Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Πανελλαδικές 2020: Η εγκύκλιος για το νέο σύστημα



Στην παρούσα εγκύκλιο δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες για υποψηφίους (μαθητές και αποφοίτους) που θα επιλέξουν το ΝΕΟ σύστημα, αυτό δηλαδή που θα ισχύσει για πρώτη φορά στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020.
Οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ ( δηλαδή Γ΄ ημερησίου, Γ΄ τριετούς εσπερινού και Δ΄ τετραετούς εσπερινού), εφόσον επιθυμούν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμμετέχουν υποχρεωτικά με το νέο σύστημα, ενώ οι απόφοιτοι ημερήσιου ή εσπερινού μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν αν θα συμμετάσχουν με το παλαιό ή με το νέο σύστημα.
Για όσους αποφοίτους επιλέξουν το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα, εκδίδεται ανάλογη εγκύκλιος. Τα βασικά χαρακτηριστικά του ΝΕΟΥ συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για όλους τους υποψηφίους, η Κοινωνιολογία για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και η επιλογή ΜΟΝΟ 1 επιστημονικού πεδίου. Αντίθετα βασικά χαρακτηριστικά του ΠΑΛΑΙΟΥ συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα για όλους τους υποψηφίους, τα Λατινικά για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, η δυνατότητα επιλογής 1 ή 2 πεδίων με 4 ή 5 μαθήματα.
Τέλος τα δύο συστήματα (παλαιό/νέο) έχουν διαφορετική εξεταστέα ύλη, διαφορετικό ποσοστό θέσεων για κάθε σύστημα, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού μορίων κλπ. Όσοι απόφοιτοι δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το 2020, αυτοί υποβάλλουν κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούνιο του 2020. Από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και εφεξής (δηλαδή από τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2020 και εφεξής), η εισαγωγή των υποψηφίων (μαθητών και αποφοίτων Λυκείου) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ με το ΝΕΟ σύστημα, καθορίζεται στο άρθρο 100 του ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τα άρθρα 165 και 166 του ν.4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α΄)
Α1. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν.4186/2013(Α ́193), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 100 του ν.4610/2019(Α ́70) και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 165 του ν. 4635/2019(Α ́167), ισχύει ότι:
«1. Οι απόφοιτοι του ημερήσιου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) εισάγονται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος από το σχολικό έτος αποφοίτησης ως εξής:
α) Στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού μέσω εισαγωγικών εξετάσεων που διεξάγονται σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της Γ’ τάξης ημερησίου ΓΕ.Λ., που προκύπτουν αποκλειστικά από Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) (εφεξής «πανελλαδικές εξετάσεις»).
β) Στις Σχολές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) και Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), καθώς και των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. και Λιμενοφυλάκων μέσω πανελλαδικών εξετάσεων με την επιφύλαξη ειδικών προϋποθέσεων, διαδικασιών και όρων εισαγωγής που ορίζονται από τις οικείες διατάξεις…»
Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν.4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α’), προστίθεται στα ανωτέρω παράγραφος 1 Α, η οποία δίνει την εναλλακτική δυνατότητα στους παλαιούς αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις είτε με το ΝΕΟ είτε με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα.
Συνοψίζοντας, με το ΝΕΟ σύστημα των ημερήσιων ΓΕΛ συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2020:
α) οι μαθητές Γ ́ ημερήσιου ΓΕΛ υποχρεωτικά με το νέο σύστημα, εφόσον επιθυμούν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
β) Με το νέο σύστημα των ημερήσιων ΓΕΛ μπορούν να συμμετάσχουν και όσοι παλαιοί απόφοιτοι ημερήσιων ή εσπερινών Λυκείων το επιλέξουν, δηλαδή οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου ή ισότιμου απολυτηρίου άλλου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι παλαιοί απόφοιτοι ημερήσιων ή εσπερινών Λυκείων μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικά το παλαιό σύστημα, για το οποίο εκδίδεται ανάλογη εγκύκλιος.
Α2. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Α2.1. Μαθητές Γ ́ τάξης τριετούς εσπερινού ΓΕΛ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 105 του Ν. 4547/2018 (ΦΕΚ 102 Α ́),
«Η φοίτηση στα ημερήσια και στα εσπερινά λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) είναι τριετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α ́, Β ́ και Γ ́. Τα πρώτα απολυτήρια του τριετούς εσπερινού λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) και τα πρώτα πτυχία του τριετούς εσπερινού ΕΠΑΛ θα δοθούν στη λήξη του σχολικού έτους 2019- 2020. Από το σχολικό έτος 2019-2020 δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ειδικών διατάξεων για τα εσπερινά λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) έχουν όσοι φοίτησαν επί τρία (3) πλήρη σχολικά έτη στο τριετές εσπερινό λύκειο….».
