόσων. Ετσι διαπίστωσαν ότι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η ικανότητα του δάγκειου πυρετού να μεταδίδεται με τα κουνούπια το 2017 ήταν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε από το 1950 έως σήμερα. Τα εννιά από τα δέκα ευνοϊκότερα χρόνια για τη μετάδοση της επώδυνης λοίμωξης καταγράφηκαν μετά το 2000.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι το 2018 ήταν η δεύτερη «ευνοϊκότερη» χρονιά για τη μετάδοση των βακτηρίων της χολέρας, που προκαλούν θανατηφόρες διάρροιες, αλλά και μολύνσεις τραυμάτων σε όλο τον κόσμο. Επίσης, ο Ουάτς επισήμανε ότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο καταγράφηκε το πρώτο εγχώριο κρούσμα εγκεφαλίτιδας από κρότωνες (τσιμπούρια) στη Βρετανία. Επιπλέον, η έκθεση διαπιστώνει πως πολλές καλλιέργειες σιτηρών έχουν ελάχιστη απόδοση, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα άνθρωποι να υποσιτίζονται, κυρίως τα βρέφη.
Αυτή τη χρονιά οι ερευνητές, για πρώτη φορά, εξέτασαν και τις συνέπειες της έκθεσης στις δασικές πυρκαγιές. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή η έκθεση αυξάνεται», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ρόμπινσον, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ και μεταξύ των συντακτών της έκθεσης, τονίζοντας ταυτόχρονα πως είναι άμεση ανάγκη να περιοριστούν οι γεωργικές εκπομπές αερίων που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, κάτι που είναι εφικτό εφόσον οι άνθρωποι επιλέξουν διατροφή με βάση τα εποχιακά φυτικά προϊόντα. Τέλος, η Βρετανίδα καθηγήτρια τόνισε ότι η υπάρχουσα τεχνολογία μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και ότι αυτή η προσέγγιση έχει νόημα κυρίως από οικονομικής άποψης, έστω και αν γίνει μόνο για λόγους υγείας, ιδίως καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση ορυκτών καυσίμων κοστίζει τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι σημερινές επιλογές είναι «ολοκληρωτικά πολιτικές», δήλωσε.

https://www.kathimerini.gr/
Έντυπη