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν.4186/2013(Α ́193), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 100 του ν.4610/2019(Α ́70) και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 165 του ν. 4635/2019(Α ́167), ισχύει ότι:
« 2. α) Οι απόφοιτοι εσπερινού ΓΕ.Λ. εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος από το σχολικό έτος αποφοίτησης, σε ποσοστό θέσεων επιπλέον του αριθμού εισακτέων, το οποίο ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως εξής:
αα) στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Α.Ε.Ι., των Α.Ε.Α. και των Α.Σ.Τ.Ε. μέσω εισαγωγικών εξετάσεων που διεξάγονται σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της Γ’ τάξης εσπερινού ΓΕ.Λ., που προκύπτουν αποκλειστικά από Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.),
ββ) στις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού μέσω πανελλαδικών εξετάσεων με την επιφύλαξη ειδικών προϋποθέσεων, διαδικασιών και όρων εισαγωγής που ορίζονται από τις οικείες διατάξεις.
Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό θέσεων επιπλέον του αριθμού εισακτέων ορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
β) Η περίπτωση α’ εφαρμόζεται για υποψηφίους που:
αα) έχουν πλήρη φοίτηση, από την έναρξη και έως τη λήξη κάθε διδακτικού έτους, και στις τρεις τάξεις του εσπερινού ΓΕ.Λ., ή ββ) εγγράφονται ή μετεγγράφονται στην Γ’ τάξη του εσπερινού ΓΕ.Λ. μετά την αποφοίτησή τους από τη Β’ τάξη του ημερήσιου ΓΕ.Λ. ή στη Β’ τάξη του εσπερινού ΓΕ.Λ. μετά την αποφοίτησή τους από την Α’ τάξη του ημερήσιου ΓΕ.Λ., εργάζονται και μετά την αποφοίτησή τους από την Β’ ή την Α’ τάξη ημερήσιου ΓΕ.Λ. αντίστοιχα ή κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στις τάξεις αυτές, επήλθε: ααα) θάνατος του ενός γονέα ή βββ) αναπηρία του ενός γονέα, ο οποίος ασκεί μόνος ή από κοινού με τον άλλο γονέα την επιμέλεια, σε ποσοστό άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%), ή
γγ) εγγράφονται στη Β’ ή στη Γ’ τάξη του εσπερινού ΓΕ.Λ. είτε μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους ηλικίας είτε λόγω ένταξης, ως εξαρτημένων ατόμων, σε πρόγραμμα απεξάρτησης, ή
δδ) μετεγγράφονται από την Α’ τάξη ημερησίου ΓΕ.Λ. στην Α’ τάξη εσπερινού ΓΕ.Λ. εντός της προβλεπόμενης από τις κείμενες διατάξεις προθεσμίας για μετεγγραφή.
γ) Οι απόφοιτοι εσπερινού ΓΕ.Λ., ανεξάρτητα αν πληρούν τις προϋποθέσεις της περίπτωσης β’, μπορούν εναλλακτικά να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος από το σχολικό έτος αποφοίτησης, ως υποψήφιοι στην κατηγορία αποφοίτων ημερήσιου ΓΕ.Λ., με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν γι’ αυτούς…»
Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 218 του ν.4610/2019(Α ́70), στην παράγραφο 3 του άρθρου 105 του ν. 4547/2018 (Α ́ 102) προστίθεται περίπτωση δ ́, ως εξής:
«δ) Μαθητές που, κατά την έναρξη των σχολικών ετών 2017-2018 και 2018-2019, λόγω μη συμπλήρωσης του 15ου έτους της ηλικίας τους που απαιτείται για την προσκόμιση δικαιολογητικού νόμιμης εργασίας, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις εγγραφής τους στην Α ́ τάξη εσπερινού Λυκείου (Γ.Ε.Λ. – ΕΠΑ.Λ.) και, κατά τα σχολικά έτη 2017-2018 και 2018-2019, φοίτησαν στην Α ́ τάξη ημερησίου Λυκείου (Γ.Ε.Λ. – ΕΠΑ.Λ.) έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ειδικών διατάξεων για τα εσπερινά λύκεια, εφόσον φοιτούν, τα δύο (2) επόμενα πλήρη σχολικά έτη, στις Β ́ και Γ ́ τάξεις εσπερινού Λυκείου (Γ.Ε.Λ. – ΕΠΑ.Λ.).».
Συνοψίζοντας, με το ΝΕΟ σύστημα των εσπερινών ΓΕΛ συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2020:
α) οι μαθητές Γ ́ τριετούς εσπερινού ΓΕΛ υποχρεωτικά με το νέο σύστημα, εφόσον επιθυμούν και πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις της φοίτησης. Αν δεν επιθυμούν ή αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της φοίτησης, μπορούν να συμμετάσχουν με τα ημερήσια ΓΕΛ (κατά το έτος αποφοίτησης). Αν συμμετάσχουν με τα ημερήσια ΓΕΛ, θα διεκδικήσουν το ποσοστό των θέσεων των ημερήσιων ΓΕΛ με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
β) με το νέο σύστημα των εσπερινών ΓΕΛ μπορούν να συμμετάσχουν και όσοι παλαιοί απόφοιτοι εσπερινού ΓΕΛ το επιλέξουν, εφόσον πληρούσαν τις προϋποθέσεις φοίτησης (στο τετραετές εσπερινό ΓΕΛ). Οι παλαιοί απόφοιτοι εσπερινών Λυκείων μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικά το παλαιό σύστημα, για το οποίο εκδίδεται ανάλογη εγκύκλιος.
Α2.2 Υποψήφιοι τετραετούς εσπερινού ΓΕΛ (μαθητές και απόφοιτοι).
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 100 του ν.4610/2019(Α ́70), όπως αναριθμήθηκε σε παρ. 11 με το άρθρο 165 του ν.4635/2019(ΦΕΚ 167 Α ́), «ως προς τους αποφοίτους του τετραετούς εσπερινού ΓΕ.Λ. εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4547/2018 (Α ́ 102), ως προς τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Επομένως, στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2020 Δ ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου με το νέο σύστημα, για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Α.Ε.Ι., των Α.Ε.Α. και των Α.Σ.Τ.Ε. καθώς και στις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές/ριες της Δ ́ τάξης Εσπερινών Γενικών Λυκείων σχολ. έτους 2019-20 και όσοι απόφοιτοι έχουν αποκτήσει απολυτήριο (τετραετούς) Εσπερινού Ενιαίου ή Γενικού Λυκείου (με ενδοσχολικές ή με εθνικού επιπέδου εξετάσεις), εφόσον:
i) έχουν φοιτήσει και στις δύο τελευταίες τάξεις του (τετραετούς) Εσπερινού Λυκείου (για τους αποφοίτους σχ.έτους 2012-3 και εφεξής απαιτείται πλήρης φοίτηση). Πλήρης φοίτηση υπάρχει όταν ο/η μαθητής/ρια έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα και των δύο τελευταίων τάξεων του (τετραετούς) Εσπερινού Γενικού Λυκείου, από την έναρξη και έως τη λήξη κάθε διδακτικού έτους.
ή ii) εγγράφηκαν ή μετεγγράφηκαν στην τελευταία τάξη του (τετραετούς) Εσπερινού Λυκείου ως εργαζόμενοι από βιοποριστική ανάγκη, που οφείλεται στους εξής λόγους που προέκυψαν μετά την αποφοίτησή τους από την προτελευταία τάξη του Λυκείου: αα) θάνατο του ενός τουλάχιστον των γονέων, ββ) αναπηρία του ενός τουλάχιστον των γονέων ή του γονέα που έχει την επιμέλειά του, σε ποσοστό άνω του 67%
ή iii) εγγράφηκαν στην τελευταία τάξη του (τετραετούς) Εσπερινού Λυκείου είτε μετά την συμπλήρωση του 25ου έτους ηλικίας είτε λόγω ένταξης, ως εξαρτημένων ατόμων, σε πρόγραμμα απεξάρτησης που λειτουργεί κατά τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας.
Επίσης, στις πανελλαδικές εξετάσεις του εσπερινού ΓΕΛ με το ΝΕΟ σύστημα μπορούν να συμμετάσχουν και οι απόφοιτοι Εσπερινού Λυκείου παλαιού τύπου.
Συνοψίζοντας για το τετραετές εσπερινό ΓΕΛ, ισχύουν τα εξής:
1) οι μαθητές της Δ ́ τετραετούς εσπερινού, εφόσον πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις φοίτησης, συμμετέχουν ΜΟΝΟ με το νέο σύστημα των εσπερινών ΓΕΛ.
2) οι παλαιοί απόφοιτοι τετραετούς εσπερινού ΓΕΛ
– εφόσον πληρούσαν τις ανωτέρω προϋποθέσεις φοίτησης, μπορούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΓΕΛ είτε με το νέο είτε με το παλαιό σύστημα
– εφόσον δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις φοίτησης ή εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ είτε με το νέο είτε με το παλαιό σύστημα.

https://www.aftodioikisi.gr/